Naboer trygler om at få sat vindmøllerne op

En stor gruppe borgere fra Gedser på Sydfalster er gået til kamp for at blive nabo til en stor energiø og en havvindmøllepark, der kan levere strøm til 700.000 mennesker.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Derude skal ligge en energiø. Og der skal være omkring 50 møller.

Formanden for Gedser Bylaug, Ole Kjær Martinussen, ser ud ad vinduet og drømmer om at få udsigt til store vindmøller om få år. 

Det skal der kæmpes for. Vi har ikke råd til at lade være, siger han – og får støtte fra en stor gruppe borgere, der er gået til kamp for at få sat Gedser ind på Danmarkskortet, når det gælder produktion af energi.

"Ikke i min baghave" plejer at kunne opsummere reaktionerne, når der er planer om solcellerparker, vindmøller eller biogasanlæg. Men på Sydfalster er reaktionen helt omvendt.

For nylig var der 100 procents opbakning til projektet på et borgermøde, hvor 60 naboer mødte frem. Ud over at levere energi, så skal projektet nemlig også levere liv i gaderne i byen – og især de arbejdspladser, som byen tørster så hårdt efter.

Ole Kjær Martinussen  fra Gedser Bylaug tegner og fortæller om den nye plan.
Ole Kjær Martinussen fra Gedser Bylaug tegner og fortæller om den nye plan. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

Her valgte man efterfølgende det usædvanlige skridt at skrive direkte til statsminister Mette Frederiksen (S) for at fortælle om planen, og støtten til den.

20220614-121647-L-1920x1280we
Læs også
39 vindmøller kan blive højere end Storebæltsbroen - nu protesterer naboerne
20220614-121647-L-1920x1280we
Læs også
39 vindmøller kan blive højere end Storebæltsbroen - nu protesterer naboerne

Halvmåneformet ø skal sikre strøm til hele Region Sjælland

Planen er at bygge en stor, halvmåneformet ø ud for Gedser. På selve øen og i havet foran den skal der bygges 50 vindmøller. De skal strække sig ud i tråde, der nærmest ligner fingre fra en hånd.

Sådan ser planen for den foreslåede energiø ud for Gedser ud. Fra øens halvmåneform ses 'fingre' af prikker  strække sig ud.  Det skal være store vindmøller.
Sådan ser planen for den foreslåede energiø ud for Gedser ud. Fra øens halvmåneform ses 'fingre' af prikker strække sig ud. Det skal være store vindmøller. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

På øen skal blandt andet også ligge en stor solcellepark og et power-to-x anlæg - altså et anlæg, der eksempelvis kan fremstille brændstof af elektriciteten, når elproduktionen er for stor for el-nettet.

Philip Rasmussen, der er arkitekt i virksomheden By og Landskab i Nakskov, har hjulpet beboerne i Gedser med at udvikle planen.

Philip Rasmussen foran et stort print af planerne for den nye energiø ved Gedser
Philip Rasmussen foran et stort print af planerne for den nye energiø ved Gedser Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

Holder planen, så er der en produktion af strøm på øen svarende til 750.000 huses årlige elforbrug – og der er samtidig 500 arbejdspladser i planen. Til sammenligning bor i øjeblikket cirka 840.000 mennesker i hele Region Sjælland.

20201123-120814-L-1920x1280we (1)
Læs også
Har du også undret dig? Derfor står vindmøllerne stille, selvom det blæser
20201123-120814-L-1920x1280we (1)
Læs også
Har du også undret dig? Derfor står vindmøllerne stille, selvom det blæser

Usædvanlig støtte

Med støtten fra borgerne er der tale om den modsatte historie i Gedser end mange andre steder i regionen, hvor borgerinitiativ efter borgerinitiativ er gået til kamp mod vindmøller, der kan ses fra kysten - og mod solcelleparker, biogasanlæg og andre initiativer, der skal hjælpe på den grønne omstilling.

Og i Gedser ved de, hvad de taler om. I forvejen har de udsigt til 167 møller i havvindmølleparken Rødsand, ti kilometer vest for byen. Energiøen er planlagt til at ligge fire kilometer fra land og syv kilometer syd for byen.

Guldborgsunds borgmester Simon Hansen (S) var med til borgermødet - og han er meget glad for engagementet hos borgerne.

Guldborgsunds borgmester Simon Hansen er begejstret over borgernes støtte til initiativet, som han kalder meget usædvanligt.
Guldborgsunds borgmester Simon Hansen er begejstret over borgernes støtte til initiativet, som han kalder meget usædvanligt. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

- Jeg synes, at det virkelig er interessant, at vi nu har nogle borgere, som vil noget for deres byer, og de vil det så meget, så de nu skriver direkte til statsministeren og siger "hjælp os med at få det her projekt gennemført", siger han.

Den 11. oktober er der igen borgermøde i Gedser om planen, der skal sikre vindmøller til gengæld for arbejdspladser og udvikling. 


Nyhedsoverblik