- Vi har i den grad en stigende efterspørgsel. Vi begynder faktisk at mangle frivillige til at lukke hullet for de mange henvendelser. Det begynder at være kritisk, siger Lone Buchardt der er projektchef for Forbrugerrådet Tænks økonomi- og gældsrådgivning.
De skal jo have råd til at købe noget mad
Det er nok gået de færrestes næse forbi, at inflationen for tiden er på et rigtig højt niveau.
Mandag kom det frem, at priserne siden august sidste år er steget med 8,9 procent. Udgifterne bliver dermed højere for alle, men folk der i forvejen havde en presset økonomi, kan nu have ekstra svært ved at finde løsninger.
- Tit og ofte ser vi, at borgerne har givet sig selv et mindre rådighedsbeløb, end det som fogedretten anbefaler for at kunne afbetale gæld for eksempel, siger Lone Buchardt.
- Så siger vi; jamen du kan jo slet ikke betale, det du betaler af. De skal jo have råd til at købe noget mad, betale deres husleje, og hvis de har børn, skal de jo også dække de udgifter, der er relateret til det, siger Lone Buchardt.
Råb om hjælp
I Økonomirådgivningen, der tilbyder økonomisk rådgivning til lejerne ved fem forskellige boligselskaber i Slagelse Kommune, opleves den samme tendens.
- Vi begynder at kunne se en stigning i antallet af, hvor huslejealvorligt det bliver. Altså at folk får rykkere, og sagen ryger for en advokat, siger Mette Jensen, der er projektkoordinator ved Økonomirådgivningen.
De bruger deres opsparing og spiser den mad, de har liggende i fryseren
Hun forventer dog, at flere vil gøre brug af vejledningen i den kommende tid.
- Der går som regel lige et par måneder eller mere før folk henvender sig, fordi de bruger deres nødreserver først. De bruger deres opsparing og spiser den mad, de har liggende i fryseren, siger Mette Jensen.
Også Mødrehjælpen, der tilbyder rådgivning og vejledning til gravide og børnefamilier i sårbare og udsatte situationer fortæller til TV2 ØST, at man oplever et stigende antal henvendelser.
Vi kommer til at se nogle ret voldsomme tal
Tidligere på året meldte også Dansk Folkehjælp rekordstor interesse for deres tilbud om Feriehjælp og Skolestarthjælp til udsatte børnefamilier.
- Når vi kommer hen til midten af oktober, hvor man kan søge julehjælp, så tror jeg, at vi kommer til at se nogle ret voldsomme tal på folk, der søger hjælpen, siger Klaus Nørlem, der er generalsekretær i Dansk Folkehjælp.
Stigning i RKI
I det første halvår af 2022 er der desuden for første gang i otte år oplevet en lille stigning i antallet af danskere, som er optaget i RKI, der er registeret med folk, som bliver ved med ikke at betale sine regninger.
Forbrugerpriserne er steget markant, og det rammer hårdt hos dem, der har sværest ved at betale regningerne
I alt var 171.746 voksne over 18 år optaget i RKI ved slutningen af juni, og det er 0,5 procent flere end i slutningen af december. Det oplyser Experian, der står bag registret, i en pressemeddelelse.
- Vi har haft økonomisk medvind på grund af en lempelig pengepolitik de seneste mange år, men i 2022 har vi mærket på vores privatøkonomi, at der nu kommer en regning for at tøjle inflationen. Renterne er kravlet op, og forbrugerpriserne er steget markant, og det rammer hårdt hos dem, der har sværest ved at betale regningerne, siger Bo Rasmussen, der er direktør i Experian i pressemeddelelsen.
Vi har stor forståelse for den situation, folk står i
På grund af den høje inflation forventes det, at antallet af RKI-registreringer vil stige endnu mere i fremtiden.
- Især hvis vi ser arbejdsmarkedet vende på grund af en mærkbar recession, bliver det vanskeligere for flere at betale. Det er dog vigtigt samtidig at have fokus på, at mange danskeres privatøkonomi er bomstærk, siger Bo Rasmussen.
Region Sjælland er desuden den region med flest personer registreret i RKI. 4,47 procent af borgerne på 18 år eller derover i Region Sjælland står i registret.
Folk ringer ind
I flere af regionens kommuner har man også noteret en større efterspørgsel for kommunernes egne tilbud om økonomisk vejledning.
Lolland Kommune oplyser, at der næsten dagligt er folk, der ringer og beder om hjælp til at klare el- og varmeregningen.
Også i Odsherred Kommune opleves den stigende efterspørgsel.
- Vi har stor forståelse for den situation, folk står i, og vi oplever, det er noget, der rammer alle i mere eller mindre grad, siger Tina Balsig, der er afdelingsleder for ydelser i Odsherred Kommune.
Nogle gange bliver kommunen dog nødt til at skuffe de borgere, der ringer og beder om hjælp.
- Kommunen har mulighed for at give hjælp i helt særlige tilfælde til borgere, som befinder sig i en ganske vanskelig økonomisk situation, men det er forbundet med en række krav, og loven giver ikke p.t. muligheden for hjælp gentagende gange, siger Tina Balsig.
Udover den økonomiske vejledning, som kommunerne giver, så har Lolland Kommune også en workshop, der skal hjælpe kommunens mange udsatte borgere med at få bedre styr på økonomien. Første workshop var den 30. august og kommunen oplyser, at borgerne har vist stor interesse.