Første gang i 2.500 år - vild bæver lever nu på Lolland

Efter en måned i fangenskab er den første vilde bæver, der selv har fundet vej til Danmark i 2.500 år, blevet genudsat.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

For første gang i 2.500 år lever der nu en vild bæver på Sydhavsøerne.

quote Sandsynligheden for, at det sker igen inden for kort tid, er absolut til stede

Ejgil Andersen, fuldmægtig, Miljøstyrelsen

Det er realiteten af, at den meget omtalte bæver – som for lidt over en måned siden blev fundet ved en børnehave – i dag er blevet genudsat.

- Det er helt vildt.

- Efter mere end 2.500 år er en bæver naturligt indvandret til Danmark, siger Anita Pedersen.

Hun er biolog i Guldborgsund Kommune og har ventet i spænding på, at bæveren nu atter kan nyde friheden.

- Som biolog i Guldborgsund Kommune er det her lidt som dengang, de gik de første skridt på månen, siger hun og tilføjer:

- Nu bliver det spændende at se, hvad der kommer til at ske med den.

Anita Pedersen er biolog i Guldborgsund Kommune. I hænderne har hun en pind fra bæverens transportkasse med fine gnavemærker.
Anita Pedersen er biolog i Guldborgsund Kommune. I hænderne har hun en pind fra bæverens transportkasse med fine gnavemærker. Foto: August Tærsker Høgh - TV2 ØST - Arkivfoto

Bæveren er blevet genudsat ved Maribosøerne, hvilket ifølge Ejgil Andersen, fuldmægtig i Miljøstyrelsen med ansvar for bæverforvaltningen i Danmark, er et oplagt sted med gode vilkår for den store gnaver.

- Der er for det første en masse vand og masser af mad.

- Men det er også et godt sted at bygge bolig. For i en sø behøver hun ikke at bygge en dæmning for at få indgangen til boet under vand, forklarer han videre og tilføjer:

- Og dermed skaber hun heller ikke konflikt. For det er primært dæmningerne, der skaber oversvømmelse og konflikter.

Ejgil Andersen, er fuldmægtig i Miljøstyrelsen, hvor han har ansvaret for bæverforvaltningen i Danmark. Ifølge ham, var der i første omgange ingen, der troede på, at bæveren var en vild bæver. Men nu er der ingen tvivl. - De billeder, der er taget af hende, da hun gik i land på Gedser Odde og hendes adfærd i det hele taget – hun er en vild bæver, siger han.
Ejgil Andersen, er fuldmægtig i Miljøstyrelsen, hvor han har ansvaret for bæverforvaltningen i Danmark. Ifølge ham, var der i første omgange ingen, der troede på, at bæveren var en vild bæver. Men nu er der ingen tvivl. - De billeder, der er taget af hende, da hun gik i land på Gedser Odde og hendes adfærd i det hele taget – hun er en vild bæver, siger han. Foto: August Tærsker Høgh - TV2 ØST - Arkivfoto

Bæveren blev fundet den 13. maj i år på en legeplads ved en børnehave i Nykøbing Falster.

På dette tidspunkt vidste man ikke, at bæveren efter alt at dømme selv har fundet vej fra Tyskland til Gedser Odde på Sydfalster, og dermed er naturligt indvandret.

- Normalt siger man, at en bæver slet kan bevæge sig så langt i saltvand, fordi de ikke kan tåle det, forklarer Ejgil Andersen.

Læs også
Bæver fundet ved børnehave
Læs også
Bæver fundet ved børnehave

Derfor blev den indfanget – en opgave, som Mette Strack Christiansen, frivillig kredsformand i Dyrenes Beskyttelse, tog på sig, hvilket hun tidligere har fortalt om til TV2 ØST.

Første indvandring af vild bæver i 2.500 år

  • Vilde bævere uddøde ifølge den viden, vi har i dag, i Danmark for 2.500 år siden.

  • Der er ifølge danske bævereksperter siden da ingen fortilfælde af vilde bævere, som selv har fundet vej til Danmark.

  • Da en bæver derfor dukkede op i sidste måned ved en børnehave i Nykøbing Falster, troede man først, det var en tambæver, der var sluppet ud.

  • Bævere er beskyttet af de strengeste fredningsregler i Europa, og må derfor i reglen slet ikke indfanges.

  • Det var dog først ved nærmere undersøgelser, det blev slået fast, at bæveren er en ægte vildbæver, der formentlig stammer fra Nordtyskland. En DNA-test af bæveren skal nu fastslå præcist, hvor bæveren stammer fra.

  • Når der er tale om en vild bæver siger reglerne, at den skal tilbage til det sted, hvor man har indfanget den.

  • Guldborgsund Kommune har fået bistand af eksperter hyret ind fra Aarhus Universitet for at finde et egnet område.

  • Her er der dog givet dispensation. For ifølge reglerne må blandt andet bævere ikke flyttes fra en ø til en anden.

  • Fordi bæveren har været i stand til at forcere farvandet mellem Tyskland og Danmark, har Miljøstyrelsen dog anset det for lige så sandsynligt, at den selv ville kunne krydse Guldborg Sund. Derfor endte bæveren i dag med at blive genudsat ved Maribosøerne på Lolland.

  • Den præcise lokalitet for genudsætningen oplyses ikke, da det er vigtigt at sikre mest muligt ro om det sky og nataktive dyr.

Kilder: Ejgil Andersen, fuldmægtig, Miljøstyrelsen og Guldborgsund Kommune

Det skulle vise sig, at det ikke var nogen nem opgave at finde husly til kræet, men efter et visit hos først et medlem af Dyrenes Beskyttelse og siden hos lensgreven på Knuthenborg fik bæveren asyl hos Aqua Akvarium & Dyrepark ved Silkeborg.

Her er bæveren blevet undersøgt – og også kønnet er blevet fastslået – hvilket til fleres overraskelse viste sig, at være en hun-bæver.

Tilmed en sund og rask en af slagsen.

Ifølge reglerne må bævere ikke flyttes fra en ø til en anden. Selvom bæveren blev fundet på Falster, har den alligevel fået dispensation til at blive genudsat på Lolland ved Maribosøerne.
Ifølge reglerne må bævere ikke flyttes fra en ø til en anden. Selvom bæveren blev fundet på Falster, har den alligevel fået dispensation til at blive genudsat på Lolland ved Maribosøerne. Foto: August Tærsker Høgh - TV2 ØST - Arkivfoto

I dag var Mette Strack Christiansen fra Dyrenes Beskyttelse så med for at se bæveren blive genudsat.

- Det var megafedt. Det var mere rørende, end jeg havde regnet med, for man har været med hele vejen, siger hun og tilføjer:

- Nu håber jeg, den får venner. For bæver er et familiedyr.

Mette Strack Christiansen, er frivillig kredsformand i Dyrenes Beskyttelse. Det var hende, der i sidste måned fik et opkald om, at nogle børn havde fundet en bæver ved en børnehave i Nykøbing Falster.
Mette Strack Christiansen, er frivillig kredsformand i Dyrenes Beskyttelse. Det var hende, der i sidste måned fik et opkald om, at nogle børn havde fundet en bæver ved en børnehave i Nykøbing Falster. Foto: August Tærsker Høgh - TV2 ØST - Arkivfoto

Bæveren er blevet udstyret med en GPS, så myndighederne kan følge dets færden.

Ifølge Ejgil Andersen fra Miljøstyrelsen vil det skrive dansk naturhistorie, hvis bæveren får selskab af andre bævere og dermed måske bliver i stand til at formere sig naturligt på Sydhavsøerne.

- Det vil naturmæssigt være en sensation, siger han og peger på, at det faktisk slet ikke er så usandsynligt, at man igen vil se en bæver tage turen hertil fra Tyskland.

- Lige syd for Falster er der et floddelta i Tyskland, hvor der er gjort mange bæverobservationer. Bævere er meget territoriale, så de smider ungerne ud, når de bliver teenagere, forklarer Ejgil Andersen og tilføjer:

- Så sandsynligheden for, at det sker igen inden for kort tid, er absolut til stede.

Læs også
Se bæver svømme i land på Falster
Læs også
Se bæver svømme i land på Falster

Guldborgsund Kommune har dog allerede sat et arbejde i gang, for at bæverbestanden kan vokse. Planen er at få tilladelse til at hente bævere andre steder fra, som kan blive udsat i området ved Maribosøerne.

Her vil der dog ikke være tale om naturlig indvandring, hvorfor dette kræver særlig godkendelse fra Miljøstyrelsen.


Nyhedsoverblik