Marmorbredpande. Det er navnet på den helt nye sommerfugleart, der for en uge siden blev spottet i Danmark for første gang. Faktisk i hele Skandinavien.
- Det er helt vildt, at vi atter finder en ny art for Danmark netop i Bøtø, siger Bjarne Skule, der er lokal sommerfugleekspert og formand for foreningen Lepidoptera, der har sommerfugle som fokus.
- Det sjoveste er, at det er noget, vi aldrig har set før i Danmark. Det et noget nyt, siger Bjarne Skule.
Sommerfuglen, der er en lille en med et vingefang på 3,2 centimeter, blev fundet af John Faldborg på Det Falsterske Dige ved Bøtø. Her er den højst sandsynlig kommet fra Tyskland med sommervarmen.
- Det er sådan, at masser af insekter, og masser af dyr i det hele taget, de flytter sig. Og når de flytter sig, så gør de det ikke, fordi de tænker, at der er guld og grønne skove et sted, men de gør det fordi, de skal ekspandere og udbrede deres område. De skal finde nogle nye steder at leve, siger Bjarne Skule.
Nye arter på Sydfalster
Et godt nyt sted at leve for sommerfugle er tilsyneladende Sydfalster.
Det er nemlig ikke første gang, at en sjælden sommerfugleart er blevet spottet her. Blandt andet i 2018, hvor arten sort ildfugl flyttede ind på Falster.
- Mange af de arter ekspanderer på grund af tørke og varme, og det er også tilfældet med den her art, siger Bjarne Skule.
At det netop er Falster mange vælger at slå sig ned på, er der en god grund til.
- Det er i nærheden af Tyskland. Der er mulighed for, at det er det landområde, de rammer, når de flyver ud på må og få. Det er opportunisme fra dyrene. Hvis du kigger på vejrkort og tørkeindeks så ligner Sydfalster de sydlige og varme himmelstrøg i forhold til mange andre steder i Danmark. Så der er en chance for, at de her arter kan slå sig ned, siger Bjarne Skule.
Han glæder sig over, at der altså er endnu en art, der har valgt Falster.
- I disse tider, når alle taler om biodiversitet, kan vi kun hilse det velkommen, når der kommer noget nyt, der kunne finde på at leve her under de vilkår, som de ændrede klimaforhold nu giver os. Mange arter er startet med et til to eksemplarer her i området og er nu udbredt til resten af Danmark. Det er virkelig en succeshistorie, siger Bjarne Skule.
En lynhurtig sommerfugl
Marmorbredpanden er som nævnt en lille sommerfugl med brunlige vinger. Den har utydelige pletter på oversiden af bagvingerne. Og så den hurtig, faktisk rigtig hurtig, forklarer Bjarne Skule.
- Den hører til kategorien bredpander, og jeg ved ikke, om de er de hurtigste blandt dagsommerfugle, men det er i hvert fald tæt på. Gruppen bevæger sig utrolig hurtigt. Det har ikke taget den langt tid at komme over Østersøen, når den først er kommet i gang, forklarer han.
Sommerfuglens foderplante er Almindelig Katost, og den findes faktisk i området. Derfor er det spændende, om sommerfuglen nu vil blive der.
- Vi kan ikke få armene ned. Hele Bøtø Nor Naturområde er klar til at tage imod nye arter. Vi håber så på, at der vil være muligheder for at bygge en ny bestand op. Det, at vi har Bøtø Nor, Bøtøskoven og Det Falsterske Dige med store uberørte og udyrkede områder, betyder, at vi kan give nye arter bedre muligheder for at bosætte sig. Det er bare så fantastisk, siger projektleder Anita Pedersen, Guldborgsund Kommune.
Der er indtil videre blevet spottet et eksemplar af marmorbredpanden. Sommerfuglen er normalt almindelig i Mellem- og Sydeuropa.