Slut med danske ærter i frysedisken

Det er snart slut med at købe frosne ærter fra Danmark i supermarkederne. Produktionen flytter til udlandet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der ligger stadig frosne danske ærter i køledisken hos de fleste supermarkeder. Men det er snart slut. Helt slut.

Den enlige danske fabrik, der producerede ærter på frost, har for længst indstillet produktionen, og nu er der kun salget af restlageret tilbage, før aktiviteterne i Danmark helt stopper.

Efter jul trak producenten Ardo A/S stikket til fabrikken ved Orehoved på Falster, der krævede en større opgradering for at fortsætte.

- Ærtesæsonen i Danmark er kort. Den varer kun seks-otte uger, og høsten kan være uforudsigelig. Vores lokale fabrik i Orehoved er gammel og nedslidt, og ærtelinjen er nødt til at blive udskiftet.

- Anlægsinvesteringen ville være på mere end 100 millioner kroner for alt produktionsudstyr, hvilket er en væsentlig investering for en kort ærtesæson, har Gabrielle Kalkwijk, der er administrerende direktør for Ardo, tidligere sagt til TV2 ØST.

De seneste år har i alt 24 kvadratkilometer landskab været beplantet med ærter til frostposerne, men det er slut nu.

Slut med danske frosne ærter

Endnu findes der et lager på fabrikken og i Nyborg, men det er også snart væk. Samtidig kommer landmændene ikke til at plante ærter til frost i markerne i år.

Læs også
Ærtefabrik i Orehoved står til at lukke – 46 kan miste jobbet
Læs også
Ærtefabrik i Orehoved står til at lukke – 46 kan miste jobbet

Der var nemlig kun én fabrik i Danmark - og kun én maskinstation havde udstyret til at høste ærterne på den rette måde.

Døllefjelde Maskinstation på Lolland har solgt deres maskine, det er specialbygget til at høste ærter, der skal fryses.
Døllefjelde Maskinstation på Lolland har solgt deres maskine, det er specialbygget til at høste ærter, der skal fryses. Foto: TV2 ØST

- Vi har solgt maskinerne til ærteplukning. Det er en æra, der er slut, og det er rigtig ærgerligt, siger Simon Ludvigsen, der er direktør på Døllefjelde Maskinstation.

Døllefjelde Maskinstation begyndte at arbejde med ærteplukning i 2006, og direktøren er ked af, at de ikke kan fortsætte.

Også hos Forbrugerrådet Tænk beklager man lukningen, da de mener, at mange stadig gerne vil købe danske frostærter.

Læs også
Priserne er på himmelflugt - sådan sparer du på madbudgettet
Læs også
Priserne er på himmelflugt - sådan sparer du på madbudgettet

- For forbrugerne er det selvfølgelig ærgerligt, at vi ikke længere får mulighed for at vælge danske frostærter, siger Sofie Risborg Kloster, der er projektkonsulent i organisationen.

- Vi ved, at mange forbrugere gerne vil købe dansk grønt, siger hun.

Prestigefyldt mad

Traditionelt var nedfrysning af fødevarer noget, der skete i vinter-månederne ude på de enkelte gårde. Derefter forsøgte man at holde varerne kølige i særlige is-huse - isolerede huse - der var fyldt med store is-blokke, som blev hentet på søer i de kolde vintermåneder.

Nedfrysning af grøntsager kom dog først med frysernes fremkomst i Danmark for snart 100 år siden i 1920'erne. Her åbnede inden for få år en række virksomheder, der specialiserede sig i hurtig nedfrysning af grøntsager, og som etablerede distributionslinjer for frostvarerne rundt hos de danske købmænd.

- Det er en æra, der er slut, og det er rigtig ærgerligt, siger Simon Ludvigsen, der er direktør på Døllefjelde Maskinstation.
- Det er en æra, der er slut, og det er rigtig ærgerligt, siger Simon Ludvigsen, der er direktør på Døllefjelde Maskinstation. Foto: TV2 ØST

Inden for få år kom både konserveres og nedfrysning frem, og der var i disse år stor prestige i at kunne bruge de frosne grøntsager i maden. Det var på mange måder helt nyt at kunne få grøntsager udenfor sommeren og i starten af efteråret.

I vores område opstod blandt andet nedfrysningsfabrikker på Lolland og Falster. I dag er alle fabrikker til nedfrysning af ærter dog lukket i Danmark.

Fremover bliver ærterne produceret i udlandet.


Nyhedsoverblik