I de kommende år skal havnefronten i Nykøbing Falster gennemgå en omfattende forandring.
Som TV2 ØST tidligere har fortalt, skal der både bygges lejligheder, en promenade samt en ny cykelbro tværs over Guldborg Sund.
Bygningen bør bevares
Et nyt rådhus ved havnefronten er også en del af planerne, der nu er så langt fremme, at Guldborgsund Kommune inden længe vil sende de første to lokalplaner for projektet i offentlig høring.
- De to lokalplaner giver en fantastisk mulighed for at revitalisere (give nyt liv, red.) den sydlige del af havnen i Nykøbing og bringe liv tilbage til området, siger borgmester Simon Hansen (S) i en pressemeddelelse.
Det er dog ikke alle facetter af lokalplanen, der bliver hilst velkommen.
Ifølge planen skal de gamle slagterbygninger, hvis historie går tilbage til 1912 i den sydlige ende af havnen, jævnes med jorden - og det møder modstand.
- Det er bygninger, som har været med til at karakterisere Nykøbing Havn gennem et helt århundrede. De rummer nogle arkitektoniske og tidstypiske kvaliteter, siger Kasper Høhling Søsted, kulturarvschef ved Museum Lolland-Falster.
Slagteriet består af tre bygninger, hvoraf de to ældste er fra 1912, mens den sidste er fra 1920.
Alle tre er de opført af tegninger efter den lokale arkitekt Carl Andersen, der også har tegnet Nykøbing Falsters gamle posthus på Jernbanegade, det gamle sygehus på Bispegade og markedshallen på Fejøgade, der også er nabo til slagteribygningerne.
Slagteriets bygninger har i mange år været kategoriseret som bevaringsværdige i kategori 2, som næst efter fredning og kategori 1 er den højeste kategori for bevaringsværdige bygninger. Denne kategori går også under betegnelsen høj bevaringsværdighed.
Kasper Høhling Søsted medgiver, at bygningerne i dag er i dårlig forfatning. Men dette ændrer ikke ved museets opfattelse, hvorvidt bygningerne bør bevares.
- Set med nutidens øjne repræsenterer de her bygninger noget særligt. Og det er bygninger, som repræsenterer en kulturhistorie om fødevareproduktionen i Nykøbing Falster, der vil forsvinde, når de bliver revet ned, siger Kasper Høhling Søsted og tilføjer:
- Derfor har vi indsendt et høringssvar, fordi vi mener, bygningerne bør bevares.
Museum Lolland-Falster har været hørt undervejs i processen med den nye plan, da museet i egenskab af museum for området er høringspart.
Vil bevare enkelte bygninger
Hos Guldborgsund Kommune oplyser Nina Munk, projektleder for havneudviklingsprojektet, at det vil kræve uforholdsmæssigt store investeringer at bevare bygningerne, der efter mange års forfald er i ringe stand.
- Vi må også konstatere, der ikke er nogen, der har kontaktet os og sagt, de gerne vil betale en husleje for at bo i sådan en bygning, forklarer hun og tilføjer:
- Kommunen står ikke med et behov for at bruge bygningerne. Og som kommune er vi ikke interesserede i at have bygninger på hænderne, som ikke har en funktion.
Ifølge kommunen har flere vist interesse for bygningerne - men uden den fornødne finansiering.
Det er dog ikke alle de gamle industribygninger på den sydlige del af havnefronten, som ifølge planen står til at forsvinde.
- Vi prioriterer markedshallen lige ved siden af, som også er en bevaringsværdig bygning, siger Nina Munk.
Markedshallen er fra 1916, og skal ifølge planen indgå i et grønt område, som skal skabe en – ifølge kommunen – pænere entré til den nye bydel.
Derudover bevares også den gule administrationsbygning foruden en anden mindre rødstensbygning i tilknytning til den gamle industri.
- Vi ser også ind i, om der er enkelte facadeelementer på slagteriet, vi kan bevare meningsfuldt som en reminiscens af industrikulturen og slagteriet på havnen.
Det er med i skitseprojektet, siger Nina Munk.
Høringsperioden for de to lokalplaner starter den 20. januar og løber i fire uger.