Usikker fremtid for kræmmermarked kan ramme lokale foreninger

I over 40 år har Døllefjelde-Musse Marked været forbundet med store bededag, men til næste år er det slut. Det kan koste overskuddet til foreningslivet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Døllefjelde-Musse Marked skal have nyt logo i 2024.

Det står klart, efter regeringen tirsdag besluttede at afskaffe store bededag efter i år.

Siden 1980 har kræmmermarkedet i Nysted været afholdt i store bededag-ferien, som det også fremgår af begivenhedens logo. Men det skal fremover ændres, fortæller formanden.

- Det er en meget stor opgave. Alene det at skulle ændre markedsføringen og skiltningen vil koste omkring 100.000 kroner, lyder vurderingen fra Per Hansen.

- En weekend, der hvert år flytter sig - og ikke er forbundet med noget, skaber ikke noget tilhørsforhold, så store bededag er død for os, siger formanden. 

Logoet her skal ændres, for fra 24. er Store Bededag ikke længere en helligdag.
Logoet her skal ændres, for fra 24. er Store Bededag ikke længere en helligdag. Foto: Døllefjelde-Musse Marked

Vil ikke stjæle fra andre

Ifølge foreningen bag Døllefjelde-Musse Marked er der bred enighed om, at markedet skal fortsætte. 

I disse dage bliver der derfor arbejdet på, hvornår begivenheden i stedet kan afholdes fra 2024. 

- Vores førsteprioritet er at lave et forårsmarked, men mulighederne er få. Det kunne være oplagt at vælge pinsen, men der ligger andre store lokale arrangementer, siger Per Hansen.

Knivstikkeri Dølle
Læs også
Stukket ihjel på kendt kræmmermarked - nu begynder retssagen
Knivstikkeri Dølle
Læs også
Stukket ihjel på kendt kræmmermarked - nu begynder retssagen

Ifølge formanden er udfordringen, at man ikke vil overtrumfe andre begivenheder med Døllefjelde-Musse Marked, så man i sidste ende kan komme til at stjæle indtjeningen fra dem.

- Vi lever af at hjælpe foreninger. At køre Døllefjelde-Musse Marked er ikke en benhård business-case, men derimod en gruppe frivillige i Danmark, som for eksempel hjælper almennyttige organisationer, lyder det fra Per Hansen.

Først og fremmest frygter Per Hansen for, om man fortsat kan generere et overskud ud af kræmmermarkedet, når nu man skal rykke den årlige begivenhed til en ny dato fra 2024. 

- Det, der kan ske, er, at vi ikke kan lave et overskud, hvis vi mangler lejere af stande, eller hvis der ikke kommer lige så mange mennesker som under de andre år, fortæller formanden.

Markedet kunne i 2022 give 1,1 millioner kroner videre til lokale foreninger.

Uddeling af overskud

Ifølge vedtægterne ydes der økonomisk støtte til Døllefjelde-Musse Idrætsforening, der gennem sit virke udfører en stor almennyttig indsats i lokalområdet ved stedse at engagere børn, unge og ældre i et fællesskab om idræt.

Desuden skal der ydes støtte til andre almennyttige formål i Døllefjelde-Musse Markeds lokalområde på Østlolland. Sidste år uddelte foreningen 1,1 millioner kroner.

Kilde: https://dfmm.dk/uddeling-af-overskud

Forening deler bekymring

Døllefjelde-Musse Idrætsforening er en af de foreninger, der modtager penge fra markedet.

Her er man også bekymret for økonomien, efter begivenheden skal ligge på en anden dato.

- Vi ligger ude på bøhlandet. Her har vi været affolket i mange år, og det er svært i forvejen, fortæller René Lærke Hansen, formand for Døllefjelde-Musse Idrætsforening og fortsætter:

-  Pengene fra Døllefjelde-Musse Marked bruger vi til at forsøde tilværelsen for vores medlemmer ved at lave en masse sociale arrangementer og ved at sende børn og voksne på træningslejr. Pengene har al betydning. Markedet er opfundet af folk fra boldklubben. Det gør en kæmpe forskel. Det er derfor, vores klubhus ser ud, som det gør i dag, siger formanden.

Martin Henriksen
Læs også
Martin Henriksens forslag skudt i sænk uden debat: - Det er udemokratisk
Martin Henriksen
Læs også
Martin Henriksens forslag skudt i sænk uden debat: - Det er udemokratisk

René Lærke Hansen fortæller, at han lige nu ikke tør planlægge træningslejre for klubbens medlemmer i 2025, fordi det er for usikkert, om der vil komme et overskud ud af markedet.

- Når Døllefjelde-Musse Marked er overstået ved vi, hvad vi kan planlægge året efter. Vi har før prøvet, at markedet er gået i nul. Det ville ikke være sjovt, hvis det begyndte at gå i minus. Nu skal vi lave en plan for, hvornår vi skal holde markedet, lyder det fra René Lærke Hansen.

Spørger man Per Hansen, så bliver det en svær opgave at flytte datoen for markedet.

- Når man har sagt bededag, så har man også sagt Døllefjelde, siger han. 

Umiddelbart vil det nemlig ikke være billigere for markedet, hvis man skærer en dag ned.

- Bundomkostningen vil fortsat være den samme. Vi frygter, der kommer færre mennesker, for vi genererer hvert år vores overskud væk, så vi har ikke noget tilbage på kistebunden, slutter Per Hansen. 

Døllefjelde-Musse Marked bliver for sidste gang holdt i store bededag-ferien den 4. til 7. maj i år.

20221215-174513-L-1920x1280we
Læs også
To ud af tre vælgere køber ikke regeringens helligdagsargument
20221215-174513-L-1920x1280we
Læs også
To ud af tre vælgere køber ikke regeringens helligdagsargument



Nyhedsoverblik