Bandidos-rockeren P. sad i mørket på en bænk midt i Ladegårdsparken i Holbæk den 28. april 2019 klokken 22.10.
Rockeren ventede på sit offer, den 18-årige Zobair Saidi. Da den 18-årige intetanende gik ned til bagsiden af Ladegårdsparken Vest 135 i Holbæk for at samle lidt hash op, der – som så mange gange før – var blevet smidt ud ad et vindue, sneg P. sig efter ham, og skød ham på få meters afstand fem gange med den Magnum-revolver af kaliber 357, han havde med.
Opgaven var klar: Zobair Saidi skulle dø.
Bagefter stak P. af i løb ned til nr. 139, drejede til højre om hjørnet og løb via gangstien forbi Dagli’Brugsen og videre ind på Vandtårnsstien.
Sådan lyder handlingsforløbet ifølge politiets og anklagerens påstand i drabssagen, der påbegyndes i Retten i Holbæk torsdag. Selv nægter P. sig skyldig.
Fra torsdag og igennem 12 dage henover foråret danner Retten i Holbæk rammen om en nævningesag, hvor tre fuldgyldige medlemmer af Bandidos sidder tiltalt for drabet på den 18-årige Zobair Saidi. Ifølge anklagemyndigheden var det altså P., der skød, mens hans medtiltalte klubkammerat M. på 29 år var med til planlægningen af drabet. Ifølge anklageskriftet er M. tiltalt for sammen med P. at have holdt flere møder, hvor de planlagde drabet.
Drabet skete ovenpå mange måneders uroligheder i Holbæk, der ifølge politiet udsprang af en konflikt mellem Bandidos og en gruppe af unge mænd, der af politiet kaldes Vang-gruppen, fordi de holder til i boligområdet Vangkvarteret i Holbæk. En konflikt, som mange borgere i Holbæk var urolige over, herunder i særdeleshed naboerne til Bandidos’ klubhus i Østerstræde.
Flere personer blev igennem 2018 og starten af 2019 overfaldet på åben gade, der var slagsmål med økser og hamre, der blev der kastet med brandbomber, og politiet indførte visitationszoner i Holbæk.
En ung mand blev som en del af konflikten overfaldet om natten i sit hjem i Nykøbing Sjælland, og blev blandt andet slået med en totenschläger, så han brækkede håndleddet og måtte flygte igennem en række villahaver kun iført underbukser, mens han, ifølge politiet, blev jagtet i bil af flere medlemmer af Bandidos.
Konflikten mellem de to grupper kulminerede ifølge politiet med drabet på Zobair Saidi den 28. april 2019.
Kærestepar allerede dømt
Politiets viden om, hvordan drabet blev planlagt og udført, stammer blandt andet fra et kærestepar, der i september 2020 tilstod og blev dømt for deres medvirken til drabet.
Parret boede i en lejlighed i Ladegårdsparken 135, og Mikkel Oliver Falck Nielsen har erkendt, at det var ham, der - som rutinen foreskrev - kastede hashen ud til Zobair Saidi, og at han var med til at lokke Zobair Saidi i dødsfælden. For dette modtog han en straf på 12 års fængsel for medvirken til drab.
Hans 21-årige kæreste fik et års fængsel for medvirken til grov vold, eftersom hun troede, at Zobair Saidi ”kun skulle afstraffes med tæv” og ikke slås ihjel. I forbindelse med retssagen mod Mikkel Oliver Falck Nielsen erkendte han, at han havde deltaget i planlægningsmøder med de nu tiltalte P. og M.
Den tredje tiltalte i drabssagen, K., der ligesom de to andre nægter sig skyldig, er et tidligere fremtrædende medlem af Bandidos i Holbæk. Ifølge anklageskriftet var det ham, der bad de to andre om at sørge for, at Zobair Saidi blev slået ihjel. Under retssagen mod kæresteparret kom det frem, at den 33-årige Bandidos-rocker boede i rockernes klubhus i Østerstræde og at han var til stede, da der blev kastet brandbomber mod huset i oktober 2018, ligesom han under en konflikt blev stukket i armen med en kniv udenfor klubhuset.
Ville statuere et eksempel
Under retssagen mod kæresteparret forklarede den tiltalte 27-årige at de planlægningsmøder, han sammen med rockerne deltog i, handlede om, hvad Bandidos skulle gøre ved den konflikt, der var mellem dem og en gruppe drenge og unge mænd fra Vang-kvarteret i Holbæk. De talte om, at Zobair Saidi havde pralet af, at det var ham, der kastede brandbomber mod Bandidos' klubhus, og derfor blev det besluttet, at det var ham, der skulle afstraffes, så Bandidos kunne få sat en stopper for konflikten ved at statuere et eksempel.
Sagen har ifølge politiet været vanskelig at efterforske, fordi der har været flere vidner, der ikke har ønsket at dele deres viden om drabet med politiet. Dog interesserede politiet sig hurtigt for rockeren P., og ransagede dagen efter drabet på Zobair Saidi flere adresser i Holbæk, hvor P. havde sin gang. Her fandt og konfiskerede politiet flere ulovlige knive og slagvåben, men dog ikke den Magnum-revolver, politiet mener, Zobair Saidi blev skudt med. Den er aldrig blevet fundet.
Skulle have været dræbt to dage før
En uge efter drabet blev P. anholdt og varetægtsfængslet, mistænkt for drabet på Zobair Saidi, men i august løslod en dommer ham, da mistankegrundlaget ikke var tilstrækkeligt til at holde ham fængslet.
Det var først, da politiet frigav nye oplysninger i sagen, og sammen med Zobair Saidis mor gik i pressen og bad offentligheden om hjælp, at vidner, der kunne lægge de sidste brikker i politiets puslespil, meldte sig.
Først anholdt politiet i slutningen af april 2020 kæresteparret fra lejligheden i Ladegårdsparken 135, få dage senere blev P. varetægtsfængslet, d. 19. maj blev M. anholdt og 7. oktober måtte d. 33-årige K. sande, at også han skulle tilbringe tid i arresten.
Udover tiltalen for drab er de tre rockere også tiltalt for drabsforsøg. Det er nemlig politiets opfattelse, at det egentlig var meningen, at Zobair Saidi allerede to dage før drabet, d. 26. april 2018, skulle have været slået ihjel. Imidlertid kom den unge kvinde i kæresteparret til at kaste hashen ud ad et forkert vindue, og derfor mislykkedes drabet i første forsøg. To dage efter lykkedes det imidlertid igen at lokke den 18-årige mand til Ladegårdsparken, hvor han blev dræbt af de fem skud, der blandt andet ramte ham i hovedet.
Eftersom drabet udspringer af en konflikt mellem to grupperinger, er der lagt op til at straffen skal forhøjes, hvis de tiltalte bliver dømt. Strafferammen for drab er livstid, men normen er, at et drab koster omkring 12 års fængsel. Er drabet begået som resultat af en konflikt mellem grupperinger eller af flere efter fælles forståelse og planlægning, kan straffen komme noget højere op.
Der forventes dom i sagen i maj 2021.