Siden 2015 har Tyrkisk-Islamisk Kultur- og Undervisningscenter arbejdet på at finde et passende sted at udvide deres moske i Holbæk.
Men planerne om at flytte moskéen fra Smithsvej 6 til større lokaler har fået sindene i kog i Holbæk.
Derfor bliver det nu kommunalbestyrelsen, der skal afgøre, om der skal arbejdes på en lokalplan, der vil gøre det muligt for foreningen at etablere kulturcenter og moské på Mellemvang 5, hvor der lige nu ligger en bowlinghal.
Vi har en forening, der har cyklet rundt i systemet med den ene placering efter den anden til en ny moské. I respekt for de mennesker skal vi finde en løsning
Ansøgningen var for økonomiudvalget i sidste uge, og her blev resultatet, at kommunalbestyrelsen skal tage den endelige beslutning i sagen.
- Så får vi mulighed for at få en grundig politisk debat om sagen. Den har fået for mange ubehagelige undertoner, sagde Michael Suhr (K) til TV2 ØST efter mødet.
Han brugte den såkaldte standsningsret på økonomiudvalgets møde, som betyder, at kommunalbestyrelsen nu skal behandle sagen.
- Vi har en forening, der har cyklet rundt i systemet med den ene placering efter den anden til en ny moské. I respekt for de mennesker skal vi finde en løsning. Jeg ser ikke de spøgelser som visse andre, sagde Michael Suhr (K).
DF: - Vi kommer aldrig til at stemme for
Ønsket om at flytte moskéen til større lokaler, har sat gang i en heftig debat blandt både borgere og politikere i Holbæk.
Det første politiske udvalg, der skulle tage stilling til, om bowlinghallen kan laves til moské og kulturcenter, var klima- og miljøudvalget.
Artiklen fortsætter under billedet.
Inden udvalgets møde i begyndelsen af juni, sagde formand John Harpøth (DF) til TV2 ØST:
- Vi kommer aldrig til at stemme for en moské, uanset om det ligger i et industriområde eller den kommer til at ligge et andet sted.
Vi kommer aldrig til at stemme for en moske, uanset om det ligger i et industriområde eller den kommer til at ligge et andet sted
Den udtalelse blev efterfølgende problematiseret af professor i forvaltningsret Sten Bønsing og Roger Buch, der er forskningschef i samfundsvidenskab ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.
De mener ikke, at en kommune må træffe afgørelser på sådan et grundlag.
- Når kommuner træffer afgørelser, herunder politikerne, så må de kun lægge vægt på det, vi kalder saglige eller lovlige hensyn, og det vil jeg ikke mene sådan en begrundelse her er, fordi det vil krænke religionsfriheden, sagde Sten Bønsing.
- Jeg tror ikke folk, havde været i tvivl, hvis det havde været en udtalelse om, at vedkommende aldrig ville acceptere en kvindelig ansøger eller en homoseksuel ansøger, så havde vi nok ikke været i tvivl om, at det havde været et ulovligt hensyn. Og her siger han så, at det er en muslimsk kirke, som ikke kan blive tilladt, og det vil jeg tro, at det her på samme måde krænker religionsfriheden og dermed være et ulovligt hensyn, sagde forskeren.
Heftig debat
Også på de sociale medier har sagen sat sindene i kog.
Rasmus Brandstrup (V), der sidder i kommunalbestyrelsen i Holbæk Kommune, har oplevet, at hans opbakning til flytningen af moskéen har fået folk til tasterne.
- Jeg lagde et indlæg på Facebook, hvor jeg forklarede, hvorfor jeg støtter flytningen af moskéen – og så eksploderede det bare med svinske, hadske kommentarer på opdateringen, har han tidligere fortalt til TV2 ØST.
Også den konservative byrådspolitiker Michael Suhr har fået mange tilsvininger og trusler om udmeldinger af hans parti som en følge af debatten.
- De skriver, at jeg er landsforræder og et frygteligt menneske. At muslimer slår børn ihjel og brænder dæk af i Odense, og om jeg ikke kan se, hvor forfærdeligt, det hele er.
Borgmester vil stemme nej
Det kan blive en tæt afgørelse, når kommunalbestyrelsen skal mødes onsdag aften.
Da klima- og miljøudvalget skulle tage stilling i sagen, var det kun Enhedslisten, der stemte for at ændre lokalplanen så moskeen kan ligge på Mellemvang, mens Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Socialdemokraterne stemte nej. Venstre undlod at stemme.
Jeg er bekymret over omfanget af de kulturelle aktiviteter i centret, der kommer til at ligge tæt op ad boligområdet Agervang
Ligesom i Klima- og Miljøudvalget var politikerne i økonomiudvalget også splittede. Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og Liberal Alliance stemte imod at begynde en lokalplansproces, mens SF, Lokallisten og Konservative stemte for.
Camilla Hove (V) og Karen Thestrup (EL) havde meldt afbud til mødet, mens Emrah Tuncer (R) er inhabil i sagen.
Ved stemmelighed bortfalder et forslag, og derfor brugte Michael Suhr standsningsretten, der altså betyder at kommunalbestyrelsen nu skal tage stilling i sagen.
Borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (S) har tidligere fortalt, at hun har besluttet at stemme nej til forslaget.
- Når jeg stemmer nej, gør jeg det ikke, fordi jeg er imod en moské i Holbæk. Men fordi jeg er bekymret over omfanget af de kulturelle aktiviteter i centret, der kommer til at ligge tæt op ad boligområdet Agervang. Det kan give udfordringer for sammenhængskraften og integrationen, sagde hun.
- Jeg har lyttet mig til, at der er et ønske om dialog. Og hvis der skal findes plads til ny moské, er det nødvendigt, at vi netop tager en grundig drøftelse om mulighederne og de bekymringer, der er i forhold til konsekvenserne for integrationen. Det håber jeg, vi kan beslutte i kommunalbestyrelsen, sagde Christina Krzyrosiak Hansen.
Artiklen fortsætter under billedet.
Men det er ikke alle i den socialdemokratiske gruppe, der er enige med deres borgmester.
Derya Tamer (S) har i hvert fald tidligere udtalt en forsigtig støtte til foreningens flytteplaner. Til holbækonline.dk sagde hun:
– I Socialdemorkatiet har vi plads til forskellige holdninger. Og min personlige holdning er, at vi skal hjælpe foreningen med at finde en ny placering, eftersom der er et stigende medlemstal. Så jeg synes, vi som kommune skal være løsningsorienteret og hjælpe foreningen med at finde den rigtige placering.
Vil have kuppel men ingen minaret
I ansøgningen om at flytte kulturcenteret og moskéen til Mellemvang 5 beskriver Tyrkisk-Islamisk Kultur- og Undervisningscenter, hvordan deres planer for ændringer af bowlinghallen ser ud.
Blandt andet ønsker foreningen at etablere grønne områder omkring bygningen samt at sætte en kuppel på taget.
Der kommer ifølge Hikmet Tuncer, der er formand for Tyrkisk-Islamisk Kultur- og Undervisningscenter, ikke til at være minaret eller bønnekald fra den 3.000 kvadratmeter store bygning, selvom han gerne havde ville have haft det.
- Det tror jeg, alle ville ønske sig – også bare symbolsk, ikke dermed at vi skal kalde ind til bøn, for det regner vi ikke med, at vi får lov til. Vi har ikke engang ansøgt om minaret eller om at få lov til at indkalde til bøn, og vi har det også helt fint med, at det ikke bliver sådan, siger han.
Kommunalbestyrelsen kommer ikke til at tage endelig stilling til flytteplanerne onsdag den 17. juni, politikerne skal blot beslutte, om lokalplanen skal sendes i høring.
Først når planen har været høring og på borgermøde, kan den endelige beslutning træffes. Men den proces bliver altså kun sat i gang, hvis et flertal i kommunalbestyrelsen siger ja onsdag aften.
Vi har ikke engang ansøgt om minaret eller om at få lov til at indkalde til bøn, og vi har det også helt fint med, at det ikke bliver sådan
Tyrkisk-Islamisk Kultur- og Undervisningscenter har siden 2015 uden held forsøgt at finde et nyt og større sted til deres aktiviteter. Senest i 2018 udløste det voldsomt debat, da foreningen ville flytte til K.P. Danøsvej 5 i Holbæk.
Foreningen har siden 1988 haft til huse på Smithsvej i Holbæk. Moskéen og de tilhørende lokaler er dog blevet for trang for trossamfundet, der i dag har 400 medlemmer i Holbæk.
Hør naboernes reaktioner på en mulig moske på Mellemvang i indslaget her: