En advarsel til Else, Birthe og Kirsten.
Midt- og Vestsjællands Politi går konkret til værks i en ny kampagne, der skal beskytte navnlig ældre medborgere mod telefonsvindlere.
Jeg er mistroisk, hvis det er noget, jeg ikke kender
Også Jette, Bente og Ingelise opfordres af politiet at lade navn og nummer slette fra opslagstjenester som Krak og De Gule Sider.
På den måde kan svindlere have sværere ved at komme i kontakt med de borgere, der ifølge politiet er mest udsat for at blive svindlet.
Vil fjernes fra telefonbøgerne
81-årige Jette Pedersen fra Vipperød er en af dem, politiet gerne vil nå ud til.
- Det er fint, de advarer, siger hun.
Jette Pedersen er dog ifølge eget udsagn altid påpasselig.
- Jeg er mistroisk, hvis det er noget, jeg ikke kender. For det første bliver telefonen ikke taget, hvis jeg ikke kender nummeret, siger hun og tilføjer:
- Det har jeg gjort hele tiden – sådan er det bare.
De mest udsatte navne
1. Else
2. Birthe
3. Kirsten
4. Jytte
5. Karen
6. Birgit
7. Jette
8. Bente
9. Ingelise
10. Lis
Også mandenavne som Ole, Jan og Hans optræder på listen over de mest udsatte navne.
Kilde: Midt- og Vestsjællands Politi
Hun er ikke på Facebook, men har endnu ikke overvejet at få sit telefonnummer fjernet fra de digitale telefonbøger, som politiet opfordrer til.
Det agter hun nu at gøre.
- Så er jeg da mere sikker. Det er ikke noget, jeg havde tænkt over, siger Jette Pedersen.
787 over 60 år svindlet
Ifølge Midt- og Vestsjællands Politi er det også en god idé at gøre sine profiler på de sociale medier private.
Vi er alle sammen i risikozonen for svindel
For jo mere viden en svindler har om en person, jo lettere er det at smalltalke om ferier eller fritidsinteresser og derved skabe tillid.
Gunnar Henriksen fra Holbæk tror dog ikke, at et mere anonymt liv fra telefonopslagstjenester og sociale medier vil løse problemerne.
- For min skyld kunne de lukke Facebook, Snapchat og alt det fis, som er hamrende ligegyldigt alt sammen. Men så ville de (svindlerne, red.) måske finde på noget andet, siger han.
Louise Kambjerre Scheel, der er jurist og ekspert i digital svindel hos Ældresagen, fortæller, at der i disse år er flere og flere, navnlig ældre, der bliver svindlet.
- Det er jo forfærdelige historier om mennesker, der nogle gange har mistet alt, hvad de havde på deres bankkonto, siger hun og tilføjer:
- Det er en utrolig utryg situation med manglende tillid til deres omgivelser – noget der lever videre i dem, selv når svindlen er overstået.
I 2023 blev i alt 787 personer over 60 år i Midt- og Vestsjællands Politis 10 kommuner udsat for svindel, viser en opgørelse, som politikredsen har udarbejdet.
Louise Kambjerre Scheel peger på, at det især går ud over de ældre, fordi svindlerne går målrettet efter dem.
- Svindlerne har et trick til os alle – derfor målretter de også deres svindel mod den aldersgruppe, de går efter, forklarer hun og tilføjer:
- I forhold til ældre, er de opmærksomme på, at det virker at gå efter deres navne, finde telefonnumre og lave den her langvarige telefoniske manipulation, hvor de misbruger deres tillid til myndigheder, banker og autoriteter.
- Men vi er alle sammen i risikozonen for svindel – det er bare en anden type svindel, der er designet til nogen i andre aldersgrupper.