Kritikere kalder det ’økonomisk uansvarligt’ - sygehusvaskeri til 276 millioner en realitet

Sygehusvaskeri i Holbæk ser ud til at blive en realitet efter møde i regionsrådet. Men interesseorganisation mener, det er økonomisk uansvarligt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Tirsdag eftermiddag er byggeriet af det omdiskuterede sygehusvaskeri i Tuse ved Holbæk blevet vedtaget af regionsrådet.

Byggeriet af det nye vaskeri har været flere år undervejs og står på nuværende tidspunkt til at koste 276 millioner kroner. Det er en væsentlig prisstigning fra den oprindelige pris på 65 millioner kroner.

quote Det er ikke hver dag, at en region er på vej til at spilde et trecifret millionbeløb lige ned i kloakken

Jakob Scharff, branchedirektør, Dansk Industri

Det nye sygehusvaskeri skal bygges, fordi det tidligere vaskeri i Holbæk brændte ned i 2018.

Regionsrådet vedtog tirsdag planerne for projektet med 23 stemmer for og 17 stemmer imod, mens en valgte ikke at stemme. 

Vedtagelsen af projektet sker til trods for indvendinger både fra politikere og interesseorganisationer, som blandt andet har kritiseret økonomien bag og nødvendigheden af byggeriet af et nyt sygehusvaskeri.

Intet behov for vaskeriet

En af de utilfredse stemmer er Dansk Industri. Her mener man, at Region Sjælland spilder et trecifret millionbeløb på at løse et problem, der ikke behøver at blive løst, mener Jakob Scharff, som er branchedirektør i Dansk Industri. 

- Der er ikke brug for dette vaskeri. Det er spild af et trecifret millionbeløb og er en meget sort løsning, at man bare vil bygge nyt, siger han. 

Grønt vaskeri
Læs også
Prisen på nyt sygehusvaskeri eksploderer
Grønt vaskeri
Læs også
Prisen på nyt sygehusvaskeri eksploderer

I følge Jakob Scharff skyldes kritikken, at regionen ikke kender til, hvordan man starter et stort sygehusvaskeri op, og derfor mener han, at regionen ville gøre klogt i at benytte de muligheder, der allerede findes indenfor sygehusvaskeri. 

- Det er ikke hver dag, at en region er på vej til at spilde et trecifret millionbeløb lige ned i kloakken, siger han.

VIDEO: Hør hele kritikken fra Dansk Industri i videoen her:

Et brud på forvaltningsloven

Derfor forsøger Dansk Industri nu at stoppe byggeriet ved at indgive en klage til Ankestyrelsen, da de mener, at regionen bruger skatteborgernes penge så uansvarligt, at det er et brud på forvaltningsloven.

- Vi mener, at det er et klart brud på et helt grundlæggende princip om, at man skal drive forsvarlig økonomisk virksomhed, og det mener vi ikke, at regionen gør her. 

Jakob Scharff pointerer, at kritikken ikke handler om, at Dansk Industri er en interesseorganisation, men at regionen foretager en unødvendig og meget stor investering i et område, hvor der ikke er behov for det. 

Grønt vaskeri
Læs også
Trods protester - region fortsætter med vaskeri til 260 millioner
Grønt vaskeri
Læs også
Trods protester - region fortsætter med vaskeri til 260 millioner

Men ifølge Heino Knudsen (S), som er regionsrådsformand i Region Sjælland, er kritikken fra Dansk Industri ikke funderet i noget reelt, da han ikke mener, at regionen har foretaget noget ulovligt.

- Det her er en organisation, som gerne vil have, at vi bruger en privat leverandør og udbyder til det her vasketøj, men vi har ikke gjort noget ulovligt. Vi vil bare gerne genopføre det vaskeri som brændte, og det kan jeg ikke se det ulovlige i.

En alternativ plan

Forud for tirsdagens møde foreslog en anden af vaskeribyggeriets kritikere regionsrådsmedlem Thomas Vesth (LA) en alternativ plan.

Han ønskede, at beslutningen skulle udskydes en måned, så man kunne undersøge om vaskeriet i stedet kunne rykke ind i Berlingskes tidligere trykkeri i Slagelse. I følge Thomas Vesths estimater kunne en flytning af adresse spare skatteborgerne for 100 millioner kroner.

Men den plan blev skudt ned på eftermiddagens regionsrådsmøde. 

Regionen modtager 104 millioner kroner fra forsikringen til at bygge et sygehusvaskeri, men regionsrådet har travlt, da det er nemlig en forudsætning for at få udbetalt forsikringssummen, at byggeriet kommer i gang senest i juni i år.

Derfor kan dagens beslutning betyde, at regionen når i mål med projektet til tiden.

Sagens historik

Sagen om sygehusvaskeriet startede kort før midnat til den 6. juni 2018, hvor brandvæsnet blev alarmeret, da vaskeriet ved Holbæk Sygehus stod i flammer og udbrændte totalt i  løbet af natten.

Det første politiske forsøg på at bygge et nyt vaskeri skete i juni 2020. Her var Region Sjælland parat til at bygge vaskeriet i Tornved ved Jyderup. Men senere blev projektet droppet.

image00002
Læs også
Foreslår ny placering for sygehusvaskeri: - Vi kan spare 100 millioner
image00002
Læs også
Foreslår ny placering for sygehusvaskeri: - Vi kan spare 100 millioner

Den seneste udvikling i sagen skete i marts 2022, hvor et næsten enigt regionsråd besluttede at vaskeriet skal ligge i Tuse ved Holbæk og ved det samme møde blev det besluttet at vaskeriet skal være grønt, og derfor ikke benytte fossilt brændsel.

Imens den politiske diskussion er fundet sted er hovedparten af vasketøjet fra eksempelvis Holbæk Sygehus og Universitetshospital Sjælland blevet vasket hos private firmaer, mens der samtidig arbejdes i skiftehold hos sygehusvaskeriet ved Nykøbing Falster Sygehus.


Nyhedsoverblik