Indimellem sker det, at nikotinposer eller snus bliver fundet inden for skolens matrikel.
Før i tiden ville personalet på Gørlev Idrætsefterskole ved sådan et fund forsøge at forhøre sig frem.
Man kunne godt ønske, at der var lidt mere tillid til, at vi ikke gør det
Nu går en anden procedure i gang for at finde den eller de personer, der har forbrudt sig mod reglerne: Nikotintest.
Stort problem
Bliver en nikotinpose fundet på eksempelvis et toilet, som det er sket på skolen tidligere, bliver hele elevgangen, der er tilknyttet det toilet, bedt om at aflevere en urinprøve.
- Det her er et stort problem, og det er bedre at teste end at afhøre og mistænke specifikke personer, siger forstander Niels Skak Jensen.
Skolens elever og forældre skriver ved indmeldelse til skolen under på, at man underlægger sig reglerne for nikotintest. Det er tredje skoleår, hvor man gør brug af urintest.
Er det rimeligt over for uskyldige elever, at de skal lade sig urinteste?
- Det er en ubehagelig situation, når man bliver mistænkeliggjort, men det varer fem minutter, og så er vi videre. Man kan måske ovenikøbet føle sig mere renset. Det er bedre at teste end at afhøre, og eleverne tager også godt i mod det, siger forstander Niels Skak Jensen.
Ikke noget problem
At eleverne bakker op om den måde at gøre det på, har forstanderen tilsyneladende ret i. Sigurd Hauge Mortensen fra Roskilde er en af de elever, der har prøvet at blive testet, efter der på hans gang blev fundet en nikotinpose i skraldespanden.
- Det er ikke noget problem for mig sådan at blive testet. I stedet for, at man skal gå og gætte, hvem det er, og man har lidt et dårligt øje til alle. Så kan man ligesom få testet, og så kan forstanderen se, hvem det er, siger han.
Da posen blev fundet, skulle eleverne på gangen til samtale med forstanderen, og så fik de testet urinen. Ingen blev testet positive.
Også Emma Mengel Drehn fra Jyderup har fået sin urin testet - og eftersom hun ikke selv bruger nikotinposer, så var det ikke et problem.
- Men det var lidt en mærkelig situation, som man ikke har prøvet før. Man kunne godt ønske, at der var lidt mere tillid til, at vi ikke gør det, men på den anden side, så ved man jo præcis, hvem der har gjort det, hvis det er, siger hun.
- Men på vores gang blev alle testet negative, så det var os, det gik ud over, selvom det ikke var os, der havde gjort det, tilføjer hun.
Skader de unges hjerner
Forstanderen fortæller, at der i årevis har været udfordringer med fund af nikotinposer og snus på skolens områder.
Ifølge Sundhedsstyrelsen brugte lige under en tredjedel af 15-17-årige i Danmark en form for tobaks- eller nikotinprodukt i 2022.
Unges forbrug af nikotinprodukter i tal
30,4 procent af 15-17-årige i Danmark bruger en form for tobaks- eller nikotinprodukt i 2022
18,2 procent af de 15-17-årige unge bruger nikotinprodukter, som fx vape eller nikotinposer, i 2022
Børn og unge, der bruger nikotinprodukter dagligt, har et typisk forbrug på 4-6 poser om dagen – og kan bruge endnu flere til fester og sociale lejligheder
Kilde: Sundhedsstyrelsen
Gemmer de det så ikke bare bedre af vejen nu?
- Det ændrer en masse, men vi er ikke en fuldstændig snusfri skole, siger forstanderen.
Da nikotinposerne blev populære, bekymrede det ham ikke det store. Det lugtede ikke, og det generede ikke. Det var nok bedre med snus og nikotinposer end cigaretter, tænkte han.
- Men efter at være blevet klogere på skaderne ved nikotinposer, har jeg intensiveret bekæmpelsen af det. Det skader de unges hjerner, lyder det fra forstanderen.
En fin måde at gøre det på
Ifølge Sundhedsstyrelsen peger forskning på, at brug af nikotin i ungdommen "kan give permanente skader på hjernen, nedsætte koncentrationsevnen og øge risikoen for psykisk sygdom, som for eksempel angst og depression".
Torben Vind Rasmussen, formand for Efterskoleforeningen bakker op om tiltaget på den vestsjællandske efterskole.
- Jeg synes, det er en fin måde at gøre det på. Vi er glade for, at den enkelte skole har friheden til at se på, hvad der virker for dem, siger han og understreger, at efterskoler er forskellige med forskellige behov for indsatser mod brug af nikotinprodukter.
- Alle 242 skoler i landet har haft snus indenfor dørene, og der er mange måder at tackle det på. Det, der er vigtigst for mig, er, at skolerne tager det alvorligt, siger han.
Siden 1. januar 2021 har det være forbudt at ryge, dampe, tage snus, tyggetobak eller andre tobaks- og nikotinprodukter på danske efterskoler. Reglerne er et led i den nationale handlingsplan mod børn og unges rygning.
Test eller tillid?
Hvis en elev bliver testet positiv, så bliver vedkommende ikke smidt ud af skolen med det samme. Sådan foregik det ellers tidligere, hvis en elev blev afsløret i at have røget en cigaret.
Straffen for nikotinposebrug er til gengæld hjemsendelse til en snak med sine forældre, og så må eleven vende retur til skolen, når der kan påvises en negativ nikotintest.
Derefter bliver der lavet en såkaldt ”nikotin-aftale” med eleven, der skal gå med til at lade sig blive testet uanmeldt i en periode.
I indeværende skoleår er der blevet indgået en håndfuld aftaler, oplyser forstanderen.
Niels Skak Jensen fortæller desuden, at han oplever en stor opbakning til tiltaget fra elevernes forældre.
- Forældrene siger tak, fordi vi gør det, siger han.