Ekspert om unges brug af nikotin: - Det bremser hjernens udvikling

Unges forbrug af nikotin kan linkes til angstlidelser og depression senere i livet, forklarer en lektor i psykofarmakologi.

Nikotinindtag kan have store sundhedsskadelige konsekvenser for unge mennesker.

Alligevel bruger mere end en fjerdedel af danske unge mellem 15 og 17 tobaks- eller nikotinprodukter, viser tal fra Sundhedsstyrelsen.

På Gørlev Efterskole er man nu begyndt at teste eleverne ved hjælp af urinprøver, når der dukker nikotinposer op på skolens område.

quote Det er ekstremt stærke kræfter, og det kan man ikke straffe sig ud af

Jesper Andreassen, der er lektor i psykofarmakologi, Institut for Lægemiddelsdesign og Farmakologi, København Universitet.

Brugen af nikotinposer og snus er et problem på mange af landets efterskoler, og det er ikke uden konsekvenser for de mange unge, fortæller Jesper Andreassen, der er lektor i psykofarmakologi ved Institut for Lægemiddelsdesign og Farmakologi på København Universitet.

Læs også
Efterskole bruger urinprøver til at komme nikotinposer til livs
Læs også
Efterskole bruger urinprøver til at komme nikotinposer til livs

- Det bremser hjernens udvikling. Hjernen er i rivende udvikling, når man er teenager og den omformer sig meget i de år, og bliver meget præget af det, den bliver eksponeret for, siger han.

- Et af de korte svar er, at det kan fungere som en slags gateway til alkoholafhængighed og selvfølgelig nikotinafhængighed, men også kokainafhængighed og opioidafhængighed.

Unges forbrug af nikotinprodukter i tal

30,4 procent af 15-17-årige i Danmark bruger en form for tobaks- eller nikotinprodukt i 2022

18,2 procent af de 15-17-årige unge bruger nikotinprodukter, som fx vape eller nikotinposer, i 2022

Børn og unge, der bruger nikotinprodukter dagligt, har et typisk forbrug på 4-6 poser om dagen – og kan bruge endnu flere til fester og sociale lejligheder

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Der er desuden en højere forekomst af tilstande som angstlidelser og depression hos dem, der har brugt nikotin i ungdommen, forklarer lektoren.

Hellere hjælp end straf

Ifølge forstanderen på Gørlev Efterskole, Niels Skak Jensen, er nikotinposer '’et stort problem'’ blandt de unge.

På Gørlev Idrætsefterskole kan eleverne risikere at få testet deres urin for nikotin, hvis der er mistanke om, at nogen har brugt nikotinposer.
På Gørlev Idrætsefterskole kan eleverne risikere at få testet deres urin for nikotin, hvis der er mistanke om, at nogen har brugt nikotinposer. Foto: Lars Andersen - TV2 Øst

Samtidigt håber han, at det kan bringe mindre mistænkeliggørelse med sig, når testene klarlægger, præcist hvilke elever, der har indtaget nikotin.

Spørger man Jesper Andreassen, kan testene være en god måde at identificere de elever, der har indtaget nikotin.

Forbud på danske efterskoler

Siden 1. januar 2021 har det være forbudt at ryge, dampe, tage snus, tyggetobak eller andre tobaks- og nikotinprodukter på danske efterskoler.

Reglerne er et led i den nationale handlingsplan mod børn og unges rygning. 

Siden 2012 har der været forbud mod rygning på skolernes matrikel.

Kilde: Efterskolerne.dk

Spørgsmålet er dog, hvad identificeringen skal føre til:

- Bruger man den til at straffe og udvise eleverne, eller bruger man det hellere som et signal til at give dem en hjælpende hånd til at komme ud af deres afhængighed, siger han og tilføjer:

- Det er ekstremt stærke kræfter, og det kan man ikke straffe sig ud af.

Tester eleverne positiv på Gørlev Efterskole bliver straffen en hjemsendelse til en snak med sine forældre. Desuden skal eleven lade sig teste i en periode, efter vedkommende er kommet tilbage med en negativ test.

Læs også
Vil forbyde nikotinposer - tandkødet kommer ikke tilbage
Læs også
Vil forbyde nikotinposer - tandkødet kommer ikke tilbage

Nyhedsoverblik