Slimhindeforandringer, tandkød der trækker sig tilbage og misfarvninger på tænderne.
Det er nogle af de skader, som flere og flere tandlæger ser hos unge i alderen 19-29 år, viser en ny undersøgelse fra Tandlægeforeningen.
Der er utrolig mange, der er afhængige i vores alder
Her svarer seks ud af 10 tandlæger i Region Sjælland, at de i løbet af de seneste to år har set en stigning i antallet af unge patienter med skader i mundhulen.
- Jeg bliver rigtig bekymret, fordi det er unge tandsæt, og de skal holde livet ud, siger Linette Kærholm Olsen, der er tandplejer på Holmberg Tandlægeklinik i Vordingborg.
Ifølge tandlæger og tandplejere er skaderne en direkte konsekvens af et voksende forbrug af røgfrie nikotinprodukter som snus og nikotinposer.
- Tandkødet vil trække sig, så roden på tanden bliver synlig. Når det først er sket, så kommer tandkødet ikke tilbage igen, forklarer tandplejer Linette Kærholm Olsen.
Skifter cigaretterne ud
Ifølge tal fra Sundhedsstyrelsen tager unge røgfrie nikotinprodukter som aldrig før.
I 2010 var det to procent af alle unge, der brugte røgfrie nikotinprodukter. I 2023 var tallet steget til 13 procent.
Jeg er bekymret for, at vi får en hel generation af unge voksne, der er afhængige af de her produkter
- I gamle dage var der mange, som røg i folkeskolen, men nu er det skiftet over til, at man tager snus.
- Så det startede jeg egentlig bare med der, fortæller 19-årige Oliver Mathiasen, der begyndte at tage snus for to år siden.
Et af Region Sjællands eneste tilbud til unge, der gerne vil bryde med nikotinafhængighed, er Stoplinien, hvor man som borger kan få gratis samtaler med en misbrugskonsulent.
- Af de unge er det cirka to tredjedele af dem, vi taler med, der har problemer med nikotinposer, siger leder af Stoplinien, Nina Krogh Larsen, der genkender tendensen.
Vil forbyde salg
I november sidste år vedtog regeringen og folketinget en ny forebyggelsesplan for at nedsætte børn og unges forbrug af alkohol og nikotinprodukter.
Her vil man blandt andet hæve afgiften på nikotinprodukter, og give flere penge til kommunerne til at hjælpe unge i nikotinafhængighed.
Men ifølge Tandlægeforeningen skal man gå skridtet videre for at redde de unge fra tandpiner.
Derfor anbefaler formand Susanne Kleist, at man indfører et forbud for salg af røgfrie nikotinprodukter for alle under 29 år.
- Jeg er bekymret for, at vi får en hel generation af unge voksne, der er afhængige af de her produkter, siger Susanne Kleist i en pressemeddelelse fra Tandlægeforeningen.
- Vi skal selvfølgelig fortsætte med at oplyse børn og unge om den sundhedsrisiko, der er forbundet med brugen. Men jeg tror desværre ikke, at oplysning og dialog er nok, og derfor anbefaler jeg et forbud, fastslår hun.
Unge er skeptiske
TV2 ØST har spurgt de unge på Rørvig Havn, hvad de tænker om Tandlægeforeningens forslag.
Her blev mange overrasket.
- Det er helt vildt. 29 år? Så må jeg først købe en pakke igen om 10 år, siger Oliver Mathiasen.
Ifølge den nuværende lovgivning skal man være 18 år for at købe røgfrie nikotinprodukter i Danmark. Aldersgrænsen rykker sig altså hele 11 år frem med Tandlægeforeningens forslag.
Selvom de unge forstår, hvorfor Tandlægeforeningen ser det som en mulig løsning, er de fleste skeptiske og tvivler på, om et forbud overhovedet vil virke.
- Det ville nok være meget godt, fordi der er utrolig mange, der er afhængige i vores alder, siger 19-årige Eigil Korreman Nielsen, der selv er gået fra at tage 10 stykker snus om dagen til i dag at være nikotinfri.
- Men på den anden side er der nok mange, der vil blive sure, fordi du tager en frihed væk, uddyber Eigil Korreman Nielsen.
- Det ville nok være det sundeste, men jeg synes altid, folk får fat i det af omveje, siger Celine Neimers på 27 år.
Oliver Mathiasen tror også, at unge vil finde på nye måder at købe røgfrie nikotinprodukter, hvis der kommer et købeforbud.
- Folk kan køre til Sverige, og kiosker kommer nok ikke til at overholde de regler, siger Oliver Mathiasen og fortsætter:
- Så det kan godt være, det sætter en stopper for nogen, men der er altid en måde at få det på, siger han.