Når klokken ringer ind om morgenen, tager eleverne på Hvidebækskolen i Kalundborg deres telefoner op af lommen og afleverer den til deres lærer. De ser den ikke igen, før de har fri.
Sådan har det været siden første skoledag i år.
Jeg synes, det er mega træls
Det skyldes, at skolens ledelse har besluttet sig for at drive en mobilfri skole, fordi de oplevede, at telefonerne var kommet til at fylde alt for meget.
- Når der var frikvarter, havde vi klynger af elever, der sad forskellige steder med hovedet ned i en mobiltelefon, fortæller Jimmy Sørensen, der er skoleleder på Hvidebækskolen.
- De var sammen, men fællesskabet bestod meget i at sidde og se på, hvad der var på skærmen, siger han.
Konflikter opstod
Elevernes mobilbrug begyndte at irritere skolelederen.
- Vi har nogle børn på vores skole, som egentlig - når de får mulighed for det - er rigtigt aktive. Vi deltager i mange idrætsstævner, holder hallen åben i det store frikvarter og laver aktiviteter på boldbanerne, siger Jimmy Sørensen og fortsætter:
- Så det irriterede mig, at der var nogle børn, som ikke fik udnyttet det potentiale, der var i at have et fællesskab i leg eller i en aktivitet.
Derudover oplevede skolen også, at der ind i mellem opstod konflikter, fordi nogle elever havde filmet hinanden og delt videoerne med hinanden.
- Det var ikke voldsomme sager, men som elev kunne de føle sig usikker i det. Det blev endnu en grund til at lukke ned for telefonerne uden for undervisningen, fortæller Jimmy Sørensen.
Han tog emnet op med skolens bestyrelse, som bakkede op om idéen om at fjerne telefonerne helt.
Reaktionen var i første omgang lidt anderledes hos eleverne.
- Jeg annoncerede det ved vores sommerafslutning, og der gik et lidt halvhjertet suk igennem forsamlingen af elever. Der er ingen tvivl om, at når man nævner mobiltelefoner og en begrænsning, så er verden jo nærmest ved at gå i stå, fortæller Jimmy Sørensen og fortsætter:
- I virkeligheden havde vi i allerede opbevaret mange af telefonerne i skoletiden. Det eneste, der er anderledes nu, er, at man ikke længere kan bruge telefonerne som pauseaktivitet i pauserne eller i undervisningen.
Ifølge Jimmy Sørensen har der da heller ikke været store protester fra eleverne siden.
Sådan har det dog ikke været for alle elever.
- De har jo gjort det med en fornuftig bagtanke, men det er lidt irriterende, at vi ikke har noget at skulle have sagt, og at vores ejendele bliver taget fra os, siger Naja Forman-Nielsen, som går i 7. klasse på Hvidebækskolen.
- Jeg synes, det er mega træls. Jeg fatter ikke, at vi ikke bare kan have dem i tasken uden at bruge dem, tilføjer Klara Lassen, som går i 8. klasse.
Hvorfor vil du gerne have din telefon i tasken, hvis du alligevel ikke skal bruge den?
- Fordi jeg synes, det er træls, at nogen tager de ting, som jeg ejer, svarer hun.
Er mere aktive
Eleverne får fortsat lov til at bruge telefonerne i løbet af skoledagen, når det giver mening i en undervisningssituation.
Men når det kommer til sociale medier og kontakt med omverdenen, må det altså vente til efter skoletid.
Vi vil gerne have ro om undervisningen og ikke have det forstyrrende element, som en telefon kan være
Forældrene kan komme i kontakt med deres børn på skolens hovednummer eller Aula, og eleverne kan tilsvarende gå på kontoret og ringe til deres forældre, hvis der er behov for det.
Tiltaget skal først evalueres senere, men Jimmy Sørensen kan allerede se en positiv virkning her godt to måneder inde i skoleåret.
- Jeg har kontor op til et grønt areal, hvor jeg kan se, at især vores ældste elever, som tidligere stort set ikke var aktive i frikvarterne, nu er med, spiller bold, løber og går ture i grupper. Så min vurdering er, at langt de fleste elever har fundet alternativer i fællesskaber og aktiviteter fremfor at kigge på deres telefoner, fortæller han.
Skolen arbejder ifølge Jimmy Sørensen på at give de elever, der ikke søger de sportslige aktiviteter eller større sociale grupper, et alternativ til skærmen i pauserne.
Derudover øger skolen antallet af pædagoger og lærere, der laver aktiviteter for eleverne i pauserne.
Skoler følger trop
Hvidebækskolen er langt fra den første og eneste skole, der er blevet mobilfri.
I dag er i hvert fald yderligere fem skoler i Kalundborg Kommune også mobilfri.
Mandag følger Baggesenskolen i Korsør trop. Her indfører man også 100 procent mobilfri skole.
Det kommer også af et ønske om, at eleverne bliver mere nærværende, fortæller Helle Smidt Haim, der er skoleleder på Baggesenskolen.
- Vi vil gerne give de unge mennesker noget fred og ro om deres hverdag, så de ikke hele tiden skal forholde sig til, hvilke notifikationer, der nu dukker op. Vi vil gerne sætte fokus på samværet, nærværet og den frie leg, som ikke er styret af, om der er en telefon i nærheden, siger hun.
Forbuddet skyldes også et hensyn til det faglige.
- Vi vil gerne have ro om undervisningen og ikke have det her forstyrrende element, som en telefon kan være. Der er lærere, der ind i mellem er udfordrede af, at nogen sidder med telefonerne i undervisningen, siger Helle Smidt Haim.
Ifølge Helle Smidt Haim er skolens bestyrelse og medarbejdere begejstrede for tiltaget, mens der fra forældre og elever har været lidt flere forbehold.
- Der er også elever, som faktisk glæder sig til det, og som har haft oplevelser af, at samværet med vennerne er blevet afbrudt af mobiltelefoner, fortæller hun.