I dag kan dele af uddannelsen til maskinmester klares i Slagelse, Næstved og Holbæk. Men elever i Region Sjælland må til København, Fredericia eller Aarhus for at gøre deres uddannelse færdig. Det bliver der nu ændret ved.
Maskinmesterskolen i København har nemlig besluttet at åbne en helt ny uddannelse i Kalundborg, hvor det vel at mærke er hele uddannelsen, der kan tages.
At uddannelsen i dag kun kan færdiggøres i hovedstaden eller det jyske har været en udfordring for det lokale erhvervsliv. For de oplever, at det kan være svært at trække eleverne tilbage til den vestsjællandske industriby efter endt uddannelse, lyder det fra Klaus Heijs Bjerre, der er vedligeholdelseschef i biotekvirksomheden Novozymes.
- Når du i dag er tvunget til at flytte væk i tre år – for det er de færreste, som pendler i hele perioden – og når først du er landet som ungt menneske i uddannelsesbyerne, så sker der altså lidt mere der, end der gør i Kalundborg, og derfor kan det være svært at trække dem tilbage igen.
I løbet af den seneste årrække er flere uddannelser åbnet i Kalundborg. Det gælder blandt andet uddannelsen til bioanalytiker og uddannelsen til diplomingeniør i bioteknologi. Uddannelser, der passer som fod i hose hos det lokale erhvervsliv, der tæller en række virksomheder, der arbejder med netop bioteknologi.
Nemmere at holde på eleverne
Hos Novozymes er man glade for, at Maskinmesterskolen i København, som skolen formelt hedder, fra januar næste år gør det muligt at tage uddannelsen i sin fulde længde i byen.
- Det, at de nu kan starte uddannelsen hos os og tage hele uddannelsen i Kalundborg og forhåbentlig skrive afsluttende projekt i nærområdet og bliver her, er godt for os, siger Klaus Heijs Bjerre.
- Der sker meget i Kalundborg – der kommer mange nye virksomheder til – og de etablerede virksomheder, som os i Novozymes har travlt og klarer os godt, forklarer han videre og peger på, at de gode tider giver nye projekter og med dem behovet for flere kompetente medarbejdere:
- Vi har brug for erfarne folk, og der passer maskinmesterprofilen godt ind.
Ifølge Klaus Heijs Bjerre giver det eleverne en god indsigt i virksomhederne, at de starter uddannelsen lokalt i Kalundborg og andre byer, hvor første del af uddannelsen udbydes.
- At vi så kan fortsætte det samarbejde efterfølgende, og kan lave fælles projekter med de studerende, i stedet for at de skal ud og finde andre virksomheder – at de kan blive tæt på os, gør bare, at det er nemmere at fortsætte efterfølgende.