Jo mere gas Danmark bruger, desto mindre kan vi sælge til udlandet, der derfor får sværere ved at blive uafhængige af Rusland, når det kommer til gas.
Det får i dagens udgave af Jyllands-Posten flere eksperter til at pege på, at regeringen bør genoverveje, om gas er den rigtige energikilde til Nordic Sugars fabrikker i Nakskov og Nykøbing Falster.
1. februar sidste år besluttede regeringen at anlægge en 115 kilometer lang gasledning, der skal gå fra Sydsjælland over Falster og ende i Nakskov.
Gasledningen kommer til at koste 792 millioner kroner og skal trække sukkerfabrikkerne i en grønnere retning.
Nordic Sugar er Danmarks næstmest CO2-forurenende virksomhed, kun overgået af Aalborg Portland. Derfor har det længe været et uomtvisteligt behov at træffe et valg i forhold til omlægning til en grønnere energikilde. Det skyldes blandt andet nye EU-regler.
Gasledning er lig med mere gas
Søndag holdt statsminister Mette Frederiksen (S) sammen med fire andre partiledere pressemøde om Danmarks sikkerhedspolitik.
Her var budskabet blandt andet, at Danmark hurtigst muligt skal gøre sig uafhængig af russisk naturgas.
Arbejdet med at grave gasledningen ned er endnu ikke begyndt. Planen er, at den skal være klar til at levere gas til sukkerfabrikkerne fra 2024, men set i lyset af den nye situation i Europa bør der kigges på alternativer, lyder det fra flere eksperter.
- Strategien om at kvitte russisk gas betyder to ting: Man skal importere gas fra andre steder end Rusland. Og man skal bruge mindre gas. Der er de to virkemidler, vi har i Europa. Ledningen til Lolland betyder, at man bruger mere gas, siger civilingeniør Hans Henrik Lindboe, der er partner i virksomheden EA Energianalyse, til Jyllands-Posten.
Firmaet står for at rådgive myndigheder og virksomheder om energiforsyning.
Regeringen afviser
Ifølge Eurostat får EU lidt over 40 procent af sin naturgas fra Rusland. Selv om der ikke kommer russisk gas i ledningen til Falster og Lolland, har det danske forbrug alligevel indflydelse på den russiske eksport.
Indtil vores eget Tyrafelt er færdigrenoveret, og vi bliver selvforsynende på gasområdet, har vi brug for gas fra udlandet, og det er med til at øge efterspørgslen på russisk gas.
Når vi fra næste år bliver selvforsynende, er det fortsat med til at presse markedet, hvis vi bruger det hele selv og ikke har mulighed for at sælge noget af gassen til vores nabolande, påpeger eksperterne i Jyllands-Posten.
Til avisen siger klimaminister Dan Jørgensen (S), at der ikke er planer om at standse gasledningen til Lolland og Falster og henviser til, at den er sat i værk for at gøre fabrikkerne grønnere og sikre arbejdspladser.
I en skriftlig kommentar til TV2 ØST skriver Jesper Thomassen, der er administrerende direktør i Nordic Sugar A/S, at gas er den eneste reelle mulighed for at komme helt af med kul og olie og reducere deres CO2-udledning markant.
- Der er et stort potentiale for at producere biogas på Lolland-Falster. Den biogas kan vi anvende til vores sukkerproduktion, og via gasledningen kan den lokale biogasproduktion komme ind på det danske gasnet og bidrage til at gøre hele Danmarks gasforbrug grønnere, skriver han.
Fakta
- I 2019 udledte Nordic Sugars to sukkerfabrikker på Lolland og Falster 162.000 tons CO2.
- Med en gasledning vil der årligt kunne skæres 51.000 tons CO2 alene af udledningen af Nordic Sugar-fabrikkerne, fordi kul og olie bliver erstattet.
- Det svarer til at fjerne 20.000 fossile biler fra vejene.
- Med omlægningen til gas vil luftforureningen fra de to fabrikker også blive markant mindsket, og på sigt vil det med brugen af biogas ende med en komplet CO2-neutral løsning.
Kilde: Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet