Elever fik adgang til laboratorium - og det var der en særlig grund til

For 9. klasseelever i Nakskov blev den klassiske tavleundervisning byttet ud med membraner og sikkerhedsbriller i et laboratorie på Science Day.

- Jeg er i gang med at lave membraner.

En sætning, som niendeklasseeleven Emran Rahmani ikke siger så tit.

quote Virksomheden kan måske virke lidt kedelig udefra, men der er så mange opgaver

Jesper Volmer, produktionschef i Alfa Laval

Iført sikkerhedsbriller og gule veste med reflekser var han og klassekammeraterne fra Byskolen Nakskov onsdag på besøg hos virksomheden Alfa Laval.

I forbindelse med Science Day, der afholdes af Naturvidenskabernes Hus, er klassen hoppet i arbejdstøjet for at få indblik i, hvordan de naturvidenskabelige fag bruges ude i verden og på arbejdspladserne.

Eleverne var på besøg hos virksomheden Alfa Laval, der fremstiller membranfiltrering.
Eleverne var på besøg hos virksomheden Alfa Laval, der fremstiller membranfiltrering. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Hos virksomheden i Nakskov skal eleverne hjælpe med at producere membraner, der blandt andet bruges til at filtrere juice og øl.

- Det føltes meget fedt og anderledes end at være i skolen, siger Emran Rahmani. 

Hans klassekammerat Gustas Grebliauskas er enig. 

- Vi lærer nye ting og ser ting, som vi aldrig har set før. Det er meget spændende, siger han. 

Vil udvide de unges horisont

Gennem dagen fik de lov til se, røre og prøve og skulle blandt andet håndtere flydende plastik og rense en æblejuice så den fremstod klar og gennemsigtig.

Hvad er Science Day?

  • Science Day afholdes af Naturvidenskabernes Hus, der er en nonprofitorganisation. Begivenheden stræber efter at udbrede unges interesse for naturvidenskabelige og tekniske fag.

  • Op mod 4.000 elever fra hele landet deltager i aktiviteter, hvor 88 virksomheder slår deres døre op for eleverne.

  • I 2023 ændrede kampagnedagen navn fra Girls’ Day in Science til Science Day. Her flyttede man samtidig fokus fra at tiltrække piger til de tekniske og naturvidenskabelige fag, til nu at ville tiltrække alle med fokus på diversitet.

  • I Region Sjælland var der tre aktiviteter på Science Day i 2024: I Tølløse hos Observatoriet i Brorfelde, Alfa Laval samt Sorø Fag- og Efterskole.

Håbet er, at udvide de unges horisont, for hvad det vil sige at arbejde med tekniske og naturvidenskabelige fag, oplyser Jesper Volmer, der er produktionschef i Alfa Laval i Nakskov.

- Jeg håber jo, de synes, det er sjovt. At de kan se, det er sjovt at være på arbejde, siger han.

Jesper Volmer, produktionschef i Alfa Laval i Nakskov, mener det er virksomhedernes pligt at vise de unge, hvordan det videnskabelige arbejde ser ud i praksis.
Jesper Volmer, produktionschef i Alfa Laval i Nakskov, mener det er virksomhedernes pligt at vise de unge, hvordan det videnskabelige arbejde ser ud i praksis. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

- Som virksomhed vil vi gerne være med til at gøre noget for de naturvidenskabelige fag, siger Jesper Volmer og tilføjer: 

- Virksomheden kan måske virke lidt kedelig udefra, men der er så mange opgaver, og vi vil gerne gøre de unge mennesker interesserede i de her fag, som man måske ikke lige lærer om i skolen.

Læs også
Rullende laboratorie skal sikre børns interesse i naturvidenskab
Læs også
Rullende laboratorie skal sikre børns interesse i naturvidenskab

Hertil mener han, at virksomhederne også bærer ansvaret for at tiltrække nye potentielle medarbejdere.

- Vi er nødt til at vise, hvad det er, vi kan, og hvad vi gerne vil bidrage med. Ellers kan vi ikke rigtig forlange, at de unge mennesker kan se, hvad de kan i det her felt, siger Jesper Volmer. 

Få arrangementer i regionen

Over hele landet deltager omkring 4.000 elever i aktiviteter hos i alt 88 virksomheder og uddannelsesinstitutioner.

I Region Sjælland var der dog kun tre steder, elever kunne besøge på videnskabsdagen.

I år var det Alfa Laval, observatoriet i Brorfelde samt Sorø Fag- og Efterskole.

Gustas Grebliauskas drømmer om at blive professionel fodboldspiller. Alligevel fik han noget ud af dagens besøg hos Alfa Laval.
Gustas Grebliauskas drømmer om at blive professionel fodboldspiller. Alligevel fik han noget ud af dagens besøg hos Alfa Laval. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

De få arrangementer i regionen skyldes ifølge direktøren for Naturvidenskabernes Hus, Maiken Løkke Lolck, at organisationen benytter sig af virksomheder i deres virksomhedsnetværk.

- Vi arbejder hele tiden på at få fonde til at støtte vores arbejde, så vi kan gå ud og rekruttere flere virksomheder i de områder, hvor vi ikke har så mange i dag. Så det er noget, vi har et løbende fokus på.

Læs også
Simon overlevede kræft - nu kommer han med opfordring
Læs også
Simon overlevede kræft - nu kommer han med opfordring

Hun håber alligevel, at dagens udflugter kan sætte tanker i gang hos de unge om deres fremtidsmuligheder. 

- Vi kan se, at der er rigtig mange unge, der slet ikke når til at overveje eksempelvis en teknisk uddannelse som en mulighed. Og det handler ofte om, at de ikke kender de muligheder, der er, siger Maiken Løkke Lolck.

Vil plante et frø

Hos Alfa Laval håber Jesper Volmer at dagens arbejde i laboratoriet har fået nogle af eleverne til at spærre øjnene op for en laborantuddannelse eller ingeniøruddannelse. 

- Det kunne være rigtig fedt, hvis der hos nogle blev plantet et frø så meget, at de vender tilbage på et tidspunkt, siger han. 

Læs også
Afsætter 24,5 millioner til grænseindsats
Læs også
Afsætter 24,5 millioner til grænseindsats

Selvom to af de elever, der var på besøg hos Alfa Laval drømmer om at blive professionelle fodboldspillere eller politimænd, var det interessant at arbejde med membraner.

- Det lyder også meget spændende. Jeg kunne godt tænke mig at komme i praktik her, men man skal være 17 år.

Science Day er for alle klassetrin mellem fjerde og 10. klasse samt gymnasieelever. 


Nyhedsoverblik