Filmoptagelse af eksplosion fra 1943 er dukket op

Optagelser af en større eksplosion på Lolland under Anden Verdenskrig er dukket op og vækker undren. Nu forsøger lokalarkivet at løse gåden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

To mænd kører i sommeren 1943 mod en strand på den lollandske sydkyst i en mørk personbil med lys kaleche. Lygterne på bilen er tildækket, så der kun er smalle lyssprækker fri.

quote Det ligner noget fra en actionfilm

Heidi Pfeffer, arkivleder på Nakskov Lokalhistoriske Arkiv

Den ene mand er iklædt et lyst jakkesæt, har let bølgede hår og smøg i mundvigen, mens den anden bærer en hvid uniform med tilhørende hvid hat samt sorte bukser. Manden i uniformen bapper på sin pibe.

Ifølge Nakskov Lokalhistoriske Arkiv viser et nummerpladeregister fra 1930’erne, at bilen tilhørte en mand ved navn Christian Larsen fra landsbyen Norre, der ligger nord for Rødby.
Ifølge Nakskov Lokalhistoriske Arkiv viser et nummerpladeregister fra 1930’erne, at bilen tilhørte en mand ved navn Christian Larsen fra landsbyen Norre, der ligger nord for Rødby. Foto: Klip fra filmen 'Nakskov 1943'

Da mændene ved højlys dag nærmer sig stranden, som angiveligt er Maglehøj Strand ved Dannemare på det vestlige Lolland, kører bilen fast i sandet, og manden i det lyse jakkesæt stiger ud for at skubbe den løs.

Smøgen sidder stadig i mundvigen. Han holder fast i passagerdøren og skubber bilen, imens manden i uniformen træder på speederen og triller ind på græsset. 

Sprænganordningen ved høfden gøres klar.
Sprænganordningen ved høfden gøres klar. Foto: Klip fra filmen 'Nakskov 1943'

På græsset løfter de trækasser og poser med udstyr ud af bilen til at foretage sprængninger. Først tester de en lunte i sandet mellem den grønne marehalm. Lunten er tør. Den virker.

Derefter antænder de to mænd en mindre sprænganordning ved høfden. Den detonerer og efterlader en hvid røgsky.

Manden i den hvide uniform løber væk fra sprænganordning ved høfden, efter han har antændt den.
Manden i den hvide uniform løber væk fra sprænganordning ved høfden, efter han har antændt den. Foto: Klip fra filmen 'Nakskov 1943'

Tilbage ved bilen i græsset fortsætter de to mænd deres test af sprængninger ved at lave en elektrisk dirigeret sprængladning, som anbringes ude i vandet ved stranden af manden i det hvide jakkesæt. Han ifører sig et sæt waders og forsøger at placere sprængladningen i vandet.

Svømmer nøgen ud i vandet med sprængladning

Kort efter smider han dog både waders og sit tøj for i stedet at svømme nøgen ud med sprængladningen i vandet, hvorefter han skynder sig tilbage til kysten. 

Da manden er kommet op på stranden, eksploderer sprængladningen bag ham under vandet.

De to mænd gør efter sprængningen ved høfden klar til endnu en sprængning. Den skal dog være noget større.
De to mænd gør efter sprængningen ved høfden klar til endnu en sprængning. Den skal dog være noget større. Foto: Klip fra filmen 'Nakskov 1943'

Optagelserne er lavet af den lollandske bygningskonstruktør og amatørfotograf Adolph Lehm, som i årene fra 1937 og til 1945 ivrigt filmede dagligdagslivet i og omkring Nakskov.

Sidenhen blev hans filmruller indleveret til Nakskov Lokalhistoriske Arkiv, hvor de gennem flere årtier har ligget gemt og glemt hos lokalarkivet, der ikke kunne se optagelserne.

Indtil nu.

Manden har smidt sit jakkesæt for at svømme ud med den kraftige sprængladning.
Manden har smidt sit jakkesæt for at svømme ud med den kraftige sprængladning. Foto: Klip fra filmen 'Nakskov 1943'

Fornyelig fik lokalarkivet med hjælp fra Det Danske Filminstitut nemlig restaureret og digitaliseret optagelserne, som nu kan ses online

Læs også
Christian fandt usædvanlig vikingemønt på mark: - Jeg fik tunnelsyn og susen for ørene
Læs også
Christian fandt usædvanlig vikingemønt på mark: - Jeg fik tunnelsyn og susen for ørene

Det var blandt disse optagelser, at filmen fra den lollandske strand på knap fire minutter til stor overraskelse for arkivleder Heidi Pfeffer dukkede op.

- Vi anede ikke, at vi havde det her klip, siger hun og tilføjer:

- Det ligner noget fra en actionfilm.

Sprængladningen detonerer under vandet, efter manden er kommet op på stranden.
Sprængladningen detonerer under vandet, efter manden er kommet op på stranden. Foto: Klip fra filmen 'Nakskov 1943'

Nakskov Lokalhistoriske Arkiv har forgæves forsøgt at finde ud af, hvad der foregår på optagelserne under Anden Verdenskrig, og hvorfor seancen i det hele blev optaget.

- Vi har ingen idé om, hvad de laver, eller hvorfor de filmede det her i 1943, siger Heidi Pfeffer.

Den lokale modstandsbevægelse i aktion? 

Flere har allerede gættet på, at de to mænd kunne være tilknyttet den lokale modstandsbevægelse og på optagelserne fremviser deres ekspertise, som kunne bruges til at bortsprænger søminer. 

Læs også
Mens danskerne fejrede befrielsen, drev rædslerne i land på Møn
Læs også
Mens danskerne fejrede befrielsen, drev rædslerne i land på Møn

Men det vurderer Heidi Pfeffer dog ikke kan være tilfældet.

- Det tvivler jeg simpelthen på, at man har filmet, når man både kan se deres ansigtet og bilens nummerplade, så man kunne identificere dem. Så det må være noget andet, der foregår, siger hun.

Video: Se hele optagelsen fra sommeren 1943 herunder.

Adolph Lehm har udover dagligdagslivet også foreviget forskellige beredskabsøvelser, hvor eksempelvis værnepligtige iført gasmasker spulede kemikalier væk på havnen i Nakskov.

- Det er tydeligt, at han fulgt beredskabsøvelser, men alligevel skiller den her optagelse på stranden sig helt ud, siger Heidi Pfeffer.

Læs også
Unikke filmoptagelser fra tiden inden Anden Verdenskrig er dukket op på Lolland
Læs også
Unikke filmoptagelser fra tiden inden Anden Verdenskrig er dukket op på Lolland

Hos lokalarkivet hober spørgsmålene sig op omkring optagelserne, og nu beder de offentligheden om hjælp til at opklare, hvad der sker i filmklippet, ligesom arkivet håber, at folk kan bidrage med oplysninger om de to mænd samt bilen.

Du kan finde flere gamle filmoptagelser fra Lolland og Falster lige her.

Hvis man har oplysninger i sagen eller kan genkende personerne på optagelsen, kan man kontakte Nakskov Lokalhistoriske Arkiv på telefon 54 95 15 45.


Nyhedsoverblik