Tre store borgbanker i Lysemose Skov ved Maribo, der har huset en stor middelalderborg, er torsdag blevet udpeget som et af de allervigtigste arkæologiske fund i Danmark i 2019.
Det oplyser Slots- og Kulturstyrelsen torsdag morgen.
Undersøgelsen af borgen Grimstrup er som den eneste i vores område placeret på den top ti-liste, som styrelsen hvert år offentliggør over de vigtigste fund i Danmark.
- Det er helt vildt fedt. Det er et skulderklap, og en anerkendelse af den betydning, som fundet har i Danmark, siger arkæolog Leif Plith Lauritsen fra Museum Lolland-Falster til TV2 ØST.
Han stod for den udgravning, som har placeret borgen på listen over de vigtige fund, og er glad og stolt over at være med på listen.
Artiklen fortsætter under billedet.
- Det er helt vildt fedt for museet, at vi igen er på listen. Og jeg tror, at det samtidig er noget, der vil kunne åbne døre for os, når vi skal dykke længere ned i fortællingen om denne borg, siger han.
Tidligere har blandt andet fundet af 5.000 år gamle fodspor ved Rødbyhavn været fremhævet, et tandsæt i ler har været med ligesom velbevarede skibsvrag i Femern Bælt og Storstrømmen de seneste år har været med på top ti. Her har fundene af eksempelvis hemmelige tunneller ud af Christiansborg og nye fund i den gamle kongeby Jelling ellers domineret listen.
Artiklen fortsætter under billedet.
Blev knust af vred dronning
Grimstrup blev udgravet i slutningen af maj, og her blev borgens dramatiske historie dokumenteret.
Tykke askelag omkring borgens mure kan fortælle historien om en stor brand i de sidste skræmmende timer for borgens forsvarere. Omkring borgen blev fundet tre mindre fæstningsværker - kaldet modborge. De blev brugt af de soldater, der først belejrede borgen og til sidst knuste den ved et stort angreb.
Artiklen fortsætter under billedet.
Kampen udspillede sig i 1389, efter ejeren af borgen, Benedict von Ahlefeldt, allierede sig med fjenderne af Dronning Margrethe. Han sad ellers med i dronningens råd – men oprøret førte til, at han i bedste Games of Thrones-stil blev besejret i en blodig kamp. Han slap dog fra episoden med livet i behold, men mistede for altid familiens gods.
- Grimstrup er en helt unik fortælling om magtspillet i Danmark i den periode, hvor Dronning Margrethe satte sig på magten. Borgen på Lolland er unik, dels fordi den er velbevaret og fordi vi kender til rigtig meget bevaret historie omkring den, siger Leif Plith Lauritsen.
Blandt andet ved vi, hvordan der blev organiseret import af våben til oprørerne på Grimstrup fra Tyskland. Vi kender til møder, som oprørerne holdt på Grimstrup, hvor de organiserede modstanden mod barnekongen Oluf 2. og hans mor Dronning Margrethe, der havde den egentlige magt.
Artiklen fortsætter under kortet.
Blev udgravet af studerende
Grimstrup var en imponerende borg opført i røde mursten på et næs ud i Nørresø nord for Maribo, og var omgivet af flere forsvarsvolde og voldgrave. Stedet regnes som unikt, fordi der ikke er rørt synderligt ved borglandskabet frem til i dag, hvor borgbankerne stadig står klart i landskabet med fire meter høje og meget stejle skrænter.
Den tre uger lange udgravning i maj måned var en forholdsvis begrænset udgravning, der blev udført som en uddannelsesgravning for arkæologistuderende ved Aarhus Universitet.
Artiklen fortsætter under billedet.
- Vi har kun kradset i overfladen af historien med denne udgravning, og det siger også noget om, at vores viden om dette unikke kulturhistoriske område er noget ganske særligt. Og mon ikke, at det også er en fjer i hatten for de studerende fra Aarhus Universitet, at de allerede under deres uddannelse er med til at gennemføre en af Danmarks vigtigste udgravninger det år, siger Leif Plith Lauritsen.
Han mener, at også borgerne på Lolland og Falster kan være stolte over den anerkendelse, som ligger i at modtage titlen.
- De fleste her i området har glemt, hvor fantastisk et område vi bor i set med kulturhistoriske briller. Tænk, at der midt i en øde skov ligger et så stort borganlæg, som faktisk er helt glemt. Det er jo ikke en lille lokalhistorie, der er her. Det er Danmarkshistorie, siger han.
Artiklen fortsætter under kortet.
Vil gøre sted til attraktion
Efter at være blevet knust af Dronning Margrethes styrker blev borgen på stedet revet ned mursten for mursten, og byggematerialerne blev brugt til at bygge domkirken i Maribo. Derfor er der heller ikke mange fund fra udgravningerne, der egner sig til at blive vist frem på et museum.
Udgravningerne har dog givet et unikt indblik ikke bare den dramatiske historie på stedet, men også hvordan borgen blev bygget op, og hvordan livet med landbrug og lyst-jagt i området har udspillet sig i årene før den blev knust.
Leif Plith Lauritsen håber, at den viden snart vil kunne formidles direkte i området, så skovens gæster fremover også kan blive klogere på den unikke kulturarv, som stedet gemmer.
- Fortællingen og landskabet i sig selv med de store borgbanker er det, der er helt unikt her. Det har vi en vision om at kunne formidle her i skoven, hvor det hører hjemme. Og det ville da være dejligt, hvis dette skulderklap fra Slots- og kulturstyrelsen kan hjælpe dette på vej, siger han til TV2 ØST.