- Det går helt vildt. Det er nogle vildt tumultariske dage, hvor virksomheder ringer, mennesker ringer, og der kommer virkelig mange og plukker kirsebær. Det er de jo glade for, og det er vi også, siger Harald Krabbe.
Han ejer godset Frederiksdal Gods, der ligger på det vestlige Lolland. Efter gunstige vejrforhold hen over sommeren havde godset cirka 500 ton kirsebær på træerne, men kunne kun bruge 200 ton til godsets egen produktion af vin, vermouth og likør.
Der kommer jo flere hundrede i løbet af dagen
Da vi søndag bragte historien på TV2 ØST, bad Harald Krabbe folk om at komme og plukke så mange kirsebær, de ville, uden at de skulle betale for det.
- Kom og gå bananas i kirsebær, lød det fra Harald Krabbe.
Vild efterspørgsel
Siden da er folk netop gået helt bananas.
- Der kommer jo flere hundrede i løbet af dagen. Folk har nogle spande med, og så går de ned i marken og plukker løs, siger Harald Krabbe.
Flere virksomheder har også kontaktet godset, og Harald Krabbe har blandt andet indgået et samarbejde med virksomheden Asiros fra Sorø om 120 af de 300 ton.
- Vi kører kirsebærrene op til Sorø, og så bliver der lavet et koncentrat af dem. Det er et samarbejde, hvor både Asiros og jeg tager en risiko, simpelthen for at undgå de bliver spildt, siger Harald Krabbe.
Frederiksdal Gods vil derudover selv fryse 100 ton kirsebær ned, så de kan bruges på et senere tidspunkt
- Men det er jeg lidt tilbageholden med, fordi energipriserne stiger så meget, siger Harald Krabbe.
Nu er der faktisk et håb for, at vi kommer af med det hele
I søndags frygtede han at blive nødt til at bruge de overskydende kirsebær som gødning, men nu tegner det altså noget lysere.
- Nu er der faktisk et håb for, at vi kommer af med det hele, siger Harald Krabbe.
Sure men lækre bær
Det er ikke kun ved Frederiksdal Gods, hvor der har været en overvældende produktion af kirsebær hen over sommeren. Over hele landet har kirsebærtræer nydt godt af varmen, og det har derfor bugnet med bær.
Sure stevnskirsebær, som Frederiksdal Gods har, er ikke bedst egnet til at spise rå. De kan til gengæld bruges til mange andre ting.
- Der er rigtig mange, der bruger dem til kirsebærmarmelade, kirsebærsnaps og mange der godt ved, at det er en lækkerbisken som kirsebærsauce til risalamanden, fortæller Harald Krabbe.
Frederiksdal Gods bruger selv kirsebærrene til vin, vermouth og likør, og så kan man også lave saft på bærrene. I flere madretter kan kirsebærrene eller saften fra dem bruges.
Det kunne man blandt andet se i ”Mads og David” - udsendelsen fra 2020, hvor de lavede kirsebær mazarin.
For Harald Krabbe er det endnu uvist om de mange ton overskydende bær også vil medføre en forøget indtjening for Frederiksdal Gods, da de fleste bær bliver lagt på lager eller i fryseskabe, og derfor først bliver solgt på et senere tidspunkt.