En blæsende tirsdag i marts 2023 ændrede sig på et splitsekund for Jan Nielsen.
Ud af øjenkrogen så han fra sit kontor i Rødbyhavn en elscooter forsvinde ud over havnekanten.
I vores øjne er de helte, og det vil de altid være
- Jeg får øje på fire hjul, der svæver sidelæns henover kanten, og som så glider i vandet.
- Jeg formoder, at der har siddet en mand på scooteren, så jeg løber ned og råber til alle, jeg møder på min vej, siger Jan Nielsen, der er koordinator hos virksomheden RWE.
Formodningen skulle vise sig at være korrekt.
På scooteren sad 74-årige Gunner Rasmussen, og det stod hurtigt klart for Jan Nielsen og seks øvrige kolleger, at der var liv på spil.
Én ringede 112, mens andre kastede redningskrans ud i vandet og fik Gunner Rasmussen op.
Flere hjalp til med livsreddende førstehjælp, da hjertet stoppede med at slå på grund af det kolde vand.
- Tiden den går, og den går hurtigt, siger Esben Brinch Svendsen, der er operations engineer hos RWE, da han mindes redningsaktionen, hvor de forsøger at få livsredningsselen på Gunner Rasmussen.
- Det lykkes at få den lagt ordentligt om ham, og der kan jeg faktisk se, at livsgnisten er slukket i hans øjne. Der har han givet helt op og er slet ikke kontaktbar, siger han.
Da Gunner Rasmussen kom op fra havnen, blev han fløjet til Rigshospitalet i kritisk tilstand, hvor han kom i respirator.
Fanget på overvågningskameraet
Hele hændelsen blev fanget på et overvågningskamera, hvor man kan se, hvordan der blev samarbejdet og kæmpet hårdt for redde Gunner Rasmussens liv.
Oplevelsen har sat sig dybt i Jan Nielsen, som var den første, der opdagede ulykken.
- Fornemmelsen er jo… Man bliver sgu virkelig rørt, siger han grådkvalt.
- Et menneske, der fik en chance til.
Han fortæller, at Gunner Rasmussens kropstemperatur ifølge redningspersonalet var nede på 24 grader, da han blev fløjet til hospitalet.
Også Esben Brinch Svendsen mindes dén dag i marts 2023 som noget helt særligt.
- Det er fantastisk at have været med til noget, som er lykkes. Og at alle virkelig gjorde, hvad de kunne for at det skulle lykkes, siger han.
En heltedåd
Selvom situationen var kritisk, overlevede 74-årige Gunner Rasmussen og lever i dag uden men fra ulykken.
Oplevelsen påvirker dog stadig Lis Andersen, der er søster til Gunner Rasmussen. Hun bliver rørt, når hun taler om, hvad der skete den 7. marts sidste år.
- Jeg oplevede det som et chok, siger hun.
Den livreddende førstehjælp fra vindmølleteknikerne viste sig i sidste ende at være afgørende, og det er Lis Andersen evig taknemmelig for.
- De er jo…, siger Lis Andersen, imens hun forsøger at holde tårerne tilbage.
- Hvordan skal jeg sige det? Helte. I vores øjne er de helte, og det vil de altid være. De har jo givet min bror et nyt liv.
Det er ikke kun Lis Andersen, der opfatter vindmølleteknikerne som helte.
Holdet bag redningsindsatsen blev efterfølgende indstillet til Hjerteforeningens pris, Årets Hjerteredder. Siden hen er de blevet skilt fra i den afgørende nomineringsfase til prisen.
Ærgerligt, lyder det fra Lis Andersen, for hun mener, at vindmølleteknikerne fortjener prisen og mere til.
- Den indsats kan man ikke få priser nok for, fordi det er stadigvæk et menneskeliv, der får lov at blive her, siger hun.