Det var en glædens dag, da Lasse Jensen og Cathrine Klinge fra Sakskøbing sagde ja til hinanden i Byrådssalen i Maribo den 6. november 2021.
Foran venner og familie fejrede det nybagte brudepar deres kærlighed, som nu var som skrevet i sten.
Jeg gik lidt i panik. Vi har bygget hus i 2022, og i den forbindelse har vi jo oplyst til alle myndigheder, at vi er gift
Men da Lasse Jensen besøgte borger.dk om morgenen mandag den 18. september – knap to år efter – indså han, at kærligheden var mindre fasttømret, end han først troede.
- Der stod, at vi begge to var registrerede som ugift, fortæller Lasse Jensen.
- Vi blev nervøse og paniske, for vi kunne ikke rigtig overskue konsekvenserne.
Opdagede fejl efter fejl
Lasse Jensen opdagede fejlen i et forsøg på at overføre barsel til sin kone. I samme ombæring kunne han lige så godt få tilmeldt sin nyfødte søn til en daginstitution, tænkte han.
Men fem uger gamle Charlie Klinge fremgik ikke som valgmulighed i den tilmeldingsblanket, Lasse Jensen skulle udfylde.
I sin forbavselse tilgik Lasse Jensen sin kones profil for at undersøge, om det samme gjaldt for hende.
Cathrine Klinge kunne godt tilmelde sin søn til en daginstitution, stod der.
Og det var her, at Lasse Jensen for alvor spilede øjnene op.
- Det undrede min kone og jeg, at det kun var hende, der kunne tilmelde ham – så vi gik ind og kiggede på vores brugeroplysninger, og der opdager vi, at ingen af os står som gift.
Panik indfandt sig
I første omgang vidste Lasse Jensen ikke, om han skulle grine eller græde.
- Det var jo tragikomisk. Jeg grinte og tænkte: Hvordan fanden kan det her ske?
Kort tid efter gik situationens alvor dog op for Lasse Jensen og hans kone.
- Jeg gik lidt i panik. Vi har bygget hus i 2022, og i den forbindelse har vi jo oplyst til alle myndigheder, at vi er gift, siger Lasse Jensen og fortsætter:
- Jeg arbejder også med havvindmøller, så der er jo også en forsikring i, at vi er gift, hvis der nu skulle ske mig noget derude, siger den 33-årige vindmølletekniker.
Tog sagen i egen hånd
Ved middagstid samme dag greb Lasse Jensen knoglen og ringede til borgerservice for at få rettet op på fejlen.
Det var tilsyneladende en mere kompliceret opgave at få udført end som så.
- Vi fik at vide af damen, vi ringede til, at vores arkiver skulle sendes fysisk fra Maribo til Nakskov. Det kunne efter sigende godt tage et par dage, siger Lasse Jensen.
- Siden er der ikke sket en skid, tilføjer han.
Jeg er rystet over, at det i et digitalt samfund kan glippe, at folk er blevet gift. Jeg er faktisk målløs
Efterfølgende tyede Lasse Jensen til den offentlige institution Familieretshuset for at høre, om de kunne registrere hans faderskab til sin nyfødte søn.
Men så længe parret ikke var registreret som ægtefæller i CPR-registeret, kunne institutionen hverken gøre til eller fra, lød meldingen.
Medfører ingen konkrete konsekvenser
Selvom fejlen vakte forargelse hos de nybagte forældre, behøver de ikke bekymre sig om dens eftervirkninger.
Sådan lyder det fra lektor ved Juridisk Fakultet på Københavns Universitet, Ida Helene Asmussen.
- Når de såkaldte ægteskabsbetingelser er opfyldte, er ægteskabet gyldigt, og det bør derfor ikke gøre nogen forskel, at borger.dk ikke har fået registreret ægteskabet, siger hun.
Derudover vil Lasse Jensens status som ugift på borger.dk heller ikke have nogen indvirkning på hans forældreskab rent juridisk, mener Ida Helene Asmussen.
- Hvis man er gift, når man får et barn, så gælder det, at man uden nærmere undersøgelse antager, at den, der er gift med moren, er far til den nyfødte, og at han registreres herefter, siger Ida Helene Asmussen.
Målløs
Lasse Jensen stiller sig ekstremt uforstående over for, at fejlen overhovedet er sket - især i en tid, hvor der sættes stort ind på digitalisering.
- Jeg er rystet over, at det i et digitalt samfund kan glippe, at folk er blevet gift. Jeg er faktisk målløs, fortæller han til TV2 ØST med befippelse i stemmen.
Desuden kommer det bag på ham, at ham og hans hustru selv har måttet skride til handling for at gøre Lolland Kommune opmærksom på fejlen.
- Jeg synes, det er grotesk og til grin, at det er borgeren selv, der skal kontrollere, om kommunen passer deres arbejde, siger han og tilføjer:
- Det skaber da en kæmpe mistillid til vores system.
TV2 ØST har forelagt Lolland Kommune Lasse Jensens kritik. Biblioteks- og borgerservicechef Rasmus Stig Nielsen fortæller, at kommunen tager sagen alvorligt, og at der er blevet igangsat en undersøgelse af forløbet.