En sød lugt i luften, og store lastbiler på vejene er en sikker efterårsbebuder på Lolland og Falster.
Her har de to sukkerfabrikker i Nykøbing Falster og i Nakskov så småt igen ved at få gang i maskinerne, der de næste fire måneder skal lave sukkeret til blandt andet dine småkager, dine havregryn og dit fredagssnoller.
Det oplyser Nordic Sugar.
De første roer blev modtaget tirsdag - og kampagnen ventes at fortsætte indtil midten af januar.
I Nykøbing Falster handler det i første omgang om de økologiske sukkerroer. Først om nogle dage tager man her også konventionelle roer ind.
Over middel høst
Udsigten til årets høst er over middel. Roerne er generelt pæne - og der kan af hvert kilo sukkerroe udvindes cirka 170 gram sukker, oplyser producenten.
Det er i det hele et stort apparat, der sættes i gang på de to danske øer.
Og det er da også en helt speciel dag, når produktionen sættes i gang, siger Bo Pedersen, der er traktorfører på Døllefjelde Maskinstation.
- Det her er en årstid, som jeg elsker utrolig højt, siger han.
Der forarbejdes hvert år i gennemsnit 2,5 mio. ton sukkerroer på de to fabrikker i Nakskov og i Nykøbing Falster. Det ender op i omkring 400.000 ton sukker fra de to fabrikker.