Når Birgit Mikkelsen og Lars Mikkelsen fra Ringsted vender stævnen hjem fra deres ugentlige bådtur i Kattegat, er det oftest med billeder af helt almindelige marsvin på nethinden.
Man følte sig helt høj
Men deres seneste bådtur bød på en naturoplevelse, som parret sent vil glemme.
Fredag fik de nemlig selskab af to delfiner.
- Vi sejlede stille og roligt nordpå i fredags, og så hører vi pludselig en lyd, som var lidt underlig, beretter Birgit Mikkelsen og fortsætter:
- Vi vender os derfor om og opdager, at lyden kom fra to delfiner, der blæste luft ud.
Parret har tidligere draget sydpå i håb om at kunne nyde synet af det intelligente havdyr. Indtil videre har deres ture været forgæves.
Derfor kom det også bag på Birgit Mikkelsen, at det var i Isefjorden ved Holbæk, de fik deres ønske opfyldt.
- Jeg har altid drømt om det. I Isefjorden er det oftest marsvin, man ser, og det er endda kun på afstand, siger hun og tilføjer:
- Jeg følte mig helt høj. Det var simpelthen en oplevelse, som jeg aldrig troede, jeg skulle få, siger Birgit Mikkelsen, der har svært ved at skjule sin begejstring for sit fund.
Ikke hverdagskost
Og begejstret har Birgit Mikkelsen al mulig grund til at være.
For ifølge marinebiolog hos Kattegatcentret Rune Kristiansen har hun spottet den såkaldte almindelige delfin, som – trods betegnelsen – sjældent ses i Isefjorden.
- Vi ser dem oftest ved Thyborøn og indre danske farvande. Derfor er det lidt atypisk, at den er fundet dér, siger han og tilføjer, at arten kan kendes ved sin brune og sorte ryg samt hvide underside.
Det er ikke unormalt, at den almindelige delfin har residens i de danske farvande.
Til gengæld kræver det en vis mængde held, hvis man skal spotte arten, fortæller Rune Kristiansen.
- Den almindelige delfin er en af de kendte gæster – men det er bestemt ikke hverdagskost, at vi ser dem, siger marinebiologen efter at have set Birgit Mikkelsens optagelser.
Fulgte med i en halv time
Kort efter fundet hev Birgit Mikkelsen sin smartphone op af lommen for at dokumentere sin oplevelse på video. En video, der endte med at blive overraskende lang.
- De fulgte os i hvert fald i en halv time. Vi startede med at filme live, og der kunne vi se, at vi havde filmet i 30 minutter, fortæller Birgit Mikkelsen og fortsætter:
- Det virkede, som om de gerne ville lege, og vi havde på fornemmelsen, at det var os, de ville lege med.
Den fornemmelse fortænker Rune Kristiansen ikke Birgit Mikkelsen i.
Nysgerrighed indgår i delfinartens DNA, påpeger han.
- Delfinerne er jo kendt for at være nysgerrige og legesyge dyr. De har tilsyneladende set noget leg i at svømme på bølgerne af båden og interagere med den, lyder det fra marinebiologen.
Alligevel overrasker det Rune Kristiansen, at delfinerne udviste en så stor interesse for parrets søfart. Især når han tager bådens fart i betragtning.
- Det er dog lidt usædvanligt, for det ser ikke ud til, at de benyttede bølgerne, som båden skabte. Båden lå jo nærmest også stille, siger han.
Ifølge Birgit Mikkelsen sejlede deres båd Dolphin to knob. Det svarer til lidt under fire kilometer i timen.
Ses oftere og oftere
Birgit Mikkelsens oplevelse er et eksempel på en stigende tilstrømning af delfiner i de danske farvande, lyder det fra Rune Kristiansen.
- Går vi tilbage til halvtredserne eller halvfjerdserne, har de været her i et større omfang end i den mellemliggende periode. Men nu begynder vi at se dem igen, siger han.
Desuden er det oftere i sommermånederne, at delfinerne tager ophold på danske adresser.
- Går vi ti år tilbage, var delfiner typisk noget, man så om sommeren. Men over de seneste fem år har man også set delfiner, der har overvintret i havneområder, siger han.
Stigningen skyldes også, at delfinens byttedyr, makreller og sild, i højere grad end tidligere trækkes til Danmark af vinde fra Vesterhavet – og her følger delfinerne altså trop, tilføjer Rune Kristiansen.