100 meter snehegn skal reducere sandfygning på Enø

Inden for den nærmeste fremtid bliver der sat 100 meter snehegn op ved Enø. Et snehegn stopper fygesne, så måske det kan stoppe sandfygning.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

100 meter snehegn bliver inden for 14 dage sat op ved Enø.

For som TV2 ØST har kunnet fortælle, så har mange sommerhusejere haft problemer med sandfygning, siden der blev anlagt et nyt sanddige langs kysten.

Sandfygningen er ifølge borgerne så slemt, at det ødelægger både huse, planter og biler.

quote Nu gør vi noget, fordi vi ved, at det betyder en del for dem derude, og det forstår vi godt

Troels Karlog, projektleder, Center for Plan og Miljø

Derfor har kommunen nu besluttet at sætte snehegn op langs diget. Det fortæller Troels Karlog, der er projektleder ved Center for Plan og Miljø.

- Vi prøver at sætte et snehegn op for at se, om det kan dæmpe noget af den sandflugt, der har været derude, siger han.

Et sanddige er en vold, der skal forhindre et lavtliggende landområde i at blive oversvømmet, for eksempel ved højvande eller stormflod.
Et sanddige er en vold, der skal forhindre et lavtliggende landområde i at blive oversvømmet, for eksempel ved højvande eller stormflod. Foto: Camilla Bøgeholt Lund - TV2 ØST

Snehegn vil stoppe fygningen

Sanddiget er skabt for at sikre øens sommerhuse mod vandstigninger på op til to meter. Det har kostet knap 40 millioner kroner, men det sand, som diget er bygget af, er nu blevet en plage for sommerhusejerne.

Derfor vil kommunen nu forsøge sig med et snehegn. Et hegn, man før i tiden brugte om vinteren langs veje eller udsatte steder, da det stopper fygesne ved at reducere vandhastigheden.

Læs også
Ødelagte biler og huse - nu vil politikere finde en løsning på sandproblem
Læs også
Ødelagte biler og huse - nu vil politikere finde en løsning på sandproblem

Ifølge Troels Karlog skal hegnet bestå af 50 procent huller, fordi det på den måde ændrer luftgennemstrømningen.

- Det er ret simpelt, siger han.

- Det skal ikke være en plade, men noget vinden kan blæse igennem og ændre vindhastigheden, fordi så falder sandet ned på bagsiden.

Læs også
Sanddige skulle beskytte mod oversvømmelse - nu plages grundejerne af sandflugt
Læs også
Sanddige skulle beskytte mod oversvømmelse - nu plages grundejerne af sandflugt

Den 30. august foreslog Rune Kristensen (K), der er formand for kommunens klima-, miljø, og friluftsturismeudvalg, at man kunne sætte snehegn op som en midlertidig løsning.

- På den lange bane har vi sagt, at vi vil have en varig løsning, og der har vi så pålagt forvaltningen, at de skal komme med nogle konkrete løsningsforslag, lød det dengang fra udvalgsformanden.

Et snehegn er hullet, som ændrer vindhastigheden. På den måde håber man, at sandet vil lægge sig som en bunke på bagsiden af hegnet.
Et snehegn er hullet, som ændrer vindhastigheden. På den måde håber man, at sandet vil lægge sig som en bunke på bagsiden af hegnet. Foto: Nick Abildgaard - TV2 ØST (grafik)

Det vil stoppe sandet, men ikke silten

Men det var ikke et forslag, som sommerhusejerne syntes, kunne bruges.

Sommerhusejer Morten Pihl Nielsen tror ikke, at et snehegn vil være den rigtige løsning til at stoppe fygningen.

- Det er silten, der ødelægger vores huse, vores hegn, vores biler, vores cykler. Det er det, der ødelægger alt, og det kan snehegn ikke fjerne, sagde han dengang.

- Det vil stoppe sandet, men det vil ikke stoppe silten.

Morten Pihl Nielsen har tidligere fortalt TV2 ØST, at han bare går og frygter en ny sandstorm på Enø. - Vi går jo kun og venter på, hvornår det hele bliver smadret en gang til, lød det fra Morten Pihl Nielsen.
Morten Pihl Nielsen har tidligere fortalt TV2 ØST, at han bare går og frygter en ny sandstorm på Enø. - Vi går jo kun og venter på, hvornår det hele bliver smadret en gang til, lød det fra Morten Pihl Nielsen. Foto: Camilla Bøgeholt Lund - TV2 ØST

Projektleder Troels Karlog ser heller ikke snehegnet som en vedvarende løsning. Blandt andet fordi det ikke er den kønneste løsning.

- Men nu gør vi noget, fordi vi ved, at det betyder en del for dem derude, og det forstår vi godt. Der er 25 lodsejere, der er belastede af den her sandfygning, siger Troels Karlog.

Udover snehegnet kommer kommunen også til at se til de hjælme, der blev plantet i foråret langs kysten for at dæmpe sandfygning.

- En del er desværre trådt ned af den store og dejlige aktivitet, der er på stranden over sommeren. Så nu eftergøder vi lidt der, hvor det er gået ud eller trænger til det, lyder det fra Troels Karlog.


Nyhedsoverblik