Ødelagte biler og huse - nu vil politikere finde en løsning på sandproblem

Lokalpolitikere i Næstved er enige om, at der hurtigst muligt skal findes en løsning på problemet med sandfygning på Enø.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Det er fantastisk, at der er nogen, der har lyttet til os.

Sådan lyder det fra Morten Pihl Nielsen, der er sommerhusejer på Enø.

Siden der blev anlagt et nyt dige som kystsikring langs stranden, hvor han og mange andre har sommerhus, har der været store problemer med sandfygning.

Som TV2 ØST tidligere har beskrevet, så ødelægger det fygende sand både huse, planter og biler. Og det er ikke en holdbar situation, mener Rune Kristensen (K), der er formand for kommunens klima-, miljø, og friluftsturismeudvalg.

Sandet er blevet undersøgt

Han fortæller, at han har bedt forvaltningen om at sætte nogle undersøgelser af sandet i gang for at få afgjort, om der er for meget af den meget finkornede jordtype silt i sandet.

- Det har de så fået de første tre ud af 10 svar på. Svarene viser, at der er silt i sandet, men ikke mere end det, der blev lagt op til fra den rådgivende ingeniør, der har været på projektet, forklarer han.

quote Vi kommer til at tage et hasteindkaldt møde, så snart der er noget, vi kan forholde os til

Rune Kristensen (K), formand, klima-, miljø, og friluftsturismeudvalget, Næstved Kommune.

- Men for os er det jo ikke det samme som, at der ikke er noget galt med sandfygning, den stenhårde strand, og alt det sand, der ender inde i haverne. Det kan alle jo ved selvsyn se, siger Rune Kristensen.

- Det kan godt være, at sandet lever op til det, der er blevet foreskrevet til at starte med, men det kan godt være, at det så har været forkert, siger han.

- Det skal vi have fundet ud af, men lige nu er vores fokus på at hjælpe de borgere, der bliver ramt af det her - både på den korte bane og på den lange, siger Rune Kristensen.

Derfor er han også godt tilfreds med, at det er et helt enigt udvalg, der står bag beslutningen om at få styr på sandfygningen hurtigst muligt.

Læs også
Øboere plages af sandflugt fra nyt dige
Læs også
Øboere plages af sandflugt fra nyt dige

- På den korte bane skal kommunen hjælpe og bistå digelauget med alt det, vi nu kan, siger han. 

Rune Kristensen foreslår blandt andet, at man kan sætte snehegn op for at mindske fygningen eller sætte afspærring op, så man sikrer, at marehalmen, der er plantet på diget, får bedre vækstbetingelser.

- På den lange bane har vi sagt, at vi vil have en varig løsning, og der har vi så pålagt forvaltningen, at de skal komme med nogle konkrete løsningsforslag, fortæller udvalgsformanden.

Hårdt som beton

Forvaltningen skal nu lave et katalog med løsningsforslag.

- Og det har vi bedt dem om at gøre hurtigt, siger Rune Kristensen.

- Det betyder også, at vi kommer til at tage et hasteindkaldt møde, så snart der er noget, vi kan forholde os til, fortæller han.

Sommerhusejer Morten Pihl Nielsen frygter, hvornår den næste sandstorm vil opstå på Enø.
Sommerhusejer Morten Pihl Nielsen frygter, hvornår den næste sandstorm vil opstå på Enø. Foto: Camilla Bøgeholt Lund - TV2 ØST

Rune Kristensen har selv af flere omgange været ude at se på det nyetablerede dige. Og han er ikke i tvivl om, at der er noget galt.

- Sandet er fuldstændigt lige så hårdt som beton. Selv hvis du banker med en kno eller en fuld hånd, så kan du ikke slå det i stykker. Så det er ikke ligefrem en sandstrand, man har lyst til at solbade på, fortæller han.

- Samtidig så fyger de her bitte små sandkorn rundt i området og laver kæmpe dynger af sand, som gør, at vi er nødt til fra kommunens side at køre ud og rydde vejene, så de er farbare, og selv helt nymalede sommerhuse bliver sandblæste og skal males igen, vinduer bliver ridsede, biler bliver ridsede, fortæller udvalgsformanden, der håber, at der kan findes en løsning på problemet hurtigt.

- Det er simpelthen en helt uholdbar situation, siger han.

I alt er der brugt 35.000 kubikmeter sand til at etablere diget.
I alt er der brugt 35.000 kubikmeter sand til at etablere diget. Foto: Camilla Bøgeholt Lund - TV2 ØST

Hvem det så er, der skal betale for udbedringen af problemet, er endnu uvist.

- Det er jo lavet på en måde, der ikke er funktionel, og derfor håber jeg også, at der er et skyldsspørgsmål og et ansvar at placere et sted, siger udvalgsformanden.

Læs også
Sanddige skulle beskytte mod oversvømmelse - nu plages grundejerne af sandflugt
Læs også
Sanddige skulle beskytte mod oversvømmelse - nu plages grundejerne af sandflugt

- Vi har fået lavet noget, der ikke fungerer, og så må vi jo finde ud af, hvordan den regning skal placeres, siger han og forsikrer, at kysten er sikret på trods af sandfygning.

- Alt det, der nærmest er blevet til beton, det fyger i hvert fald ikke nogen steder, siger Rune Kristensen.

Frygter endnu en storm

Sommerhusejer Morten Pihl Nielsen tror ikke, at et snehegn vil være den rigtige løsning til at stoppe fygningen.

- Det er silten, der ødelægger vores huse, vores hegn, vores biler, vores cykler. Det er det, der ødelægger alt, og det kan snehegn ikke fjerne, siger han.

- Det vil stoppe sandet, men det vil ikke stoppe silten, mener sommerhusejeren.

Han er overbevist om, at den bedste løsning må være at flytte sandet ud i vandet og så køre noget andet på, der har et mindre indhold af silt.

quote Vi går jo kun og venter på, hvornår det hele bliver smadret en gang til

Morten Pihl Nielsen, sommerhusejer, Enø.

Men indtil forvaltning og politikere finder en løsning, så går naboerne til diget og frygter, at der kommer endnu en sandstorm på Enø.

- Vi går jo kun og venter på, hvornår det hele bliver smadret en gang til, siger Morten Pihl Nielsen.

Sanddiget på Enø har kostet knap 40 millioner kroner og skal sikre øens sommerhuse mod vandstigninger på op til to meter.


Nyhedsoverblik