For to år siden flyttede Michael Dyring Poulsen til Skafterup uden for Næstved.
Pludselig kom der en regning på 45.000 kroner for tilslutning til kloak, som familien fik ti dage til at betale.
Jeg var lidt chokeret over, at den bare kom
Dertil ville komme udgifter til tilslutning på deres egen grund. Alt i alt en regning på omkring 100.000 kroner.
- Jeg var lidt chokeret over, at den bare kom, og at der ikke var en mulighed for afbetaling eller lignende. Det er mange penge at skulle finde i budgettet, siger han.
Men Michael Dyring Poulsen er ikke den eneste, der har fået en regning fra Næstved Kommune
2.500 husejere har fået påbud om enten selv at få løst situationen med deres spildevand, eller i stedet at indgå en aftale med Næstved Kommunes forsyningsselskab om at lade dem rense vandet.
Det sker, fordi kommunen vurderer, at deres spildevand ikke er rent nok.
Flere har løst problemerne - andre har ikke
1.200 af husejerne har enten løst problemerne selv, eller har indgået en aftale med Næstved Kommunes forsyningsselskab NK Forsyning Spildevand.
Men 1.300 borgere har endnu ikke efterlevet påbuddet - og derfor står de nu overfor næste skridt på sanktionsstigen.
For 460 husejere er fristerne for en politianmeldelse allerede overskredet, og før årsskiftet vil yderligere 800 kunne ende hos politiet.
Michael Dyring Poulsen var dog ikke tilfreds med den begrundelse, som kommunen kommer med.
- Først sagde de, at årsagen var, at de ville beskytte vandkvaliteten ved Bisserup Strand. Derefter skiftede de forklaring til, at det handlede om at beskytte vandkvaliteten i lokale åer og søer. Derefter droppede de begrundelserne og ville have os tilsluttet, fordi det var lovpligtigt, siger han.
Fakta: Sådan er reglerne for kloakering i Næstved Kommune
I et område med kloak:
Ejendomme skal tilslutte sig NK-Spildevand A/S' kloaksystem.
Kloakeringen kan være spildevandskloakering (kun spildevand) eller separatkloakering (spildevand og overfladevand ledes til separate systemer).
Ejere har pligt til at tilslutte sig, når stikledningen er ført frem til grundgrænsen.
Udenfor områder med kloak:
Ejere af ejendomme udenfor skal selv etablere spildevandsanlæg på deres grund - eller kan alternativt lave en kontrakt med NK-Spildevand A/S om at gøre det for dem.
Forbedret spildevandsrensning påkræves i områder med rensekrav fastsat i vandområdeplanerne.
Påbud om etablering af spildevandsanlæg baseres på en konkret vurdering af ejendommens afløbsforhold og om den bidrager til forurening af nedstrøms vandområder.
Kilde: Administrationsgrundlag for spildevandsområdet, Næstved Kommune
Dyr løsning
En pris på omkring 100.000 kroner for at blive tilsluttet den offentlige kloak, eller at få lavet bedre spildevandsløsninger selv er ikke ualmindeligt.
Faktisk er det beløbet, som Næstved Kommune selv regner med som en gennemsnitspris for, at den enkelte husstand enten selv køber sig til en ordentlig spildevandsløsning eller at lade kommunens forsyningsselskab rense vandet.
Borgerne burde dog være forberedt på, at udgiften kommer. Det har stået i kommunens spildevandsplaner siden 2012.
Det fortæller Niels Hermansen, der er leder af Vand og Natur i Næstved Kommune.
- Bundfældningstanke er simpelthen ikke til tidssvarende renseløsning. Det er derfor, at mange boliger i det åbne land enten må have en bedre løsning eller slutte sig til den offentlige kloak, siger han.
Mulighed for hjælp
Kommunen gør dog meget for at mildne omkostningerne for husejerne.
Og en stor del af de 1.300 boliger har da også en mulighed for at undgå og betale for bedre spildevandsrensning lige nu. Det fortæller Rune Kristiansen (K), der er formand for Teknisk Udvalg i Næstved Kommune.
- Vi har gjort meget med oplysning og dialog i flere år med borgerne. Nu har vi lavet en ordning, hvor pensionister og folk med lav indkomst kan få hjælp, hvis de har friværdi i huset, siger han.
Ordningen betyder ifølge kommunens estimat, at omkring 450 af sagerne kan klares uden, at borgerne i første omgang skal have pungen frem for at betale.
Andre husejere må dog i stedet snakke med deres bank eller kreditforening om at finde pengene.
- Det er det bedste, vi kan gøre lige nu. Der er nogle regler på området, der betyder, at vi som myndighed ikke kan gå længere for at hjælpe, siger han.
Han synes, at det går langsomt med at få folk til at tilkoble sig kloakken.
- Vi har ikke så mange redskaber i den politiske værktøjskasse, så det er derfor, vi går denne vej, siger Rune Kristiansen.
- Der er heldigvis også fremskridt og det går den rigtige vej. Det har bare gået for langsomt, og der har vi forsøgt at hjælpe lidt til med den her nye ordning. Men jeg synes sådan set også, at det går langsomt, og derfor kunne jeg godt ønske mig at gøre alle mulige andre ting, siger han.
Michael Dyring Poulsen og naboerne har ikke tænkt sig at betale regningen lige forløbig.