- Jo længere tid jeg går og føler mig ensom, jo mørkere bliver det.
Ordene falder, mens han drikker en kop kakao med flødeskum i Næstved Storcenter.
42-årige Søren Ravn fra Fuglebjerg er en af de mange danskere, der føler sig ensom i hverdagen. Han arbejder fuldtid på det lokale glasværk og har et snævert, socialt netværk.
- Nogle gange, når jeg bare er derhjemme, og ikke rigtigt har noget at foretage mig, så kan jeg godt sidde og tænke på, nå ja, hvad så nu?, siger Søren Ravn.
Artiklen fortsætter under billedet.
Han har altid boet for sig selv, siden han flyttede hjemmefra sine forældre. Og det er nok det at bo alene, der er det sværeste for ham.
- Jo længere tid, jeg går og føler mig ensom, jo mørkere bliver det. Så er det også rent fysisk, for jeg er single og bor alene og har altid gjort det. For mig spiller det en stor rolle at dele livet med en anden. Jeg tænker forholdsvist mørkt, når følelsen kommer, fortsætter han.
Jo længere tid, jeg går og føler mig ensom, jo mørkere bliver det.
- Jeg føler enorm ensomhed, når jeg er alene
Søren Ravn drikker sin kakao sammen med 38-årige Kith Kirkegaard fra Fensmark. Hun er førtidspensionist og bor alene med sine børn. Hun arbejede som socialrådgiver, indtil sygdom satte hende udenfor jobmarkedet. Og så ramte ensomheden. Hun er på mange måder modsætningen af Søren Ravn - og et billede på, at ensomhed har mange sider.
De to har sammen valgt at bryde tabuet og sætte ord på ensomhed. En beslutning, der har krævet mod, fortæller de.
- Det er en følelse, som jeg har inde i mig selv. Eller når jeg spejler mig i andre. Spejler mig i, at vi ikke er det samme sted. Og så føler jeg en enorm ensomhed derhjemme, når jeg er alene, forklarer Kith Kirkegaard.
Artiklen fortsætter under billedet.
Det er en følelse, som jeg har inde i mig selv. Eller når jeg spejler mig i andre.
350.000 danskere føler sig ensomme
Søren Ravn og Kith Kirkegaard er ikke alene. For godt 100.000 danskere mellem 30 og 60 år kæmper med alvorlig ensomhed, og op mod 350.000 personer føler ensomhed i deres liv i hverdagen. Det viser tal fra Røde Kors og MaryFonden.
- Det er i virkeligheden os alle sammen. Det kunne være os alle sammen. Det er mennekser, som lever i parforhold, som har et arbejde, som dig og mig. Og så er der mennesker imellem, som føler sig enormt isoleret og som måske ikke har så meget daglig kontakt med andre, men det er hele spektret, fortæller projektleder for Værket i Røde Kors, Eva Skibsted Nielsen.
Artiklen fortsætter under billedet.
Det kunne være os alle sammen. Det er mennekser, som lever i parforhold, som har et arbejde, som dig og mig.
Maryfonden og Røde Kors har stor fokus på ensomhed og har oprettet et nyt projekt, Værket. Et tilbud, der skal hjælpe ensomme voksne med samtalegrupper og med at netværke.
Det er også her igennem, at Søren Ravn og Kith Kirkegaard har mødt hinanden.
- Efter jeg er startet på Værket, har jeg fået nogle værktøjer til at gøre noget med min ensomhed. Jeg er begyndt at gå mere ud alene, i biografen, på café og sådan. Ikke så meget, men i en større grad, end jeg har gjort før, fortæller Søren Ravn.
Kith Kirkegaard supplerer:
- Det er også det, jeg synes, Værket er rigtig god til. De her værktøjer, vi får dernede, og det med at give os et skub i den rigtige retning. Give os et skub for at komme ud og gøre noget andet, end det vi gør, fordi det vi gør, er åbenbart ikke godt nok, siger Kith Kirkegaard.
Ensomhed er tabubelagt for mange
Ensomhed er for mange forbundet med et stort tabu, og det kan gøre det ekstra svært at være ensom, forklarer Ea Skibsten Nielsen fra Røde Kors.
- Det er et tabu, og for mange er det forbundet med skam og skyld. Er det noget, jeg selv på en eller anden måde er skyld i, siger Ea Skibsten Nielsen.
Søren Ravn og Kith Kirkegaard øver sig begge i at komme mere ud og selv opsøge fællesskaber. Også selvom det er en tur alene i biografen. Søren Ravn har været afsted. Kith Kirkegaard er ved at tage mod til sig. Og indtil dét sker, kan begge glæde sig over, at det har hjulpet at finde en støttegruppe som Værket.
- Jeg tror altid, følelsen af at være ensom vil hænge hos mig. Men jeg tror, jeg kan tage ejerskab af den, så jeg kan styre ensomheden. Nu styrer ensomheden mig. Jeg håber med tiden, at jeg kan få ejerskab af det, siger Kith Kirkegaard.
Nu styrer ensomheden mig. Jeg håber med tiden, at jeg kan få ejerskab af det
- Jeg håber på, at jeg kan få den der ensomhedsfornemmelse til at gå i baggrunden for fællesfølelsen. Jeg drømmer da også stadig om ikke at være ensom mere. Det skal da nok lykkes på et tidspunkt. Spørgsmålet er bare, om det bliver om et år eller ti år, slutter Søren Ravn.
Søren Ravn og Kith Kirkegaards bedste råd til vokne, der føler sig ensomme, er at tale med andre om det og søge ud i de støttegrupper, der findes i Region Sjælland.
FAKTA OM ENSOMHED
- 6 % af alle unge på gymnasier er ofte eller altid ensomme
- Knap 5 % af befolkningen i alderen 16 år og opefter oplever alvorlig ensomhed
- Knap 100.000 voksne mellem 30 og 60 år oplever alvorlig ensomhed
- Kortvarig ensomhed er helt normalt og uskadelig
- Langvarig ensomhed kan mindske eller helt ødelægge vores sociale kompetencer
- Langvarig ensomhed minder om en stresstilstand og er skadelig for vores krop
- Ensomhed er en subjektiv følelse
Kilde: MaryFonden