Betonfabrik har fundet løsningen på stort problem i byggebranchen

En betonfabrik på Sydsjælland vil med en ny teknik sætte fart på at genanvende byggematerialer i beton. Og timingen fra virksomheden sker på et strategisk godt tidspunkt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Foran os ligger to grå betonklodser. Umiddelbart kan man ikke se forskel. De er lige store og har samme pris. Men den ene klods er væsentligt bedre at bruge for miljøet end den anden.

- Kvaliteten er helt den samme. Og det er prisen også. Forskellen er, at miljøet bliver sparet for både CO2 og masser af byggeaffald med vores teknik.

Sådan siger Jens Flade-Rasmussen fra selskabet Recycon i Fuglebjerg, der tirsdag som de første i Danmark modtager en særlig certificering til at lave grøn beton.

quote Kvaliteten er helt den samme. Og det er prisen også.

Jens Flade-Rasmussen, Recycon

Sammen med certificeringen modtager virksomheden Dansk Industri Sydsjællands initiativpris 2023. Det er nemlig en stor ting, at virksomheden nu står klar til at gøre byggeriet mere grønt. Byggeriet er nemlig en af de helt store syndere, når det kommer til at udlede CO2.

Annica og Jens Flade-Rasmussen med den nye certificering.
Annica og Jens Flade-Rasmussen med den nye certificering. Foto: Camilla Hage Laursen - TV2 ØST

Lige så god - og lige så ren

Recycon tager med den nye certificering et skridt videre ind i en genbrugsøkonomi, hvor man dybest set har alle funktioner i samme virksomhed, og dermed har kontrol over alle faser.

- Det har taget mange år at udvikle, og certificeringen alene har taget 11 måneder. Men nu er vi klar, og kan nu genbruge byggeaffald i beton 100 procent, siger han.

Både grus og sten kan genbruges - og det betyder, at man ikke har behov for at bruge grusgrave for at lave beton, siger han.

Recycon i Fuglebjerg har fundet en måde at genbruge gammel beton
Recycon i Fuglebjerg har fundet en måde at genbruge gammel beton Foto: Camilla Hage Laursen - TV2 ØST

Han understreger, at den grønne beton er lige så ren, som hvis den var lavet på helt traditionel vis.

- Vi sikrer, at der ikke kommer forurenende materialer ud i naturen, når betonen anvendes. Det gør vi ved at analysere materialerne inden brug, siger han.

Han understreger, at de enkelte dele i byggematerialerne sagtens kan genbruges.

Læs også
Genanvender 120.000 m3 sten
Læs også
Genanvender 120.000 m3 sten

- Engang har nogen blandet gode råmaterialer sammen til at lave noget god beton - det kunne være til en beton-tagsten. Når den måske er 40 år gammel, så kan det være, at den bliver udskiftet. Men de sten og det sand, som er i stenen er jo ikke blevet dårligere end før, det blev brugt til beton. Det er helt tosset at køre det til deponi. Det kan sagtens genbruges, siger han.

Koster ikke mere

Processen med at nedbryde, rense og teste det nedbrudte byggemateriale er omfattende, og koster naturligvis penge for selskabet. 

Når betonen ikke er dyrere end almindelig beton i den anden ende, så skyldes det, at entreprenører betaler for at komme af med gamle byggematerialer, hvilket er normal procedure.

Virksomheden Recycon i Fuglebjerg kan nu forvandle byggeaffald som dette til nye byggematerialer.
Virksomheden Recycon i Fuglebjerg kan nu forvandle byggeaffald som dette til nye byggematerialer. Foto: Camilla Hage Laursen - TV2 ØST

- Alt i alt så kan vi sælge den grønne beton til samme pris som normalt. Men CO2-regnskabet er mellem 40 og 60 procent bedre end normalt på sådanne sten, siger han, og hentyder til certificeringen, der modtages tirsdag.

Løsning på stort problem

Certificeringen af Recycon kommer på et strategisk meget vigtigt tidspunkt for virksomheden.

Tirsdag er en række topfigurer i byggeriet i en kronik i Berlingske nemlig gået sammen for at kræve skrappere regler for CO2-udledning i byggeriet end i dag.

Læs også
Nyasfalteret vej skal rives op
Læs også
Nyasfalteret vej skal rives op

Forfatterne kræver en skrappere regulering - og det er faktisk præcis det, der skal til, hvis flere skal vælge at bruge for eksempel Recycons grønne beton. Det mener Anne Katrine Harders, der er programleder hos Dansk Arkitektur Center.

Anne Katrine Harders mener, at certificeringen af den nye beton kommer på et godt tidspunkt.
Anne Katrine Harders mener, at certificeringen af den nye beton kommer på et godt tidspunkt. Foto: Dansk Arkitektur Center

- I dag er det meget op til bygherren, om de vil bygge på den traditionelle metode eller satse på nye, grønne løsninger som for eksempel grøn beton. Og det er samtidig dem alene, der sidder alene tilbage med regningen for at træffe en dårlig beslutning, siger hun.

Hun peger på, at mens man for eksempel kender klassisk beton, dens egenskaber og dens holdbarhed indgående, så vil ethvert nyt produkt i et eller andet omfang være uafprøvet.

Læs også
Stadig ingen plan for skrottede vindmøllevinger - tonsvis ligger gravet ned på Lolland
Læs også
Stadig ingen plan for skrottede vindmøllevinger - tonsvis ligger gravet ned på Lolland

- Regulering, der tvinger bygherren til at bygge mere grønt, og samtidig en forsikringsordning, hvor man reducerer risikoen ved at satse på uprøvede materialer, gør en stor forskel, siger hun.

Hun understreger, at der vil være store miljøgevinster ved at satse grønt i byggeriet.

- Vi bygger ekstremt ubæredygtigt i dag. Op mod 40 procent af CO2-udledningen kommer fra byggeriet - og det er et tal, som man altså godt kan få længere ned, hvis der ellers kommet et politisk pres for det, siger hun.

Mangler råstoffer 

Også i en dansk sammenhæng vil der være store gevinster at hente. I Danmark står byggesektoren for 40 procent af ressourceforbruget af råstoffer og for 30 procent af den samlede affaldsproduktion.

Samtidig er vi i Danmark i stigende grad begyndt at opleve mangel på råstoffer som grus og sand. Derfor har der også været et stigende fokus på at genanvende gamle byggematerialer.

- I Danmark har vi kun den mængde grus og sten, som der er aflejret efter sidste istid. Det er ikke en ressource, som vi kan forny. Så kan man genbruge eller genanvende materialerne, så er det den rette vej at gå, siger han.

Et af de steder, hvor man arbejder meget med netop det, er på Teknologisk Institut, hvor genbrug af materialer i en cirkulær økonomi er i centrum.

Læs også
Nyt sorteringsanlæg redder tonsvis af tøj fra forbrænding
Læs også
Nyt sorteringsanlæg redder tonsvis af tøj fra forbrænding

Her har de ikke arbejdet med den nye beton fra Fuglebjerg, men mener generelt, at genbrug af byggematerialer i det hele taget er en god ide.

Det fortæller Peter Aufeldt, der er chef for instituttets center for Bæredygtigt Byggeri.

- Klimaproblematikken er en grund i sig selv til at genbruge - og samtidig manglen på ressourcer i Danmark. Og det giver jo rigtig god mening for et samfund kun at bruge de ressourcer, som der er brug for, siger han.

Læs også
Ny fabrikslinje vil forvandle affald til grøn asfalt
Læs også
Ny fabrikslinje vil forvandle affald til grøn asfalt

Han fremhæver, at man i langt højere grad bør genanvende byggematerialer, som erstatning for jomfruelige materialer, og undersøge om der eksempelvis kan bruges nedknust materiale, som erstatning for grus omkring fjernvarmerør.

- Der er flere valutaer at regne med, når man taler om genbrug. Når man genbruger, så vil man typisk også spare CO2. Og samtidig står vi overfor en knaphed på råstoffer, siger han.


Nyhedsoverblik