Bjørn Lütjen har netop haft muligheden for at skifte gasfyret ud med fjernvarme.
Men han valgte, ligesom størstedelen af beboerne i Næstvedbydelen Appenæs, at afslå tilbuddet.
- Jeg synes, tilslutningsprisen på fjernvarme var meget høj i forhold til, at vores gasfyr kun er to år gammelt, så kunne jeg ikke rigtig se gevinsten for os i at skifte til fjernvarme, siger han.
Manglende interesse
Kun 27,4 procent af beboerne i Appenæs ønskede at få fjernvarme, hvilket var langt fra de 60 procent, der var nødvendigt for, at der ville blive udrullet fjernvarme i området.
Derfor er fjernvarmeprojektet i Appenæs nu helt blevet droppet.
Det er de nye kunder, der skal dække omkostningerne
Beboerne i Appenæs skulle betale 84.110 kroner for at blive tilsluttet fjernvarmen, og ifølge direktøren for Næstved Fjernvarme var det ikke muligt at gøre det billigere.
- Hvis vil skal udvide fjernvarmeområdet, skal vi bygge nye produktionsanlæg, hvilket betyder nogle forholdsvis høje investeringer for at få de enkelte ejendomme med, og derfor lander vi på den pris, som vi nu en gang har, siger Jens Andersen, direktør i Næstved Fjernvarme.
Store prisforskelle
Der er stor forskel på, hvad man skal betale i tilslutningsbidrag for at blive koblet på fjernvarmen alt efter, hvor man bor.
Her i regionen er det dyrest i Næstved, mens det til sammenligning er gratis i Odsherred.
Til gengæld skal beboerne i Odsherred betale et årligt abonnement på 975 kr.
Ifølge direktøren for Odsherred Forsyning har det været et bevist valg at gøre det så billigt som muligt for beboerne i området at blive tilsluttet.
- Alle skal have råd til at komme med, for driften på den lange bane bliver billigere og mere effektiv, når alle i en by er med, frem for hvis det kun er hvert andet hus, der har råd til at tilslutte sig, siger Fanny Villadsen.
Forskel på fjernvarmeprojekter
Men den mulighed havde de ikke i Næstved, fastslår fjernvarmedirektøren:
- Vi er et non-profit selskab, og det må ikke gå ud over eksisterende kunder, at vi udvider fjernvarmeområdet og skal bygge nye produktionsanlæg, det er de nye kunder, der skal dække omkostningerne, siger Jens Andersen.
Ifølge en ekspert på området er der stor forskel på de forskellige fjernvarmeprojekter og dermed også på priserne.
- Der er forskel på, hvor risikoen ved projekterne er og på betingelserne i forhold til, om der er kapacitet til at levere varmen til de nye kunder, eller om de er nødt til at bygge nyt, så der er gode grunde til, at priserne er forskellige, fastslår Daniel Møller Sneum, der forsker i fjernvarme på DTU.
Men en for høj pris kan også blive problematisk for udrulningen af fjernvarme:
- Fjernvarmeværkerne vil jo gerne have så mange kunder som muligt, for jo flere kunder der er i butikken, jo billigere kan de levere varme, men de må ikke lave en uansvarlig investering, så de er nødt til at tage et minimumsbeløb, som så er steget i løbet af de sidste par år.
Flere projekter droppes
Det er ikke kun i Appenæs fjernvarmen bliver sløjfet.
Næstved Fjernvarme har også planer om at etablere fjernvarme på Jørgen Jensens Vej, Solvangsvej og Havevej, men også her kniber det med tilslutningen fra beboerne.
Indtil nu har kun lidt mere end 15 procent af beboerne tilkendegivet, at de ønsker fjernvarme, og med en tilmeldingsfrist 31. december ser det sort ud for projektet.
Også i Faxe har Faxe Fjernvarme netop droppet tre fjernvarmeprojekter i Karise, Dalby og Kongsted/Rønnede-området, fordi interessen ikke var stor nok.
Faldende gaspriser
I Appenæs erkender Bjørn Lütjen, at han formentlig ville have valgt fjernvarmen til for blot ét år siden, da gaspriserne var på sit højeste:
- Der ville alle jo gerne have fjernvarme, det var en speciel situation, men nu har tiderne ændret sig, og gassen er ikke lige så dyr, som den har været, siger han og fortsætter:
- Nu bliver jeg på gassen, indtil jeg bliver tvunget til noget andet.