På erhvervsskolen i Næstved er tømrerlærlingene i fuld gang med et af uddannelsens skoleforløb.
Og den hårde tone er en del af det.
- Det er en lidt hårdere tone, end hvis du sidder på et kontor, men det er bare jargonen. Det er fedt, siger Frederik Skovsgaard Petersen, mens Bastian Lauritsen supplerer:
- Det er bare sådan, håndværkerbranchen er. Den er for de lidt hårdere typer end gymnasieeleverne og akademikerne. Sådan er det bare, siger han.
Man skal hærdes. Du driller lærlingen. Sådan er det bare
19 procent føler sig krænket
Selvom Frederik Skovsgaard Petersen og Bastian Lauritsen går under navnene Snotskovl og Tykke, så mener de ikke, at der er tale om krænkelser eller mobning.
Det er ifølge lærlingene en jargon, der stammer fra byggepladserne.
- Man skal hærdes. Du driller lærlingen. Sådan er det bare, siger Frederik Skovsgaard Petersen.
Men sådan er det langt fra alle, der har det.
En undersøgelse foretaget af Dansk Center for undervisningsmiljø viser, at 4,3 procent af eleverne på landets erhvervsskoler føler sig mobbet, mens 19 procent føler sig krænket i form af øgenavne eller at blive holdt udenfor fællesskabet.
- Det er meget overraskende for os og alt for mange i vores optik, og særligt når det nu er, at vi kan se, at det kun er godt fire procent, som reelt giver udtryk for, at de oplever mobning, når man bruger mobning som begreb. Men det giver os jo nogle tegn på og et pædagogisk værktøj til at kigge på, hvor er det, vi kan sætte ind i praksis, hvad er det, vi kan give i praksis for at skabe de gode fællesskaber, lyder det fra Jannie Moon Lindskov, der er direktør for Dansk Center for undervisningsmiljø.
Formand: Det er tabubelagt
Maja Mørk er formand for erhvervsskolernes elevorganisation. Hun kan godt genkende udlægningen af at grove ord eller decideret mobning ikke er noget, man taler om i branchen.
- Det er ret sjældent, vi snakker om det. Det er i hvert fald ikke noget, vi taler om i klasserne. Det er mere ja, det sker, eller der er i hvert fald noget mobning og noget drilleri, der finder sted, men det er ikke noget, vi taler højt om, siger hun.
Ifølge formanden er problemet vigtigt at sætte ord på. I håndværkerbranchen er det nemlig tabubelagt.
- Man har ikke lyst til at være den lille og sjove og gå ind og pointere, at man er den, der bliver krænket eller mobbet. Det er også derfor, der ikke er særligt mange, der gør noget ved det, siger Maja Mørk.