Forældre, Venstre og Nye Borgerlige har protesteret længe. Men tirsdag har byrådet i Næstved Kommune truffet en beslutning, der skuffede dem.
Sagen handler om fordelingen af elever i de kommende børnehaveklasser, som efter sommerferien skal starte i Næstved Kommune.
Beslutningen betyder blandt andet, at der i tre klasser på Susåskolen afdeling Holsted vil være 27,3 børn i de tre klasser i gennemsnit. Den lovbestemte grænse er på 28 elever.
Den beslutning skuffer Desirée Hornbæk Milling. Hun er blandt de forældre, hvis børn skal starte i børnehaveklasse efter ferien. Samtidig er hun en af initiativtagerne til en underskriftindsamling i protest mod store klassestørrelser, som har fået støtte af 623 borgere.
Hun så helst, at der højest var 24 elever i klasserne - og gerne færre.
- Der vil være mere tid til dem. De vil blive hørt. Der er undersøgelser, der viser, at børnene ikke trives, hvis de er for mange sammen, siger Desirée Hornbæk Milling.
Formand: Pengene skal findes først
Uenigheden bunder i, hvilken model for fordeling af de 757 elever, man skal vælge.
Her har Socialdemokratiet, Enhedslisten, SF og Radikale dannet flertal for den såkaldte model 2. Den betyder, at der på Susåskolen afdeling Holsted vil være 27,3 elever i gennemsnit i de tre nye klasser, mens Lille Næstved Skoles afdelinger på Karrebækvej og Herlufsholmvej i gennemsnit vil have 25,4 elever i klasserne.
Samtidig vil 37 forældrepar få afslag på deres ønske om at få deres barn på en anden skole end deres disstriktsskole.
De borgerlige partier har i stedet talt for model 5. Den ville have betydet, at der indledningsvis ikke oprettes klasser med mere end 24 elever i hver. Samtidig ville kun seks forældrepar have fået afvist ønsket om et andet valg end distriktsskolen.
Trods forældrenes protester valgte udvalgsformand Lars Hoppe Søe (R) at trodse de protesterende forældre og stemme for den model, der på Susåskolen afdeling Holsted vil føre til klasser med 27,3 elever i gennemsnit.
Udvalgsformanden understreger blandt andet, at selvom nogle klasser vil nærme sig loftet på 28 elever, vil der fortsat være mange klasser, der har langt færre elever. Samtidig mener han ikke, at økonomien hænger sammen, hvis der skal indføres et generelt loft på 24 elever.
- Det koster mange penge. Når vi laver politik for børn i Næstved Kommune, skal vi gøre det for alle børn på én gang og ikke kun for en lille gruppe børn, siger Lars Hoppe Søe (R).
Selvom han altså ikke støtter den model, der på den korte bane giver færrest elever i klasserne, vil han gerne på den lange bane arbejde for mindre klasser, siger han. Pengene skal bare findes, når budgettet skal lægges - ikke nu.
- Hvis byrådet kan finde dem, siger jeg ikke nej til flere penge til børne- og skoleområdet, siger Lars Hoppe Søe (R).
Det svar mener forældrene dog ikke, at de kan bruge til meget.
- Det er selvfølgelig rart, at de gerne vil se på det. Men der vil stadig være lidt over 200 elever, der vil blive tabt, siger Desirée Hornbæk Milling.
- Ved at der bliver dannet så store klasser, er der også rigtig mange børn, hvor det vil gå ud over deres trivsel, siger hun.
Sådan skal eleverne fordeles
Model 2 - støttes af Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Radikale
I denne model er princippet om klasseoptimering anvendt, således at der indskrives op til 28 elever i klasserne. Der oprettes 34 klasser og der er en gennemsnitlig klassekvotient på 21,5. De steder, hvor der efter indskrivning er plads til fritvalgsønsker, er klasserne fyldt op til 24 elever i henhold til reglerne i bilaget til styrelsesvedtægten.
Der oprettes 3 klasser på Susåskolen, afd. Holsted med en gennemsnitlig klassekvotient på 27,3. På Ellebækskolen oprettes 3 klasser med en gennemsnitlig klassekvotient på 28. Ll. Næstved Skole, afd. Karrebækvej/Herlufsholmvej får 5 klasser med et gennemsnit på 25,4 elever i hver klasse, så der stadig vil være plads til ca. 13 tilflyttere.
I forhold til reglerne om frit skolevalg gives der i alt 37 afslag og 10 tilsagn på forældreønsker.
Obs: Børne- og Ungeudvalget godkendte model 2 med den ændring, at der oprettes 1 ekstra klasse på Ellebæksskolen, afd. Kildemark, dvs. 4 spor i alt.
Model 5 - støttes af Venstre, Nye Borgerlige, Konservative og Dansk Folkeparti
Denne model tager udgangspunkt i optimeret klassedannelse i model 2 med tilføjelse af, at der oprettes to ekstra børnehaveklasser på henholdsvis Susåskolen, afd. Holsted og Ll. Næstved Skole, afd. Herlufsholmvej, så der i alt oprettes 36 klasser med et gennemsnit på 20,4 elever. Dette er modellen som opfylder langt de fleste ønsker om frit skolevalg.
I modellen flyttes der først og fremmest elever fra Ellebækskolen samt fra Kobberbakkeskolen, afd. Sydby. Det betyder, at den gennemsnitlige klassekvotient på Ll. Næstved Skole, afd. Herlufsholmvej falder fra 25,4 til 23,8 og på Susåskolen, afd. Holsted falder den fra 27,3 til 24 elever. På Ellebækskolen falder den gennemsnitlige klassekvotient fra 28 til 22,3 og på Kobberbakkeskolen, afd. Sydby falder den fra 24 til 21,5 elever.
Afd. Holsted er presset på lokaler til holddannelse, mellemformer, gruppearbejde m.v. Derfor vil det være nødvendigt, at der frem til sommeren 2023 opsættes en midlertidig pavillon. Der er p.t. 4 spor i 8. klasse. Når de elever stopper ved sommeren 2023, så bliver lokalepresset mindre. Det skønnes at udgifterne til leje, opsætning og nedtagning vil udgøre ca. 800.000 kr. og foreslås finansieret ved reduktion i rammen til store klasser.
Der gives 6 afslag og 41 tilsagn på forældreønsker om frit skolevalg.
Kilde: Næstved Kommune