Forældre frygter for deres børns trivsel og indlæring - nu kræver de lavere elevtal

Politikerne i Næstved Kommune skal beslutte, om der efter sommerferien maksimalt skal være 24 eller 28 elever i børnehaveklasserne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Skal der maksimalt være 24 elever eller 28 elever i børnehaveklasserne på folkeskolerne rundt omkring i Næstved Kommune efter sommerferien?

Det er lige nu en større politisk diskussion, og en forældregruppe har iværksat en underskriftsindsamling i håbet om, at det nuværende elevloft på 28 elever i de enkelte klasser bliver sænket til 24 elever.

quote Jeg frygter virkelig, at det enkelte barn går tabt

Mirco Fischer, far til en kommende skoledreng

- Man ser ikke på barnet, man ser ikke på det miljø, som de skal være under. Man ser på et ark og nogle tal, og hvis det går op, så er man tilfreds, siger Desirée Milling.

- Det skal være sjovt at gå i skole, og jeg er bange for, at det sjove forsvinder, hvis man er for mange, og der ikke er mulighed for at tage hånd om alle, tilføjer hun.

Desirée Milling er en af initiativtagerne til indsamlingen af underskrifter og har en søn, der efter sommerferien begynder i børnehaveklassen på Susåskolen afdeling Holsted i Næstved.

- Jeg frygter, at der ikke er tid nok til hans behov, fordi det kan være svært at have fokus på alle 28 elever. Så hvis han har nogle udfordringer, så bliver det ikke set eller opdaget, siger hun.

HØng skole
Læs også
Støj og uro plager skole - skaber problemer for børnenes trivsel
HØng skole
Læs også
Støj og uro plager skole - skaber problemer for børnenes trivsel

Som mor til en kommende skoledreng er hun samtidig nervøs for udsigten til en klasse med 28 elever, hvor indlæringen ifølge hende risikerer at gå tabt i larmende klasselokaler.

- Og jeg frygter uroen, som kan skabe et rigtig dårligt miljø, siger Desirée Milling.

Mirco Fischer, der også har en søn, som efter sommerferien begynder i børnehaveklassen på Susåskolens afdeling Holsted, er med til at indsamle underskrifter mod klasser med 28 elever.

- Vi er bekymrede for barnets indlæring og deres trivsel, siger Mirco Fischer og tilføjer:

- Jeg frygter virkelig, at det enkelte barn går tabt. At man ikke har tid og rum til at lære børnene det, som de skal lære, plus barnet ikke har mulighed for at udvikle sig korrekt. Det er ikke nogen kritik af lærerne, fordi de gør deres bedste. Men det er rammerne, lærerne og eleverne bliver stillet, som jeg udfordrer.

Beslutningen rykker nærmere

Debatten om elevtallet i børnehaveklasserne er blusset op, efter Venstre og Nye Borgerlige har stillet et forslag om at sænke det nuværende elevloft på maksimalt 28 elever i børnehaveklasserne til 24 elever efter sommerferien.

quote Hvis man laver det her, skal det gælde for alle elever i Næstved Kommune

Lars Hoppe Søe (R), formand for Børne- og Uddannelsesudvalget

- Grundlæggende mener jeg, at vi skal have nogle bedre skoler, der skaber nogle rammer for, at børnene kan modtage læring og i det hele taget trives noget bedre. Et af de vigtigste skridt i den retning er at skabe nogle klasser, der er lidt mindre, siger Sebastian Mylsted-Schenstrøm (V), medlem af Børne- og Uddannelsesudvalget, og fortsætter:

- Når man stopper op til 28 i elever ind i et klasselokale, hvor flere ikke er designet til så mange elever, så er der dels en masse støjproblemer og mindre tid per elev, og det giver mindre tid til den enkelte, og så har man slet ikke tænkt på den sårbare gruppe af elever.

Et flertal i udvalget bestående af Radikale Venstre, Socialdemokratiet og Enhedslisten stemte den 31. januar dog for at beholde det nuværende elevloft på 28 elever i børnehaveklasserne.

Kulsbjerg Skole i Mern
Læs også
Hver tredje skole under tilsyn ligger i Region Sjælland
Kulsbjerg Skole i Mern
Læs også
Hver tredje skole under tilsyn ligger i Region Sjælland

Ved udvalgsmødet var der fremlagt seks modeller til klassefordeling af børnehaveklasser efter sommerferien. Flertallet pegede på model to, mens Venstre og Nye Borgerlige stemte for model fem.

- Hvis man laver det her, skal det gælde for alle elever i Næstved Kommune. Det med at gøre noget det ene år og noget andet næste år, det er ikke en måde at drive et skolevæsen på. Et skolevæsen skal drives efter nogle rammer, som der gerne skal være politisk enighed omkring.

- Man skal ikke springe fra tue til tue, som er det, man reelt gør, hvis man vedtager model fem, siger Lars Hoppe Søe (R), formand for Børne- og Uddannelsesudvalget.

De seks modeller

Model 1

I denne model oprettes der 35 klasser med en gennemsnitlig klassekvotient på 21,8. Forslag svarer til bilag 3 i styrelsesvedtægten. De væsentligste forskelle er, at der både på Ellebækskolen og Kobberbakkeskolen, afd. Sydby oprettes en ekstra klasse og at der på Ll. Næstved Skoles afdelinger på Karrebækvej og Herlufsholmvej oprettes en klasse mindre.

Konsekvenserne vil være, at ca. 15 elever fra Ll. Næstved skal tilbydes børnehaveklasse i enten Karrebæk eller Hyllinge, hvor de formentlig vil have krav på betalt transport. Konsekvenserne på afd. Sydby vil være, at der bliver 16 elever i hver klasse og ikke 24 elever, og på Ellebækskolen bliver der 21 elever i hver klasse og ikke 28 elever.

Der vil være 37 afslag og 10 tilsagn til forældre, som har søgt frit skolevalg.


Model 2

I denne model er princippet om klasseoptimering anvendt, således at der indskrives op til 28 elever i klasserne. Der oprettes 34 klasser og der er en gennemsnitlig klassekvotient på 21,5. De steder, hvor der efter indskrivning er plads til fritvalgsønsker, er klasserne fyldt op til 24 elever i henhold til reglerne i bilaget til styrelsesvedtægten.

Der oprettes 3 klasser på Susåskolen, afd. Holsted med en gennemsnitlig klassekvotient på 27,3. På Ellebækskolen oprettes 3 klasser med en gennemsnitlig klassekvotient på 28. Ll. Næstved Skole, afd. Karrebækvej/Herlufsholmvej får 5 klasser med et gennemsnit på 25,4 elever i hver klasse, så der stadig vil være plads til ca. 13 tilflyttere.

I forhold til reglerne om frit skolevalg gives der i alt 37 afslag og 10 tilsagn på forældreønsker.


Model 3

Denne model kombinerer optimal klassedannelse i model 2 med muligheden for at imødekomme forældreønsker om frit valg til Susåskolen, afd. Holsted, ved at der oprettes en ekstra klasse.

Der vil være en gennemsnitlig klassekvotient på 21. I modellen flyttes der først og fremmest elever fra Ellebækskolen til Susåskolen, afd. Holsted. Det betyder, at klassekvotienten på afd. Holsted falder fra 27,3 til 24 elever og på Ellebækskolen falder klassekvotienten fra 28 til 25.

Afd. Holsted er presset på lokaler til holddannelse, mellemformer, gruppearbejde m.v. Derfor vil det være nødvendigt, at der frem til sommeren 2023 opsættes en midlertidig pavillon. Der er p.t. 4 spor i 8. klasse. Når de elever stopper ved sommeren 2023, så bliver lokalepresset mindre. Det skønnes at udgifterne til leje, opsætning og nedtagning vil udgøre ca. 800.000 kr. og foreslås finansieret ved reduktion i rammen til store klasser.

Ved denne model vil der blive givet 23 afslag og 24 tilsagn på forældreønsker om frit skolevalg.


Model 4

Denne model kombinerer optimal klassedannelse i model 2 med muligheden for at imødekomme forældreønsker om frit valg til Ll. Næstved Skole, afd. Karrebækvej/Herlufsholmvej. Der er fysisk plads på skolen til at oprette en ekstra klasse.

I modellen oprettes der i alt 35 børnehaveklasser.

Der vil være en gennemsnitlig klassekvotient på 21 elever. I modellen flyttes der først og fremmest elever fra Ellebækskolen samt fra Kobberbakkeskolen, afd. Sydby. Det betyder, at den gennemsnitlige klassekvotient på afd. Herlufsholmvej falder fra 25,4 til 23,8. På Ellebækskolen falder den gennemsnitlige klassekvotient fra 28 til 25,3 og på Kobberbakkeskolen, afd. Sydby falder den fra 24 til 21,5 elever.

Ved denne model gives der 21 afslag og 26 tilsagn på forældreønsker om frit skolevalg.


Model 5

Denne model tager udgangspunkt i optimeret klassedannelse i model 2 med tilføjelse af, at der oprettes to ekstra børnehaveklasser på henholdsvis Susåskolen, afd. Holsted og Ll. Næstved Skole, afd. Herlufsholmvej, så der i alt oprettes 36 klasser med et gennemsnit på 20,4 elever. Dette er modellen som opfylder langt de fleste ønsker om frit skolevalg.

I modellen flyttes der først og fremmest elever fra Ellebækskolen samt fra Kobberbakkeskolen, afd. Sydby. Det betyder, at den gennemsnitlige klassekvotient på Ll. Næstved Skole, afd. Herlufsholmvej falder fra 25,4 til 23,8 og på Susåskolen, afd. Holsted falder den fra 27,3 til 24 elever. På Ellebækskolen falder den gennemsnitlige klassekvotient fra 28 til 22,3 og på Kobberbakkeskolen, afd. Sydby falder den fra 24 til 21,5 elever.

Afd. Holsted er presset på lokaler til holddannelse, mellemformer, gruppearbejde m.v. Derfor vil det være nødvendigt, at der frem til sommeren 2023 opsættes en midlertidig pavillon. Der er p.t. 4 spor i 8. klasse. Når de elever stopper ved sommeren 2023, så bliver lokalepresset mindre. Det skønnes at udgifterne til leje, opsætning og nedtagning vil udgøre ca. 800.000 kr. og foreslås finansieret ved reduktion i rammen til store klasser.

Der gives 6 afslag og 41 tilsagn på forældreønsker om frit skolevalg.


Model 6

Denne model tager udgangspunkt i model 5, hvor flest mulige forældreønsker opfyldes samtidig med at der oprettes 2 ekstra klasser jf. bilag 3 i styrelsesvedtægten. En på Ellebækskolen og en på Kobberbakkeskolen, afd. Sydby.

Der oprettes i alt 38 klasser med en gennemsnitlig klassekvotient på 19,7 elever.

Konsekvensen af denne model er, at der bliver små klasser på afd. Sydby med 14-15 elever i hver klasse og på Ellebækskolen bliver der klasser med 16-17 elever i hver klasse.

I denne model vil det være nødvendigt at sikre midlertidig lokaler til den ekstra klasse på Susåskolen, afd. Holsted. Såfremt udvalget beslutter denne model så anbefales, at beløbet til den midlertidige lokaleudvidelser til en pavillon på ca. 800.000 kr. finansieres af rammen til fordeling til store klasser.

Som i model 5 gives der 6 afslag og 41 tilsagn på forældreønsker om frit skolevalg.


Kilde: Næstved Kommune.

Her kunne sagen være endt.

Men fordi Venstre og Nye Borgerlige benyttede standsningsretten, skal samtlige byrådspolitikere i Næstved Kommune den 22. februar nu tage stilling, hvordan fordelingen af elever i børnehaveklasserne skal være efter sommerferien.

Ifølge administrationen i Næstved Kommune vil det være op mod 800.000 kroner billigere at indføre et elevloft på maksimalt 24 elever i børnehaveklasserne efter sommerferien.

Det skyldes, at der skal oprettes to ekstra klasser på henholdsvis Susåskolen afdeling Holsted og Lille Næstved afdeling Herlufsholmvej, og dermed mister skolerne et økonomisk tilskud, som tildeles fra den 24. elev og opefter den 28. elev.

Har indsamlet 400 udskrifter

Imens politikerne diskuterer elevloftet, vokser antallet af underskrifter for ønsket om maksimalt 24 elever i skolernes børnehaveklasser. Cirka 400 personer har indtil videre skrevet under.

- Forældrene skriver under på, at vi ikke ønsker 28 elever (i klasserne, red.), og at der stræbes efter at danne klasser på maksimum 24 elever, siger Desirée Milling.

quote Jeg vil gerne være med til at sænke klassekvotienten, men det skal foregå på et oplyst grundlag

Lars Hoppe Søe (R), formand for Børne- og Uddannelsesudvalget

Sammen med Mirco Fischer står hun også bag en protestgruppe på Facebook, hvor flere end 600 personer har meldt sig ind i kampen mod børnehaveklasser med 28 elever. Her håber de at komme bredt ud med deres budskab og råbe politikerne op, inden den skal tage stilling til klassedelingen.

Selvom Lars Hoppe Søe stemte for at beholde det nuværende elevloft på 28 elever, håber han, at man i Næstved Kommune kan sænke det maksimale antal af elever i de enkelte klasser.

Lars Hoppe Søe (R), formand for Børne- og Uddannelsesudvalget i Næstved Kommune.
Lars Hoppe Søe (R), formand for Børne- og Uddannelsesudvalget i Næstved Kommune. Foto: Lars Andersen - TV ØST

- Jeg vil gerne være med til at sænke klassekvotienten, men det skal foregå på et oplyst grundlag, og der skal være afsat penge til det. Lad os lave et ordentligt politisk arbejde, lad os gennemarbejde det, og så kan vi træffe nogle holdbare løsninger, siger han.

Elevloft kræver 52 nye klasselokaler

Derfor skulle beslutningen ifølge Lars Hoppe Søe være stillet under de kommunale budgetforhandlinger – og ikke i Børne- og Uddannelsesudvalget.

- Det er vidtrækkende, og grunden til, ingen har foreslået der her, er, at ingen har kunne finde pengene, siger han og henviser til beregninger, som administrationen i Næstved Kommune fremlagde i foråret 2018 for, hvor meget det vil koste at indføre et elevloft på 24 i alle folkeskoleklasser på samtlige klassetrin.

quote Det kan bare ikke passe, at børns trivsel skal sættes op økonomisk

Desirée Milling, mor til en kommende skoledreng

Her regnede administrationen sig frem til, at det vil koste cirka 115 millioner kroner, fordi der skal opføres 52 nye klasselokaler, hvilket i sidste ende kunne resultere i opførelsen af to nye skoler i kommunen.

Desuden kan modellen, som Venstre og Nye Borgerlige stemte for, ifølge Lars Hoppe Søe få konsekvenser for visse folkeskoler i Næstved Kommune, som risikerer at lukke på grund af for lavt elevtal. 

Flere årgange på kommunens skoler er nemlig langt fra at rumme 28 elever, mens det er dagligdag på de mere populære skoler.

Vordingborg Gymnasium
Læs også
Elevloft i byer skal modvirke gymnasiedød på landet
Vordingborg Gymnasium
Læs også
Elevloft i byer skal modvirke gymnasiedød på landet

- Vi har hørt en masse om, at der er en masse økonomi i det her, og det forstår vi udmærket, siger Desirée Milling og fortsætter:

- Men det kan bare ikke passe, at børns trivsel skal sættes op økonomisk. Der ligger der et ansvar hos politikerne om, at de må sørge for, at pengene er der, når der laves forhandlinger, og man ved, at der skal laves klassedelinger.

Vil du være klar til at betale mere for, at der kommer et elevloft på 24 elever?

- Ja, det vil jeg absolut, hvis det er en del af løsningen, at vi skal betale noget mere. Fordi det er vores børn, det handler om. Det er deres trivsel, de skal formes i skolen, og de kommer til at tilbringe rigtig meget tid der, svarer hun og fortsætter:

Læs også
Skole fik stort ønske opfyldt efter uventet donation fra rig onkel i USA
Læs også
Skole fik stort ønske opfyldt efter uventet donation fra rig onkel i USA

- Hvis de tabes på et eller andet tidspunkt, hvilket der er mulighed for, når klasserne laves så store, så er det bare rigtig svært at rette op på. Det burde politikerne også tænke på, at mentaliteten og det psykiske i forhold til børnene, som kommer til at mistrives, vil også være en udgift for politikerne.

Klar til at flytte skole

Desirée Milling bor tæt på Susåskolen afdeling Holsted og er klar til at flytte sin søn til en anden skole, hvis han ikke trives i børnehaveklassen.

- Men det vil ikke være mit førstevalg. Han har sine venner heromkring, så selvfølgelig skal han være i de omgivelser og det miljø, og der kan man ikke bare sige til forældrene, at de bare kan flytte, hvis de ikke er tilfredse med tingene, siger hun.

Der er indskrevet i alt 757 elever til de kommende børnehaveklasser i Næstved Kommune inklusiv 19 elever, der skal gå endnu et år i børnehaveklassen.

Læs også
Internationalt magasin fremhæver lokalt skolebyggeri: - Det er toppen af kransekagen
Læs også
Internationalt magasin fremhæver lokalt skolebyggeri: - Det er toppen af kransekagen

Som et led i den seneste finanslovsaftale bliver det nuværende klasseloft med højest 28 elever per klasse dog snart sænket til 26 elever. Klasseloftet gælder for børnehaveklasse til 2. klasse for de nye årgange med skolestart i august 2023.

Men der er ingen regler uden undtagelser, derfor kan det i særlige tilfælde gives dispensation, som alligevel gør det muligt at være 28 elever i de små klasser. 


Nyhedsoverblik