Modsat hovedstaden:Region Sjælland vil ikke fyre efter Sundhedsplatformen

197 lægesekretærstillinger er blevet nedlagt siden lanceringen af Sundhedsplatformen i hovedstaden. Men det sker ikke i Region Sjælland, lyder det.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Ingen lægesekretærer mister jobbet, når Sundhedsplatformen går i luften i Region Sjælland den 25. november, og man forventer heller ikke, at lægesekretærernes stillinger bliver nedlagt.

Sådan lyder meldingen fra ledelsen i Region Sjælland.

Det har man ellers frygtet, efter 197 lægesekretærstillinger i Region Hovedstaden er blevet nedlagt, siden Sundhedsplatformen blev taget i brug i maj 2016. 

Tallet stammer fra HK Hovedstaden, der repræsenterer 2.200 lægesekretærer fra Region Hovedstaden. Hos HK formoder man, at de nedlagte stillinger er en direkte konsekvens af implementeringen af Sundhedsplatformen. 

Nedgangen af lægesekretærer skyldes, at det blandt andet er lægerne selv, der skal skrive journaler ind i Sundhedsplatformen – og det var en opgave, som lægesekretærerne tidligere stod for.

sundhedsplatform undervisning
Læs også
16 dage før skift i Region Sjælland: Rigsrevisionen starter fuld undersøgelse af Sundhedsplatformen
sundhedsplatform undervisning
Læs også
16 dage før skift i Region Sjælland: Rigsrevisionen starter fuld undersøgelse af Sundhedsplatformen

Ifølge Region Hovedstaden er der dog langt flere årsager og forklaringer til den store nedgang end lanceringen af Sundhedsplatformen. 

Mere administrativt arbejde

Med Sundhedsplatformen bliver alle patienternes oplysninger samlet ét sted.

Det nye IT-system erstatter 30 systemer og kommer til at fungere som en database, hvor det er muligt for patienterne selv at holde øje med deres sygdomsforløb, få svar på prøver og meget mere.

Det vil også give et større overblik over behandlingsforløb på tværs af hospitaler både i Region Hovedstaden og Region Sjælland.

Selv om der ikke længere bliver brug for lægesekretærerne til at skrive journaler ind i systemet, er der nu stadig brug for dem, lyder det fra Region Sjælland. 

Sundhedsplatformen
Læs også
Sundhedsplatformen: Det betyder det nye system for dig
Sundhedsplatformen
Læs også
Sundhedsplatformen: Det betyder det nye system for dig

De vil ganske vist skrive mindre i journalerne, men vil så i stedet stå for en række andre administrative arbejdsopgaver.

Patienterne kan tilgå egne journaler

Med Sundhedsplatformen bliver det muligt for patienterne at se informationer om deres egne sygdomsforløb hjememfra på platformen 'Min Sundhedsplatform'.

Gennem det nye system er der mulighed for selv at booke tider og at indtaste oplysninger, som sundhedsvæsenet skal bruge.

Den nye personlige platform går i luften samtidig med Sundhedsplatformen den 25. november, men bliver først for alvor taget i brug i løbet af foråret 2018, når personalet får indarbejdet de nye arbejdsgange, der følger med Sundhedsplatformen. 

Unge læger
Læs også
Sundhedsplatformen: Læge varslet bortvist for ikke at ville på kursus
Unge læger
Læs også
Sundhedsplatformen: Læge varslet bortvist for ikke at ville på kursus

Registrering her og nu – frigives to gange i døgnet

En anden nyhed, som Sundhedsplatformen fører med sig, er den såkaldte ’tidstro registrering’.

Med andre ord giver det nye system mulighed for at registrere data med det samme, så alle relevante behandlere kan tilgå oplysningerne, lige så snart de er klar.

Det omfatter for eksempel svar på blodprøver og andre beskeder, der skal videregives mellem behandler og patient.

I praksis vil patienterne dog ikke kunne´få svar døgnet rundt. 

For at sikre, at man som patient ikke får en ubehagelig nyhed overbragt på et tidspunkt, hvor man ikke kan søge rådgivning hos sin læge, vil registreringen ikke opdateres døgnet rundt. 

I stedet vil beskederne og prøveresultaterne kun blive frigivet klokken 8 og 12. 

Fakta om Sundhedsplatformen

  • Sundhedsplatformen er en elektronisk patientjournal, der samler alle patientens oplysninger ét sted.
  • Med Sundhedslplatformen vil det også være muligt for patienten at tilgå informationerne via 'Min Sundhedsplatform', som alle patienter får adgang til. 
  • Det nye IT-system erstatter 30 nuværende systemer.
  • Systemet vil blive brugt på 12 hospitaler og omfatte 44.000 medarbejdere og 2,5 millioner borgere i Region Hovedstaden og Region Sjælland.
  • Den samlede pris er 2,8 milliarder kroner, inklusiv uddannelse. Region Sjælland har bevilget 700 millioner kroner til Sundhedsplatformen.
  • Formålet med Sundhedsplatformen er at samle alle informationer ét sted, hvilket giver større overblik over behandlingsforløb på tværs af hospitaler i de to regioner. 

    Kilde: Region Sjælland 

Nyhedsoverblik