Sundhedsplatformen er farlig for patienterne.
Sådan lyder budskabet fra overlæge Peter Marckmann fra Sjællands Universitetshospital, der bakker op om den udmelding, Det Regionale Overlægeråd i Region Sjælland kom med tidligere i dag.
Torsdag morgen sendte overlægerådet en udtalelse til pressen, hvor de forklarede, at Sundhedsplatformen skal afvikles hurtigst muligt. For som de skriver skaber Sundhedsplatformen (...) fortsat fejl i medicinering, visitering af patienterne, blodprøvebestillinger, henvisninger til og svar på vigtige undersøgelser, f.eks. røntgen og scanninger, recepter m.m.
Og ifølge overlægerådets formand, Anne Jung, er systemet ligefrem katastrofalt.
Fejl skaber utryghed blandt overlæger
Fejlene gør overlæger som Peter Marckmann meget utrygge ved at bruge it-systemet, der i november har kørt i to år på Region Sjællands sygehuse.
Ovenikøbet oplever vi, at systemet selv skaber fejl. Altså at der opstår fejl, som er ude af vores hænder
- Vi kan se, at muligheden for fejl i medicineringen er stærkt forhøjet, når vi bruge systemet, fordi det er så uoverskueligt. Ovenikøbet oplever vi, at systemet selv skaber fejl. Altså at der opstår fejl, som er ude af vores hænder, siger Peter Marckmann.
- Læger kan godt fejle og ordinere forkert. Den type fejl kommer vi aldrig uden om. Men at vores redskab ligefrem forstærker muligheden for at skabe fejl. Det kan vi ikke tåle eller byde patienterne, tilføjer han.
Herunder kan du høre formand for Det Regionale Overlægeråd, Anne Jung, forklare, hvorfor Sundhedsplatformen bør droppes.
Patienter får dobbelt dosis af medicin
Ifølge Peter Marckmann opstår der en del forskellige typer små eller mere farlige fejl hver eneste dag. For eksempel er det sket, at patienterne ikke får den medicin, som lægerne har ordineret.
Der er også eksempler, hvor medicinen er blevet givet som dobbelt dosis, da sygeplejerskerne ikke kan se, hvornår patienter har fået medicinen. Det har Peter Marckmann selv oplevet på en dialyseafdeling i Roskilde.
Her har der været forvirring om, hvorvidt en patient har fået sin medicin, når vedkommende bevæger sig fra sengeafdelingen til dialyseafsnittet. Omvendt har sygeplejerskerne i dialysen også troet, at en patient blev medicineret i sengeafdelingen, og så blev der ikke givet noget medicin.
Det mener han ikke er holdbart.
Kalder systemet ”gæt en knap”
I Region Sjælland har koncerndirektør Leif Panduro Jensen givet udtryk for, at han tror på Sundhedsplatformen. Ifølge ham er det et spørgsmål om, at lægerne er for dårligt rustede til at bruge it-systemet. Derfor skal de have mere oplæring.
Nogle af os kalder systemet for ”gæt en knap”, fordi det er så ulogisk opbygget, at man simpelthen skal forsøge sig frem
Men det er Peter Markcmann ikke enig i.
- Nu har vi i to år arbejdet med det her system, og vi sidder alle sammen med det dagligt og klør os i hovedet og tænker, hvad sker der lige der? Og hvad skal jeg nu gøre? Nogle af os kalder systemet for ”gæt en knap”, fordi det er så ulogisk opbygget, at man simpelthen skal forsøge sig frem nogle gange, siger Peter Marckmann.
Nu håber han, at udmeldingen fra overlægerådet kan rykke ved politikernes holdning til det omdiskuteret it-system.
- Jeg håber, at opråbet fra overlægerne i Region Sjælland bliver taget højtideligt af politikerne. Hidtil har der været enkelte personer, inklusiv mig selv, der har prøvet at gøre opmærksom på problemerne. Men det, at de går i samlet flok, fortæller, at det kan vi simpelthen ikke stå model til. Jeg kan ikke forestille mig andet end, at det gør indtryk, siger han.