Bor du i Slagelse, Næstved, Sorø, Ringsted eller Kalundborg, og er du ramt af kræft, kan du komme ud på en lidt længere rejse for at få kemoterapi.
Det skriver DAGBLADET Ringsted.
Op til 140 kræftpatienter får fra 1. november til nytår tilbudt behandling på Vejle Sygehus. Det sker for at aflaste Region Sjællands kræft-afdelinger i Næstved og Roskilde i den første tid, hvor it-systemet Sundhedsplatformen indføres på regionens sygehuse.
- Vi har lavet en aftale med Region Syddanmark om at hjælpe os med cirka 30 procent af vores nydiagnosticerede kemoterapi-patienter, for vi mangler i forvejen kræftlæger, og vi ved, at hver konsultation vil tage lidt længere tid, når Sundhedsplatformen indføres. Men kræftpatienter skal behandles inden for de rimelige tidsgrænser, forklarer Beth Lilja, der er vicedirektør på Sjællands Universitetshospital.
Bryst og tarmkræft til Vejle
Aftalen med Vejle Sygehus omfatter typisk mennesker med brystkræft, kræft i tyk- eller endetarm, lungekræftramte og nogle få med æggestokkræft.
- Det frie sygehus-valg gælder selvfølgelig stadig, så hvis man meget nødigt vil til Vejle og fx hellere vil til Rigshospitalet, kan vi forsøge at træffe aftale om det for den enkelte patient. Men Vejle Sygehus er et meget anerkendt kræfthospital, siger Beth Lilja til DAGBLADET Ringsted.
Når de otte uger er ved at være gået, er en typisk kemoterapi ikke afsluttet. Derfor vil patienterne få valget om at fortsætte i Vejle eller vende tilbage og afslutte forløbet i Region Sjælland.
Får transport og overnatning
Patienter og en medfølgende pårørende pr. patient får gratis transport, og hvis der er behov for det også overnatning på patienthotel.
- Kræft er et følsomt område, og vi vil gøre alt for, at det foregår trygt, smidigt og med mindst mulig ventetid, siger Beth Lilja.
Regionen har også truffet aftale med den anden nabo. Cirka 250 hjertepatienter, der ellers skulle have haft foretaget undersøgelse af hjertets kranspulsårer på hjerteafdelingen i Roskilde, kommer i stedet til Rigshospitalet. Også 100-165 patienter med sygdomme i urinvejene, 25 patienter med blodsygdomme og 15-30 patienter, der skal opereres i mave eller tarm, skal til hospitaler i hovedstaden.
Operationsstue lukket ned
Hjerteafdelingen på Sjællands Universitetshospital Roskilde har allerede midlertidigt fået lukket en operationsstue ned, fordi lægerne er i gang med kurser i Sundhedsplatformen. Derfor skal aftalen med Region Hovedstaden ideelt set i gang allerede fra 1. oktober.
- Eller i hvert fald så hurtigt, det kan lade sig gøre. Det er meget glædeligt, at vi kan indgå aftale om at hjælpe hinanden. Vi har i øvrigt også hjulpet Region Hovedstaden med patienter med urinvejssygdomme og mave-tarm-operationer, mens de fik indført Sundhedsplatformen, siger Beth Lilja til DAGBLADET Ringsted.