Fjernvarmeskandale risikerer at ramme skatteborgerne

Et kuldsejlet fjernvarmeprojekt risikerer at få konsekvenser for økonomien i Odsherred Kommune.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Det er en rigtig, rigtig alvorlig situation, vi står i lige nu, og derfor arbejder vi i døgndrift med at finde nogle løsninger.

quote I sidste ende vil det altid være mit ansvar

Mathias Hansen (V), tidligere bestyrelsesformand i Odsherred Forsyning

Sådan lyder det fra Karina Vincentz (Nyt Odsherred), borgmester i Odsherreds Kommune, efter et stort fjernvarmeprojekt er blevet standset, og økonomidirektøren i forsyningsselskabet bag er blevet politianmeldt.

Projektet skulle forsyne 2.500 husstande med fjernvarme, og kommunen har givet en garanti på 576 millioner kroner. 

Derfor vurderer borgmesteren, at problemerne i Odsherred Forsyning risikerer at koste kommunen penge.

Borgmester Karina Vincentz kalder det urealistisk at problemerne på forsyningsselskabet ikke kommer til at koste kommunen penge.
Borgmester Karina Vincentz kalder det urealistisk at problemerne på forsyningsselskabet ikke kommer til at koste kommunen penge. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Derfor vil kommunen nu udarbejde et sparekatalog, som kan komme i brug.

- Hvis vi nu skal af med nogle penge, så skal vi være forberedt på det, så vi kan nå at agere på det, siger Karina Vincentz.

Der er mange ting, der endnu er uvisse i sagen om det kuldsejlede projekt. 

Men borgmesteren regner med, at der vil komme prisstigninger på fjernvarmen i Odsherred.

Læs også
Trækker sig efter fjernvarmeskandale
Læs også
Trækker sig efter fjernvarmeskandale

- Der er ingen, der er interesserede i at få nogle varmepriser, vores borgere ikke kan betale, siger hun og beder folk om at have tålmodighed med politikerne,

Ifølge borgmesteren skal politikerne nok melde ud, når de ved noget mere om konsekvenserne af skandalen.

- Lige så snart, vi kan sige noget, så skal vi nok gøre det, siger Karina Vincentz.

Trækker sig som bestyrelsesformand

Mathias Hansen (V), der sidder i byrådet, valgte sent tirsdag aften at trække sig som bestyrelsesformand i Odsherred Forsyning.

- Jeg har hele tiden haft den indstilling, at man ikke render af pladsen i utide, for det synes jeg ikke, der er nogen, der er tjent med. 

- Men jeg er også sådan indstillet, at jeg ikke skal sidde der for en hver pris, siger Mathias Hansen, som fornemmede, at der ikke var længere var tillid til ham.

Mathias Hansen trækker sig fra posten som bestyrelsesformand.
Mathias Hansen trækker sig fra posten som bestyrelsesformand. Foto: Ida Valsted - TV2 ØST

- Og så synes jeg, det er bedre selv at sig farvel og tak og gå i god ro og orden, i stedet for at man skal smides ud på røv og albuer, siger han og anerkender, at han har ansvaret for, at det er gået så galt på Odsherred Forsyning.

Læs også
Britt har afmeldt gassen - nu stoppes fjernvarmeprojekt
Læs også
Britt har afmeldt gassen - nu stoppes fjernvarmeprojekt

- I sidste ende vil det altid være mit ansvar, sådan er det, når man påtager sig sådan en post, så påtager man sig også et ansvar, så jeg vil aldrig nogensinde løbe fra et ansvar, det skal være sikkert og vist. 

- Men jeg har jo fulgt den rådgivning, jeg har fået, og der må jeg jo bare indrømme, at jeg er blevet rådgivet dårligt, og det er det, jeg tager konsekvensen af nu, siger den afgående bestyrelsesformand.

Dele af bestyrelsen skal udskiftes

Efter formandens exit er der nu tre ledige pladser i bestyrelsen i Odsherred Forsyning, og de pladser skal besættes, inden der kan komme styr på økonomien.

- Vi står i en situation med Odsherred Forsyning, hvor vi er nødt til at handle, og vi er nødt til at have en bestyrelse, der kan handle og tage de rigtige beslutninger i den her svære situation, siger bogmester Karina Vincentz.

Læs også
Direktør politianmeldt efter alvorlige fejl i fjernvarmeprojekt
Læs også
Direktør politianmeldt efter alvorlige fejl i fjernvarmeprojekt

- Vi tænker med de tre pladser, der er ledige nu, at finde nogle med nogle specielle kompetencer, som kan komme ind og supplere bestyrelsen. Der er stadig et par politikere i bestyrelsen, der er med til at sikre, at der er den viden, der skal være, og den kontinuitet, der skal være, siger hun.

- Der skal findes nogle løsninger, ellers vil forsyningen gå konkurs, siger borgmesteren.

En af de politikere, der fortsat bliver siddende i forsyningens bestyrelse, er tidligere borgmester Thomas Adelskov (S).

Tidligere borgmester Thomas Adelskov fortsætter sit arbejde i bestyrelsen i Odsherred Kommune.
Tidligere borgmester Thomas Adelskov fortsætter sit arbejde i bestyrelsen i Odsherred Kommune. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

- Der har været et ønske om, at jeg og Paw Pedersen (DF), som også er udpeget af byrådet, fortsætter i byrådet, og derfor gør vi naturligvis det, og er med til at skabe det grundlag, der skal til, for at vi kan komme videre, fortæller han.

Alarmklokkerne ringede ikke tidligt nok

Den tidligere borgmester erkender, at alarmklokkerne ikke ringede tidligt nok i forbindelse med det kuldsejlede fjernvarmeprojekt,

Samtidig mener han, at han som bestyrelsesmedlem har et ansvar for, at man nu er endt et sted, hvor det kan komme til at koste penge fra kommunekassen.

Læs også
Vejarbejdere oplever aggressive bilister
Læs også
Vejarbejdere oplever aggressive bilister

- Desværre har vi ikke før her i efteråret fået de her nødvendige alarmklokker, der gjorde, at vi begyndte at grave os længere ned og blev bekymrede, og fyrede økonomidirektøren lige på den anden side af nytår og bad et ekstra revisionsfirma at kigge ind i økonomien, forklarer Thomas Adelskov.

Han oplyser, at det nu er hans og resten af den nye bestyrelses opgave, at få løst problemerne, så kommunens økonomi ikke bliver påvirket mere end højst nødvendigt.

Læs også
Selskab stopper alt arbejde på fjernvarme
Læs også
Selskab stopper alt arbejde på fjernvarme

- Det er desværre et scenarie, vi kan kigge ind i, at der kan være nogle alvorlige udfordringer for kommunen i forhold til at få rettet op på det her, siger Thomas Adelskov.

Hverken den nuværende eller den tidligere borgmester kan sige, hvornår der kommer fjernvarme til de 2.500 husstande, der var blevet stillet det i udsigt, og at det skaber bekymring i mange husstande i Odsherred Kommune. 

- Jeg forstår udmærket, at borgerne er frustrerede, siger Thomas Adelskov. 


Nyhedsoverblik