Flere søger økonomisk hjælp til at holde konfirmation

Sociale organisationer oplever ekstra søgning på konfirmationshjælp. Malene fra Odsherred er en af dem, der har fået hjælp til sønnens konfirmation.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En hvid kjole eller et fint jakkesæt, fest for hele den pukkelryggede, gaver, andendagstøj og blå mandag. Lige nu skal tusindvis af unge bekræfte deres kristne tro med en konfirmation. 

Et ritual, der i Danmark indebærer en hel del traditioner, som rækker langt udover den kirkelige handling. Og dermed også en række udgifter, som ikke alle kan finde pengene til. 

Flere sociale organisationer fortæller nu til TV2 ØST, at antallet af ansøgere til konfirmationshjælp er steget markant i år. 

Ansøgertallet stiger

Hos Foreningen til Støtte for Mødre og Børn er ansøgningerne til konfirmationshjælp steget med mere end 20 procentpoint. 

Hos Børnesagens Fællesråd, der er Danmarks ældste uafhængige børnerettighedsorganisation, er ansøgertallet til organisationens konfirmationshjælp i år steget med 46 procentpoint i forhold til sidste år.

I konkrete tal har de i 2023 modtaget 306 konfirmationsstipendieansøgninger. I 2022 var det 210 ansøgninger. 

Læs også
Sådan kan dit brugte tøj hjælpe sårbare børnefamilier
Læs også
Sådan kan dit brugte tøj hjælpe sårbare børnefamilier

Med ansøgningerne kommer familierne også med deres begrundelser for, hvorfor de søger, og her fylder den nuværende økonomiske situation i samfundet en del, fortæller Pernille Gry Petersen, der er generalsekretær i Børnesagens Fællesråd. 

- De her tal siger mig, at der generelt er et stigende behov for økonomisk støtte. Det kan skyldes flere forskellige årsager, men i de beskrivelser, som vi får fra ansøgerne, står der, at det særligt er inflationen, der har ramt mange mennesker hårdt. Den har simpelthen slået bunden ud af folks økonomi, siger hun. 

Nok til en minimumsfejring

Ifølge Børnesagens Fællesråd har de i år uddelt konfirmationsstipendier for 455.000 kroner til samlet set 181 konfirmationsfester i udsatte familier.

Hvert stipendie er på 2.500 kroner, og så er der uddelt enkelte stipendier på 3.500 kroner til familier med tvillinger, der skal konfirmeres.

quote Jeg kan godt være flov over det, men jeg har jo brug for hjælpen

Malene Langhoff Madsen, modtager af konfirmationshjælp

Ifølge Pernille Gry Petersen skal man dokumentere sin økonomiske situation i forbindelse med ansøgningen, men bliver hjælpen tildelt, skal man ikke dokumentere, hvad pengene specifikt er gået til. 

- Det er et beløb, de får til egen disposition. Vi har tillid til, at folk bedst selv ved, hvordan de disponerer over det. Det er ikke mange penge, men penge, der kan sikre en minimumsgrad af en fejring med konfirmationstøj, en særlig festmiddag for konfirmandens nærmeste pårørende og en symbolsk gave. Det er nok cirka det, de penge rækker til, siger Pernille Gry Petersen og fortsætter:

- Formålet med konfirmationsstipendierne er at give udsatte unge mulighed for at fejre konfirmation på lige fod med deres kammerater.

Flov over pengemangel

På samme vis uddeler Dansk Folkehjælp også konfirmationshjælp hvert år. 

Her fik man 801 ansøgninger til konfirmationshjælpen i år, heraf har 531 familier fået tildelt de 2.000 kroner, som hver ansøger kan få.

En af dem, der har fået konfirmationshjælp hos Dansk Folkehjælp er Malene Madsen, der bor i Vig i Odsherred Kommune. Hun er studerende og enlig mor til to børn, hvoraf den ene skal konfirmeres i år. 

Læs også
Rekordmange familier får afslag på hjælp til sommerferie
Læs også
Rekordmange familier får afslag på hjælp til sommerferie

For Malene Madsen var det ikke svært at sende selve ansøgningen, men det er svært for hende at snakke med andre om baggrunden for det. 

- Mange, inklusiv mig selv, ser det jo nok lidt som noget, der er svært at snakke om, fordi man på den måde viser, at man ikke har ret mange penge, fortæller hun. 

- Jeg kan godt være flov over det, men jeg har jo brug for hjælpen.

Mange er ramt af inflation

Udover at pengene er små på SU har Malene Madsen også været presset af det seneste år med prisstigningerne og store elregninger, som hun har måttet lave en indefrysningsordning på.

Og hun er langt fra den eneste, der er presset af den seneste tids økonomiske situation og derfor har søgt konfirmationshjælp.

I forbindelse med anmodningen om konfirmationshjælp hos Børnesagens Fællesråd svarer ansøgerne på en række spørgsmål om deres økonomiske situation.

Her oplyser 94 procent af stipendieansøgere ifølge Børnesagens Fællesråd, at de stigende fødevare- og energipriser i høj eller meget høj grad påvirker deres økonomi negativt. 

89 procent af ansøgerne svarer, at de har en oplevelse af ikke at have penge nok til dagligvarer. 

I grafikken herunder kan du se, hvad ansøgerne til konfirmationshjælpen hos Børnesagens Fællesråd har oplyst om deres økonomi:

Ifølge Mødrehjælpens rådgivning lyder meldingen også, at de kan mærke, at inflationen rammer de familier, der i forvejen har mindst.

Har hævet feriepengene

Malene Madsen har børnene i en 7-7-ordning sammen med sin eksmand. De deler udgifterne til konfirmationsfesten og betaler hver især for de gæster, der kommer fra hver deres side af familien. 

Malene Madsen har kun haft mulighed for at invitere otte familiemedlemmer, og til det har hun brugt hele sin opsparing. 

- Jeg har været nødt til at hæve mine feriepenge og arbejde ekstra, ellers havde jeg ikke haft råd til det. De penge, jeg sparer op, er de penge, vi plejer at bruge i løbet af sommeren, så det kommer til at gå udover vores sommerferie i år, fordi jeg har været nødt til at bruge dem til konfirmationen, fortæller hun. 

konfirmationshjaelp-artikelbillede
Foto: Grafik: Lonni Haugaard - TV2 ØST

Derfor var det også en stor lettelse, da hun fik tildelt konfirmationshjælpen fra Dansk Folkehjælp.

- Det blev jeg megaglad for. For så kunne jeg opfylde min søns ønske, siger Malene Madsen.

Læs også
Stefan tilbyder gratis konfirmationskørsel for trængte familier
Læs også
Stefan tilbyder gratis konfirmationskørsel for trængte familier

Og det største ønske er en ny telefon. 

- Det bliver godt nok ikke den, han godt kunne tænke sig, men noget tilsvarende. Hvis han får penge i konfirmationsgave, så kan han måske selv betale resten til den, han helst ville have. Men det (konfirmationshjælpen, red.) er en stor hjælp, for ellers kunne jeg slet ikke have givet ham den, fortæller Malene Madsen.


Nyhedsoverblik