Karakal blev afleveret i zoo - politiet går ind i sagen

Politiet efterforsker en sag om forsøg på ulovligt salg af en karakal - en ørkenlos - på Sjælland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er et stort kattedyr, der kan veje op til 19 kilo, og som er på størrelse med en stor hund.

Dyret kaldes en karakal, eller på dansk en ørkenlos - og dyret kom i rampelyset, da det i weekenden kom frem, at der var blevet afleveret en killing hos Odsherred Zoo Rescue i Asnæs i Odsherred.

Nu kan politiet oplyse, at politiets regionale dyrevelfærdsenhed, der dækker alle politikredse på Sjælland og Bornholm, nu efterforsker en sag, hvor netop en karakal er blevet forsøgt solgt på internettet.

- Sagen er blevet anmeldt til politiet tidligere i april - og vi kan ikke sige, om sagen har forbindelse til den karakal, der er blevet afleveret i Odsherred Zoo & Rescue, understreger Martin Bjerregaard fra Midt- og Vestsjællands Politi.

Læs også
Ulovligt importeret kattedyr indleveret anonymt hos zoo
Læs også
Ulovligt importeret kattedyr indleveret anonymt hos zoo

- Vi ved ikke, om der har været flere karakaler-killinger i området, eller om det hele måske er et forsøg på at snyde nogen. Men det håber vi, at efterforskningen viser, siger han.

Startede fredag

Sagen med dyret startede torsdag, hvor en få måneder gammel karakal-killing blev indleveret til Odsherred Zoo Rescue. 

Her forklarede en mand, at hans ven havde fået den ulovligt importeret fra Tyskland - og nu gerne ville af med den, da den var begyndt at lugte.

Fundet blev straks indberettet til Fødevarestyrelsen, der dog ikke ønsker at kommentere på sagen. TV2 ØST har også spurgt, hvor mange sager, der hvert år er herhjemme om ulovligt importerede tropiske dyr, men det ønsker Fødevarestyrelsen heller ikke at kommentere på.

Allerede inden fundet var sagen om et forsøg på at sælge en karakal dog blevet meldt til politiet.

Ifølge TV2 ØSTs oplysninger var en killing blevet forsøgt solgt for 45.000 kroner på et stort internetmedie - men det kan som sagt ikke siges, at der er tale om den samme killing.

Falder til ro i nye omgivelser

Killingen har det nu godt og er ved at falde til ro i sine nye omgivelser.

- Den har det godt. Det er en stor killing - og den er meget legesyg og ret vild, siger Nikolai Ankergren, der er digital brand manager hos Odsherred Zoo Rescue.

Karakalen er et vildt dyr, der naturligt lever i Afrika og Asien. Dyret er en dygtig jæger - og er alt andet end stueren.

Læs også
Zoo ønsker en pulje til redning af eksotiske dyr - nu skal ministeren forholde sig til sagen
Læs også
Zoo ønsker en pulje til redning af eksotiske dyr - nu skal ministeren forholde sig til sagen

Karakelen i Odsherred Zoo Rescue er en hun på 14 uger - og den har stadig ganske meget fart på.

- Når vi går ind til den, så har vi beskyttelsesdragt på, handsker og tre lag bukser. Den er meget legesyg, siger Nikolai Ankergren.

En legesyg huskat med superkræfter

Den har været vant til at blive kælet i hånden og lege med mennesker - og det kan man ikke bare tage fra killingen fra den ene dag til den anden, selvom ønsket på sigt er at lade den være fri for direkte kontakt til mennesker.

- Den opfører sig lidt lige som en meget legesyg huskat, og laver voldsom leg og små angreb, når den skal have aktivering eller omsorg. Men den er noget større og forstår ikke, at det for os ikke er så sjovt, når den river os eller bidder os i benene. Og når det så nærmer sig spisetid, så bliver den meget ivrig. Jeg vil ikke kalde det aggressivt - men vi vælger altså at fodre den igennem hegnet, siger Nikolai Ankergren.

Læs også
Gibbonaber og zebraer: Odsherred Zoo slår dørene op til en ny sæson
Læs også
Gibbonaber og zebraer: Odsherred Zoo slår dørene op til en ny sæson

Han fortæller, at karakalen er blevet mere tryg ved situationen, efter den er blevet flyttet, og oplyser, at den er ved at falde til ro i centeret.

Her har den fået en stor kattebamse, som den nu bor med.

- Den er jo blevet taget fra sin mor alt, alt for tidligt. Men nu har den den at putte med. Men bamsen får også virkelig nogle bank ind imellem, fortæller han.

Den er dog god nok, når killingen skal sove. Så putter den sig ind til bamsen, fortæller Nikolai Ankergren.


Nyhedsoverblik