- Jeg har det skidt med den situation, som Odsherred Forsyning er i. Jeg er ærgerlig over, at jeg er blevet snydt.
Sådan siger Mathias Hansen, der er tidligere bestyrelsesformand Odsherreds Forsyning, og tilføjer:
- Jeg er blevet udsat for et enormt tillidsbrud fra de folk, jeg har allieret mig med. Det er rådgivere, jeg troede, jeg kunne stole på.
Hvis jeg var blevet gjort opmærksom på det notat, ville jeg have hakket bremsen i
Mathias Hansen føler ikke, at han som bestyrelsesformand blev informeret godt nok om de farer, der var ved at optage et lån på 680 millioner kroner.
Det var Mathias Hansen, der i sin tid satte sin underskrift på det centrale lån i sagen.
Lånet er en central del af fjernvarmeskandalen i Odsherred Forsyning, der først blev offentligt kendt, da forsyningsselskabets økonomidirektør Claus Thorsen i januar 2024 blev fyret og senere politianmeldt.
I marts oplyste forsyningsselskabet, at der i kølvandet på bortvisningen opstod tvivl omkring den fyrede økonomidirektørs dømmekraft - dog uden at konkretisere hvad det beroede på.
Nu viser et dokument, som TV 2 ØST har fået aktindsigt i, at revisionsfirmaet BDO gennemgik låneaftalen, inden lånet blev underskrevet.
- Jeg stolede på de økonomifolk
BDO påpegede efter gennemgangen flere kritiske opmærksomhedspunkter ved lånet.
Dokumentet fra BDO blev fundet på den tidligere økonomidirektørs computer.
Ifølge den forhenværende bestyrelsesformand Mathias Hansen blev han selv ikke præsenteret for dokumentet, før han skrev under på låneaftalen.
Hvis man havde haft en advokat på, var man blevet klokkeklar på de konsekvenser, der fulgte med underskriften
- Jeg stolede på de økonomifolk, vi havde ansat til at screene og ordne de her ting. Det er de garanter for. Som folkevalgte er vi trods alt kun lægfolk, siger Mathias Hansen og fortsætter.
- Derfor må jeg som folkevalgt have tillid til, at de medarbejdere, vi har ansat til høje lønninger, har styr på det.
Ifølge den tidligere formand ville han med notatet fra BDO i hånden slet ikke have underskrevet aftalen med Nordea, men i stedet fremlagt sagen i byrådet, hvor Mathias Hansen er valgt ind for Venstre.
- Hvis jeg var blevet gjort opmærksom på det notat, ville jeg have hakket bremsen i og sagt, at det skal vi altså lige have diskuteret i bestyrelsen. For det var ikke det, der var aftalen, siger han.
TV2 ØST har forsøgt at få en kommentar fra Odsherred Forsynings fyrede økonomidirektør Claus Thorsen om notatet fra BDO.
Det har imidlertid ikke været muligt at få en kommentar fra Claus Thorsen.
Ikke fritaget for ansvar vurderer professor
Men ifølge Per Nicolai Buch, professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, fritager dokumentet ikke Mathias Hansen for ansvar.
- Revisionen rejser nogle opmærksomhedspunkter i forhold til lånebekendtgørelsen. Det er noget med løbetid og anvendelsen af det, der hedder renteswaps, siger han.
Vi skulle have haft flere advokater og jurister til at kigge os over skulderen, inden vi satte underskrifter på noget som helst
Helt konkret er renteswap en kontrakt om at bytte rentebetalinger fra variabel til fast rente eller omvendt mellem virksomheden og banken.
- Det skal man tage hensyn til, når man laver den endelige låneaftale. Det går jeg ud fra, man har gjort, siger Per Nicolai Buch.
Lånet i Nordea på 680 millioner kroner blev optaget i Odsherred Varme, som er et datterselskab af Odsherred Forsyning.
Aftalen indeholdt en såkaldt selvskyldnerkaution. Det betyder, at Odsherred Forsyning hæfter for lånet, fordi Odsherred Varme ikke er i stand til at betale.
Derfor er det ifølge Per Nicolai Buch ikke en undskyldning, når Mathias Hansen og de øvrige bestyrelsesmedlemmer i Odsherred Forsyning underskrev en selvskyldnerkaution uden at have gennemgået låneaftalen.
- Det handler slet ikke om sikkerhedsstillelsen og selvskyldnerkaution. Det er en helt anden sag. Det er der slet ikke taget stilling til fra revisionens side af.
- Det er på ingen måde en frikendelse for et ansvar, når man skriver under på en selvskyldnerkaution, forklarer han.
Har en gæld på 1,3 milliarder kroner
Det undrer Per Nicolai Buch, at bestyrelsen ikke betingede sig en advokatvurdering, før de underskrev det store lån, som Odsherred Forsyning nu hæfter for.
- Det er jo rigtig god og sund fornuft, at man lige får en advokat til at kigge det igennem. En advokat kan gøre opmærksom på, hvis der er noget, man som bestyrelsesformand har overset.
- Hvis man havde haft en advokat på, var man blevet klokkeklar på de konsekvenser, der fulgte med underskriften, siger Per Nicolai Buch.
I bagklogskabens skær fortæller Mathias Hansen, at han burde have handlet anderledes.
- Vi skulle have haft flere advokater og jurister til at kigge os over skulderen, inden vi satte underskrifter på noget som helst, siger han og tilføjer:
- Men det er jo nemt at sige nu.
Hvad er en rekonstruktion?
En rekonstruktion bliver iværksat i et selskab i en dårlig økonomisk situation i et forsøg på at undgå en konkurs.
Rekonstruktionen skal i samarbejde med kreditorerne og skifteretten rette op på økonomien i det kriseramte selskab, så selskabet igen kan blive sundt.
Det er skifteretten, der indleder en rekonstruktion af en virksomhed.
Inden for de første fire uger skal der fremlægges en indledende plan for forløbet.
Hvis planen vedtages af kreditorerne, har rekonstruktøren op til seks måneder til at lave et egentligt rekonstruktionsforslag og få det vedtaget på et møde i skifteretten.
Mødet kan i samråd med retten og kreditorerne udsættes i op til fire måneder.
Kilde: domstol.dk
Gælden i Odsherred Forsyning er i dag på 1,3 milliarder kroner.
Selskabet er under rekonstruktion, og arbejdet med at skaffe fjernvarme til fire byer i kommunen har stået stille siden april.