Godt 100 borgere fra eller på visit i Odsherred er søndag taget på tur langs kommunens strande for at indsamle skrald.
Det sker dels som et led i en større national skraldeindsamling og dels som forarbejdet til et større kunstprojekt. For i modsætning til mange andre steder, hvor skrald samles ind i dag, ender indsamlingen fra Odsherreds kyster ikke i affaldscontaineren.
Det fortæller en historie om forbrug og en historie om livsstil
I stedet skal meget af det bruges i et nyt kunstværk, som den lokale miljøkunstner Maj D – med det borgerlige navn Maj Dørup – skal arbejde på at kreere i de kommende måneder.
- Vi laver et kunstværk, som hedder Kystværk, som skal laves ud af alt det skrald, som ligger rundt om Sjællands Odde. Det gør vi for at sætte fokus på vores miljø og alt det affald, som ligger rundt omkring, fortæller Maj Dørup til TV2 ØST.
Hun håber, at der bliver indsamlet så meget skrald, at planen om et 50 meter langt kunstværk kan blive en realitet.
- Jeg vil gerne vise, at kunst kan være med til at gøre en forskel i den verden, vi lever i, og forholde sig til nogle af de problemstillinger, der er i verden. Jeg tror, kunsten kan noget særligt i forhold til at skabe engagement og følelser, forklarer kunstneren og tilføjer:
- Det har ikke altid været skrald. Der er nogen, som har brugt de her genstande, og så er det måske gået i stykker og er blæst et sted hen, og det fortæller en historie. Det fortæller en historie om forbrug og en historie om livsstil.
Et abstrakt, lysende giga-værk
Kunstværket er en idé fostret i samarbejde mellem Maj Dørup og Geopark Odsherred, der har fået bevilliget midler fra Miljøministeriets strandoprydningspulje til projektet.
- Vi ønsker at sætte spot på en ren natur. En ren natur er nemmere at nyde, i stedet for at der ligger en masse skrald til ærgrelse for folk, så skal det være noget, vi kan bruge til at berige vores oplevelse af området, fortæller Jakob Walløe Hansen, der er geolog og naturvejleder i Geopark Odsherred.
En af dagens deltagere er Morten Nilaus Jensen fra Vanløse i København:
- Jeg synes, det er vigtigt, vi passer på naturen, og den menneskelige indflydelse, vi har på den, er så minimal som mulig, så den også er der for de næste generationer, fortæller han om grunden til at deltage i skraldeindsamlingen.
Han havde forventet at finde mere skrald på turen langs stranden, om end, der var "en hel del alligevel".
- Jeg synes, det er en god ting, man tager og viser det for befolkningen (i et kunstværk red.), at det bliver brugt til noget og ikke bare brændt af i en forbrænding – hvilket det sikkert gør på et tidspunkt – men da har der været en funktion med det.
Det er ikke første gang, at det indsamlede skrald fra naturen får nyt liv i et kunstværk. For to år siden blev "Klimasprutten" udstillet på Odden Havn – men denne gang er der tale om en anden type kunstværk, fortæller Maj Dørup.
- Kystværk bliver et mere abstrakt værk end Klimasprutten, et slags kæmpe, lysende tæppe, der smyger sig omkring en bakke.
Hun beskriver det videre som et "kæmpe, smukt, lysende giga-værk", der skal udstilles i Geopark Odsherred til sommer.