Brandfolk håber på hjælp fra ekspertgruppe i PFOS-sag

En ekspertgruppe nedsat af Sundhedsstyrelsen skal samle viden om PFOS. Brandfolkenes Organisation håber, at det betyder, at der er en test på vej til dens medlemmer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Siden maj har Brandfolkenes Organisation kæmpet for, at dens medlemmer kan få lov til gratis at blive undersøgt for, om de har høje værdier af det giftige stof PFOS i kroppen. Stoffet har i mange år indgået i brandskum, og det kan blandt andet gøre skade på menneskers immunforsvar.

Nu er organisationen kommet et skridt længere i kampen. 

quote Hvis jeg skal tage sådan et barometer. Så hælder den til at være mere til den positive side end, at det er tommelfingeren nedad

Keld Rasmussen, formand, Brandfolkenes Organisation

Torsdag var formanden for Brandfolkenes Organisation, Keld Rasmussen, inviteret til møde hos Sundhedsstyrelsen. Her deltog blandt andet et hold af eksperter og forskere, som Sundhedsstyrelsen har nedsat. De skal rådgive styrelsen om nyeste viden og helbredseffekter af det fluorholdige stof PFOS.

Mødet endte ikke med en afgørelse i forhold til brandfolkenes ønske, men det har fået Keld Rasmussen til at tro endnu mere på, at det kan lykkes.

Ekspertgruppen er blevet nedsat, fordi der i efteråret 2020 blev fundet høje koncentrationer af PFOS i spildevand fra Korsør Renseanlæg. Forureningen med PFOS stammer fra brandskolen, der tidligere brugte brandslukningsskum indeholdende PFOS. Forureningen har betydet, at borgere er blevet udsat for PFOS gennem kød fra kvæg, der har græsset i området, ligesom brandfolk i deres arbejde har været udsat for PFOS.

Brandmænds blodprøver kan udnyttes

Borgerne er allerede blevet tilbudt en blodprøve for at teste, hvor meget PFOS de har optaget i kroppen. Brandfolkenes Organisation ønsker det samme for deres medlemmer. Indtil nu har meldingen været, at brandfolk selv skal betale for en test, men efter torsdagens møde er håbet for gratis test altså steget hos brandfolkene.

- Hvis jeg skal tage sådan et barometer. Så hælder den til at være mere til den positive side, end at det er tommelfingeren nedad, siger Keld Rasmussen.

Påsat bilbrand slagelse
Læs også
Brandfolk mødes med minister: - Vi vil testes for PFOS
Påsat bilbrand slagelse
Læs også
Brandfolk mødes med minister: - Vi vil testes for PFOS

Keld Rasmussen fortæller, at der på mødet blev givet en redegørelse for planerne i forhold til ekspertgruppen. Her kom det frem, at der egentlig var blevet lagt op til, at man bare vil nøjes med at registrere de brandmænd, der har været udsat for PFOS.

Det var der flere i gruppen, der - heldigvis set med Keld Rasmussens øjne - ikke mener er nok. Hvis der skal gøres noget, skal der tages blodprøver, så man har noget data. 

- Vi har ikke nogen tal, og det er jo svært at udtale sig på baggrund af noget, du ikke ved noget om. Og de er vel nødt til at have nogle evidenstal på, om der er noget eller ej. Det kan man jo kun gøre ved at få nogle tal fra bandfolkene, så derfor er man nødt til at tage de her blodprøver, siger formanden og tilføjer, at han ser det som et meget positivt tegn.

Keld Rasmussen brandmand
Læs også
Brandfolk positive efter møde med minister - ønsker at blive testet gratis for PFOS
Keld Rasmussen brandmand
Læs også
Brandfolk positive efter møde med minister - ønsker at blive testet gratis for PFOS

En test vil give en ro

Det var dog ikke alle de organisationer, der deltog på mødet, som var enige om, at man skal bruge ressourcer på en PFOS-test til brandmændene. Det har Keld Rasmussen svært ved at forstå.

- Jeg bliver efterhånden ringet op af brandmænd hver dag, og de har jo en bekymring, siger han.

Store mængder af PFOS kan påvirke leveren og immunsystemet, og det står også på listen over kræftfremkaldende stoffer. 

Når først PFOS er i kroppen er det nær umuligt at komme af med. Stoffet nedbrydes meget langsomt, og der findes ingen kur til at få det væk.

Korsør Nor PFOS Forurening
Læs også
Trods oprensning - ny rapport fastslår omfattende PFOS-forurening ved Korsør Nor
Korsør Nor PFOS Forurening
Læs også
Trods oprensning - ny rapport fastslår omfattende PFOS-forurening ved Korsør Nor

At det er svært at gøre noget, når først skaden er sket, blev ifølge Keld Rasmussen brugt som begrundelse for nogle af de holdninger på mødet, der gik imod Brandfolkenes Organisation. Nogle lød blandt andet, at man ikke kan bruge svaret, at man har PFOS i blodet, til noget, hvis der alligevel ikke kan gøres noget ved det.

- Man kan selvfølgelig godt sige, hvorfor skal man så tage den her blodprøve? Den kan give dig et mærkat på ryggen om, at du har PFOS i blodet, men hvad så? Men uanset vil det give ro i sindet, siger Keld Rasmussen.

Han tilføjer, at man lige så godt kan udnytte ekspertgruppens viden og give dem så meget at arbejde med som muligt.

quote Uanset vil det give en ro i sindet

Keld Rasmussen, formand, Brandfolkenes Organisation

- Jeg siger ikke, at der kommer et vidundermiddel, men måske et eller andet der gør, at det får en hurtigere udskillelse fra kroppen, siger han.

Derfor har formanden blandede følelser efter mødet, men ekspertgruppens ønske om mere konkret data vejer trods alt tungest for ham.

Han fortæller, at meldingen fra Sundhedsstyrelsen lød, at der kommer en afgørelse i forhold til arbejdets næste skridt inden udgangen af året.

Læs også
Brandfolk frygter at have indtaget kræftfremkaldende brandskum - nu skal sagen undersøges
Læs også
Brandfolk frygter at have indtaget kræftfremkaldende brandskum - nu skal sagen undersøges

Og Keld Rasmussen tror overvejende på, at det blive med et positivt svar til brandmændene.

- Hvis jeg skal sætte et procenttegn på, så er jeg krøbet en lille smule op fra 70 til 75. Måske 78 eller 80 procent til, at vi får lov til at tage de her blodprøver.

hvad-er-pfos-webgrafik-OPDATERET

Nyhedsoverblik