Bosteder kritiserer regionen: Selvmordstruede unge sendes hjem uden hjælp

To bosteder fortæller, at de ikke kan få indlagt deres beboere, når de bliver psykotiske og selvmordstruede. Kritikken er ikke ny.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Vi oplever, at vores unge mennesker bliver udskrevet med det samme. Der er ganske enkelt ikke tid til en mere dybdegående undersøgelse af, hvad de fejler. 

Erik Filthuth taler hurtigt. Han er klar i spyttet om, hvad han mener, problemet er, når det gælder psykiatriens modtagelse af unge med ondt i livet. Han har drevet behandlingsstederne Søbæk i Jyderup og Holbæk i over 30 år.

quote De bliver lagt ned, og så inden for tolv timer eller mindre får vi at vide, at nu kan vi hente dem igen.

Michael Suhr, ejer, Suhrs Udvikling og Botræning

Beboerne på hans bo- og opholdssteder er unge med psykiske problemer - en målgruppe, som ind imellem får det så dårligt, at de ender i psykoser. Når det sker, kan der være tale om en ung, der er til fare for sig selv, og i de tilfælde tager Erik Filthuth og hans pædagogiske personale fat i de psykiatriske skaderstuer i Region Sjælland.

Men det er en kontakt, som, Erik Filthuth mener, er dybt mangelfuld:

- De bliver udskrevet igen med det samme, fortæller han. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Erik Filthuths personale har netop oplevet, at en pige, der havde slugt piller, blev sendt hjem igen fra den psykiatriske skadestue efter få timer. 
Erik Filthuths personale har netop oplevet, at en pige, der havde slugt piller, blev sendt hjem igen fra den psykiatriske skadestue efter få timer.  Foto: Katja Kafling - TV ØST

Den samme oplevelse står indehaveren af Suhrs Udvikling og Botræning, Michael Suhr, med.

- Det er et spørgsmål om, at de får en seng og bliver lagt ned, og så inden for tolv timer eller mindre får vi at vide, at nu kan vi hente dem igen, for nu er de jo ikke selvmordstruede eller psykotiske mere. Der er et kæmpe hul her. Et hul, som de unge falder ned i, siger Michael Suhr.

'Det er et lotterispil' 

Det er ikke første gang, Michael Suhr kritiserer Region Sjælland for ikke at ville tage imod psykisk syge unge, der er faldet ud over kanten. I november 2016 stod han frem på TV ØST og fortalte om, hvordan han havde måttet tage flugten fra en beboer, der var løbet efter ham med en kniv. 

- Han løber over og tager en kniv i udslusningen og kommer tilbage og går efter mig, og jeg låser mig så inde, fortalte Michael Suhr dengang om dét, han betegnede som 'en god dreng', der bare ikke kunne få hjælp, da Suhrs personale tidligere på dagen havde ringet til psykiatrien for at få hjælp.

psykiatripatienter.transfer.jpg
Læs også
Psykisk syge afvises og udskrives før tid: Kritikken hagler ned over Region Sjælland
psykiatripatienter.transfer.jpg
Læs også
Psykisk syge afvises og udskrives før tid: Kritikken hagler ned over Region Sjælland

Siden har lederen af bostedet oplevet tilsvarende afvisninger af psykotiske og nogle gange selvmordstruede unge mange gange, fortæller han.

- Stort set hver gang, vi henvender os. Det er et lotterispil, siger Michael Suhr i dag og tilføjer med eftertryk: 

- Og vi skal altså reagere, når vi vurderer, at de unge er til fare for sig selv eller andre. 

quote Psykiatrien skal træde til, og vi skal bruge nogle sengepladser

Michael Suhr, ejer, Suhrs Udvikling og Botræning

Erik Filthuth fortæller den samme historie. Da vi taler med ham, er der kun gået et par dage, siden en beboer, som personalet vurderede til at være selvmordstruet, blev sendt hjem fra psykiatrisk skadestue med uforrettet sag. 

- Vi har haft en pige, der havde slugt nogle piller og var suicidal (selvmordstruet, red.), og hun blev sendt hjem kort tid efter, at vi ankom med hende på skadestuen, siger han og gentager, at det ikke er en usædvanlig hændelse. 

Artiklen fortsætter under billedet.

På bostederne kan de unge slappe af med puslespil, tv, gåture og anden aktivering. Men der er brug for psykiatrien, når de får en psykose. 
På bostederne kan de unge slappe af med puslespil, tv, gåture og anden aktivering. Men der er brug for psykiatrien, når de får en psykose.  Foto: Katja Kafling - TV ØST

Får sjældent lov til at ligge lang tid

TV ØST har søgt aktindsigt i, hvordan Region Sjællands psykiatri tager imod patienter, der indlægges akut. Ifølge regionen afvises ingen, og den gennemsnitlige indlæggelsestid er 14,5 dage. Men dét tal giver ingen af de to ledere af bostederne meget for. 

- Når de bliver indlagt, er vores unge der i gennemsnit imellem én og tre dage. Det er meget, meget sjældent, de får lov til at ligge længere, siger Michael Suhr.

Læs også
Efter nyt knivoverfald: Stor mangel på psykiatriske sengepladser
Læs også
Efter nyt knivoverfald: Stor mangel på psykiatriske sengepladser

Erik Filthuth har den samme opfattelse. 

- Vi har desværre ikke den store erfaring med lange indlæggelser. Det synes vi nok, at de unge har behov for. Men det er bare ikke det, der sker, siger han. 

quote Vi <em>skal</em> reagere, når vi vurderer, at de unge er til fare for sig selv eller andre

Michael Suhr, ejer, Suhrs Udvikling og Botræning

Michael Suhr mener, at de 14,5 dage er et gennemsnit, der trækkes op ad nogle få patienter. 

- Hvis de har nogle enkelte, der ligger rigtig, rigtig længe, og så har de alle os, der bliver afvist. Den statistik kan jeg ikke bruge til noget, siger han. 

slagelse_kommune.jpg
Læs også
Psykisk syge efterlades alene på bosted: Personalet tør ikke være der
slagelse_kommune.jpg
Læs også
Psykisk syge efterlades alene på bosted: Personalet tør ikke være der

"Vi har brug for sengepladser" 

Både Michael Suhr og Erik Filthuth mener, at der skal flere psykiatriske sengepladser til. For ifølge dem begge mangler der et bedre samarbejde imellem bostederne og Region Sjællands psykiatri, når de unges psykiske diagnoser sender dem ud over grænsen til psykoser og selvmordsforsøg.

- Det er efter den grænse, at psykiatrien skal træde til, og vi skal bruge nogle sengepladser, hvor de unge kan komme hen, blive restitueret, få ro på og måske blive ommedicineret, siger Michael Suhr.

- Vi er ikke uddannede psykiatere og behandlere. Vi er pædagoger og løser pædagogiske opgaver, som Erik Filthuth udtrykker det. 

I Region Sjælland slår formanden for Social og Psykiatri, Tina Boel (SF) fast, at alle borgere i psykiatrien skal have den hjælp, de har brug for.

- Mit forslag er, at psykiatrien må i dialog med de bosteder, der oplever, at deres borgere ikke får akut hjælp. Det med at skyde på hinanden når vi ingen steder med. Det hjælper ikke borgeren. Men psykiatrien og bostederne er nødt til at sætte sig ned og gå i dialog med, hvordan vi hjælper borgeren bedst muligt, siger hun.

Det vil formanden sikre ved at foreslå psykiatrien, at de indkalder til møde med bostederne i Region Sjælland.

- Jo hurtigere, vi kommer i gang med den dialog, jo bedre, síger hun.

Udsigten fra Michael Suhrs bosted. Her bor unge, der har forskellige psykiske problemer. Bostedet har eksisteret i elleve år. 
Udsigten fra Michael Suhrs bosted. Her bor unge, der har forskellige psykiske problemer. Bostedet har eksisteret i elleve år. 

 


Nyhedsoverblik