En million coronaprøver analyseret: - Det er en kraftpræstation

Knap to år efter coronapandemien begyndte, har Region Sjælland nu analyseret en million PCR-tests.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- At analysere en million coronaprøver på PCR-teknik på to år er som at gå fra 0 til 100 kilometer i timen på fem sekunder. Det er godt gået.

Sådan sagde ledende overbioanalytiker Pia Krohn Hansen til medarbejderne på Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital i Slagelse på et morgenmøde torsdag morgen.

Afdelingen har nået en milepæl af de helt store. En milepæl som Pia Krohn Hansen faktisk aldrig havde troet, de skulle nå.

- Vi havde ikke forestillet os, at vi skulle op på en million tests, så det er en fantastisk milepæl for os. Det er fantastisk at tænke på, at vi har klaret det indtil nu.

Læs også
500.000 coronaprøver analyseret: - Det havde vi aldrig troet ville ske
Læs også
500.000 coronaprøver analyseret: - Det havde vi aldrig troet ville ske

Det er et år siden, at afdelingen i Slagelse og i Nykøbing Falster rundede de første 500.000 analyserede coronaprøver. Et år senere er det altså blevet til en halv million mere.

- Det er en kraftpræstation ud over det sædvanlige. Alle medarbejdere har løftet i flok, fortæller Pia Krohn Hansen.

KMA
Foto: Region Sjælland

Hårdt arbejde

Alle medarbejderne markerede de mange analyserede coronatests med skulderklap og blomster. Alle fik de enten tilsendt en buket eller fik blomster med hjem, mens dem, der var på vagt torsdag, også fik en god frokost. Og det er fuldt fortjent, mener Pia Krohn Hansen.

- Vi havde ikke klaret det, hvis ikke der var et godt arbejdsmiljø, hvor folk hjælper hinanden. Ellers havde vi ikke stået det igennem på den måde, som vi har.

I øjeblikket analyserer mikrobiologisk afdeling cirka 3000 tests dagligt. De kan skalere op til 4500 om dagen, og da det toppede i december, analyserede de 6000 tests per dag. Til sammenligning begyndte de med 400 tests om dagen i marts 2020.

- Det har været ekstremt hårdt, men det har også været sjovt. Det har været en prøve på, hvor hurtigt man kan tage beslutninger, og hvor hurtigt man kan få noget sat i værk. Det er et kæmpe sammenspil med alle mulige teknikere, regionen og politikere. Det er samarbejde på højt plan, hvor der tages hurtige beslutninger, siger Pia Krohn Hansen.

Der blev delt frokost ud til medarbejderne for at fejre milepælen.
Der blev delt frokost ud til medarbejderne for at fejre milepælen.

Og selvom der er en 'høj stemning' på afdelingen, som Pia Krohn Hansen beskriver det, så kan hun og kollegaerne godt mærke, at der er blevet brugt kræfter.

- Jeg har aldrig i mit liv arbejdet så meget, som jeg har gjort i den her periode. Det samme med medarbejderne. De har taget mange ekstravagter, de har været omstillingsparate og har skullet lære rigtig mange nye ting.

Læs også
Millioner af lyntest tredobler Falcks overskud
Læs også
Millioner af lyntest tredobler Falcks overskud

Heldigvis er der blevet ansat mange flere nye medarbejdere, og så har teknologien også fået en opgradering. 31 nye maskiner er blevet købt hjem, og flere af dem er automatiske.

- Vi har fået rigtig meget automatisering, i forhold til hvad vi kørte med halvdelen af sidste år. Så vi har fået noget mere, der kan sortere prøverne automatisk, siger Pia Krohn Hansen. 

Pause inden mulig næste bølge

Fra på tirsdag genåbner landet, og dermed bliver det også et farvel til tests flere gange ugentligt. 

I hvert fald når det gælder hurtigtests. Hvor stor indflydelse genåbningen får for Pia Krohn Hansen og hendes kollegaer, ved de ikke endnu, men de håber snart på en lille pause.

- Vi håber på, at corona sover lidt til sommer. Den går aldrig væk, og så er det vel sådan med den virus, som med alle andre vira, at de blomstrer op om vinteren, så det kan godt være, der kommer en bølge fire i efteråret, og så er vi også klar til det, siger hun.


Nyhedsoverblik