Forstå sagen om kræftskandalen på Ringsted Sygehus

En omfattende sag om mangelfulde brystundersøgelser på Ringsted Sygehus har rullet siden december 2018. Få overblik over sagen her.  

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Siden december 2018 har en sag om mangelfulde brystundersøgelser på Ringsted Sygehus vokset sig større og større. 

I december 2018 oplyser Region Sjælland, at der i perioden fra 1. marts 2013 til 24. maj 2017 kan have været udført mangelfulde visitationer til brystundersøgelser på Ringsted Sygehus.

Omkring 2.600 kvinder var blevet mangelfuldt undersøgt i perioden, oplyste regionen til Styrelsen for Patientsikkerhed, og derfor blev 735 kvinder indkaldt til en ny undersøgelse.

brystkraeft-5-ting-digibillede.jpg
Læs også
Her er fem tegn på brystkræft, du skal være opmærksom på
brystkraeft-5-ting-digibillede.jpg
Læs også
Her er fem tegn på brystkræft, du skal være opmærksom på

Patienterstatningen er nu i gang med at gennemgå 304 kvinders patientforløb. 

Alle kvinderne har fået kræft i den periode, hvor de mangelfulde brystundersøgelser foregik på Ringsted Sygehus, og Patienterstatningen skal vurdere, hvem af dem, der har ret til erstatning.

Indtil videre har ni kvinder fået erstatning i sagen. 

Her får du overblik over hele sagen her. Artiklen fortsætter under grafikken.

Grafik: Lonni Christiansen og Nick Abildgaard

Mandag fortalte Jyllands-Posten om tre kvinder, der var blevet henvist til Ringsted Sygehus af deres praktiserende læge, efter mistanke om brystkræft. 

Region Sjælland nu ændrer praksis

Ringsted Sygehus afviste imidlertid at sætter kvinderne i et kræftpakke-forløb, og det betød at kvinderne måtte vente måneder på at få en undersøgelse på sygehuset. 

En af kvinderne var Faika Cecilie Birch fra Nykøbing Falster, der nu bliver behandlet for brystkræft og skal have fjernet sit højre bryst.

Læs også
Kræftsyg kvinde blev afvist af Ringsted Sygehus: - Det er forrykt
Læs også
Kræftsyg kvinde blev afvist af Ringsted Sygehus: - Det er forrykt

Tirsdag eftermiddag var sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) kaldt i endnu et samråd i sagen, og ministeren fortalte efterfølgende, at han har bedt Sundhedsstyrelsen om at undersøge, hvordan man tolker de praktiserende lægers kræftpakke-henvisninger på de danske sygehuse.

Regionsrådsformand Heino Knudsen (S) fortalte før samrådet, at Region Sjælland nu ændrer praksis midlertidigt, så alle, der bliver henvist til et kræftpakke-forløb, får det.


Nyhedsoverblik