- Vi er utilfredse.
Sådan lyder meldingen fra Region Sjællands funktionschef for råstoffer, Pia Buch-Madsen, efter at Miljø- og Fødevareklagenævnet har annulleret regionens råstofplan fra 2020.
Afgørelsen er baseret på to af de i alt syv klager, som klagenævnet har modtaget i forbindelse med planen. Region Sjælland har ventet på afgørelsen i to år.
- Vi hæfter os ved, at de sender hele planen hjem, i stedet for at lade os rette de enkelte forhold. Det betyder, at dem, der har noget i gang i områder, der ikke er berørt af klageforholdene, ville kunne forsætte. Så det er ærgerligt, og vi forstår det ikke helt, siger hun.
En råstofplan er regionens plan for hvilke områder, der kan anvendes til udvinding af råstoffer, blandt andet til store byggeprojekter.
Som TV2 ØST tidligere har fortalt, har Region Sjællands råstofplan 2020 fået kritik fra forskellige borgere i området.
Det første af de afgørende kritikpunkter går på, at der i planen står, at gravetilladelser først vil blive givet, når en myndighed bekræfter at vejforholdene til og fra grusgrave er i orden.
- Det ville vi gøre at sikkerhedsmæssige årsager. Vi må ikke tilføje ting i vores retningslinjer, hvor vi på forhånd prøver at beskytte borgerne og miljøet. Det vil vi være opmærksomme på og rette dem ind i vores praksis, siger Pia Buch-Madsen.
Ny plan tager tid
Det andet kritikpunkt bunder i, at der i planen er områder, som vil blive afsat til potentiel råstofudvinding, der også er omfattet af de naturbeskyttede Natura 2000-områder.
Men de var allerede potentielle graveområder i de tidligere planer, fortæller funktionschef for råstoffer i Region Sjælland.
- De er udlagt i perioden før, der var et direktivet. Vi kunne måske have dykket mere ned i det, men de var også godkendt i 2016-planen. Nu er de lige pludselig ulovlige, siger hun.
Pia Buch-Madsen mener, at klagenævnets afgørelse er ærgerlig for branchen, da der er stor efterspørgsel på råstoffer især i Hovedstadsområdet.
- Så det kan betyde, at nogle råstoffer skal transporteres længere og skal komme fra andre steder end Region Sjælland. Men vores forsyningssikkerhed burde ikke være påvirket, siger hun.
Da planen fra 2020 ikke længere er godkendt, skal regionen give tilladelse til udvinding af råstoffer baseret på planen fra 2016.
Derudover skal det nu drøftes, om råstofplanen fra 2020 skal revideres, eller om den skal skrottes, og man skal lave en helt ny plan.
- Det skal politikerne beslutte, og den beslutning skal træffes i løbet af de næste måneder. Det er en lang procedure, så det vil tage over et år, selvom vi laver en lettere udgave. En ny råstofplan tager tre år at lave, fortæller Pia Buch-Madsen.
Fremadrettet vil Region Sjælland være ekstra opmærksom på kritikpunkterne og at efterleve dem i fremtidige planer. Derudover agter regionen at gå i dialog med klagenævnet.