Nu bliver akutlægehelikopterne sendt i udbud igen

Der er opstået usikkerhed om betingelserne for det nyligt afgjorte udbud af akutlægehelikopterordningen i Danmark. Derfor skal udbuddet nu gå om.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er alligevel ikke sikkert, at det bliver det franske SAF Helicopteres, der fremover skal drive akutlægehelikopterne i Danmark fra deres base i blandt andet Ringsted.

Ordningen skal nemlig i udbud igen, skriver styregruppen bag i en pressemeddelelse.

I begyndelsen af december kom det frem, at det var det franske firma, der havde vundet udbuddet over blandt andet Norsk Luftambulanse, der driver lægehelikopterne nu.

Læs også
Akutlægehelikoptere på franske vinger - ny klagesag over regionernes udbud
Læs også
Akutlægehelikoptere på franske vinger - ny klagesag over regionernes udbud

Nordmændene klagede efterfølgende over regionernes evaluering af de tre kandidater til udbuddet, som udover det norske og det franske firma også talte det svenske firma Babcock Scandinavian Air Ambulance.

- Norsk Luftambulanse har indgivet en klage, som omfatter nogle af rammerne for udbudsprocessen og evalueringen af selskabets tilbud. Vi afventer Klagenævnet for Udbuds behandling af sagen. Udover dette har vi ikke yderligere kommentarer, sagde Leif Olstad, administrerende direktør i Norsk Luftambulanse, i et skriftligt svar til TV2 ØST den 21. december.

Styregruppe: Det er det mest ansvarlige

Klagenævnet for Udbud har nu vurderet sagen og er egentlig nået frem til, at klagen fra Norsk Luftambulanse ikke behøver at have opsættende virkning på udbuddet. Men den landsdækkende akutlægehelikopterordning bliver altså alligevel sendt i genudbud.

- Vi mener, det er den mest ansvarlige beslutning at træffe. Selvom kendelsen ikke giver klagen opsættende virkning eller indikerer, at der skulle være noget galt med tilbuddet fra SAF Helicopteres, er der elementer i delkendelsen, der sandsynliggør, at en endelig kendelse ikke vil falde ud til vores fordel. Den uvished ønsker vi ikke, og derfor bliver der lavet et genudbud hurtigst muligt, siger formand for Styregruppen, Dorthe Crüger, i pressemeddelelsen.

Læs også
Fransk firma skal flyve akutlægehelikopteren - sparer 17 millioner
Læs også
Fransk firma skal flyve akutlægehelikopteren - sparer 17 millioner

Uvisheden handler blandt andet om, at regionerne har bedt om flere sideordnede tilbud fra hver af de tre firmaer. Og Klagenævnet mener ikke, at det har været klart nok, hvordan regionerne ville evaluere de forskellige tilbud op mod hinanden.

De tre virksomheder, som bød på opgaven, blev vurderet på parametrene kvalitet, driftssikkerhed og pris. Alle tre virksomheder scorede 9 ud 10 point i kvalitet og driftsikkerhed. Prisen blev dermed det afgørende, og derfor kunne SAF Helicopteres vinde med deres bud, som årligt er 17 millioner billigere end den nuværende aftale med Norsk Luftambulanse.

Et genudbud bliver ifølge styregruppen sat i gang hurtigst muligt.

Fakta om helikopterudbuddet og Klagenævnets delkendelse:

Regionerne tilkendegav den 3. december 2021, at de agtede at indgå kontrakt med SAF Helicopteres.

Norsk Luftambulanse valgte at klage over tildelingsbeslutningen i stand-still-perioden, hvilket automatisk medførte 30 dages opsættende virkning for kontraktindgåelsen med SAF.

Den 12. januar 2022 kom delkendelsen fra Klagenævnet for Udbud, hvor det fremgår, at klagen ikke skal have opsættende virkning, og at regionerne derfor er berettigede til at indgå kontrakt med SAF.

Regionerne har dog vurderet, at der er elementer i delkendelsen fra Klagenævnet, der medfører, at der er behov for at genudbyde kontrakten af akutlægehelikopterne.

Konkret handler det om, at regionerne som led i udbuddet har bedt tilbudsgiverne om at afgive tilbud på fire små helikoptere og et parallelt tilbud på to større og to små helikoptere. For begge kombinationer skulle der både afgives tilbud på en tidsubegrænset kontrakt og på en kontrakt med en varighed på ti år. Det vil sige i alt fire parallelle tilbud fra hver tilbudsgiver.

Blandt disse fire sideordnede tilbud havde regionerne desuden beskrevet, at man foretrak dels en tidsubegrænset kontrakt, dels to store og to små helikoptere. Det var også den tilbudsvariant fra de tre tilbudsgivere, regionerne valgte at evaluere forud for offentliggørelsen den 3. december 2021 af, at regionerne agtede at tildele kontrakten til SAF Helicopteres.

Ifølge delkendelsen fra Klagenævnet har regionerne ikke med tilstrækkelig tydelighed fastsat, hvordan man ville prioritere eller foretage evalueringen mellem de fire sideordnede tilbud, hvis ikke en tidsubegrænset kontrakt med to små og to store helikoptere var mulig. Denne uklarhed betyder, at Klagenævnet – på det foreløbige grundlag – vurderer, at der er udsigt til, at en endelig kendelse vil føre til annullation, da det på forhånd skal være klart for en tilbudsgiver, hvordan evalueringen blandt alle kombinationer af de sideordnede tilbud foretages.


Kilde: Akutlaegehelikopter.dk


Nyhedsoverblik