Sundhedsudspil deler vandene

Udspillet til en ny sundhedsreform er nu blevet offentliggjort, men det er langt fra alle, der er begejstrede.

Regeringen har netop løftet sløret for deres bud på, hvordan fremtidens sundhedsvæsen skal se ud. 

Det betyder, at Region Sjælland og Region Hovedstaden bliver lagt sammen til en megaregion under navnet Region Østdanmark. 

quote Jeg synes, at reformen indeholder flere gode greb

Martin Damm (V), formand for Kommunernes Landsforening

Samtidig vil der også komme en ny lægereform og ske en ændring i de nære sundhedstilbud. 

Omlægningen og de nye tiltag skaber splittelse, specielt blandt regionsrådsmedlemmerne i Region Sjælland. 

- Der er mange gode elementer i udspillet, som man godt kunne lave uden at bruge en masse ressourcer på at samle to regioner i én. 

- Det ved vi koster mange penge, og dem kunne vi havde brugt på anden vis, siger Heino Knudsen (S), der er formand for regionsrådet i Region Sjælland. 

Når antallet af regioner går fra fem til fire, vil der derudover blive oprettet 17 sundhedsråd på tværs af landet, som både regionsråds- og byrådsmedlemmer skal være en del af. 

Frygter centralisering

Med sundhedsreformen vil landets regioner få et større ansvar for de nære sundhedstilbud, som mange af kommunerne står for den dag i dag, og det skaber bekymring hos Kommunernes Landsforening. 

- Jeg synes, at reformen indeholder flere gode greb, men min bekymring går på, at man vil rykke nogle af de nære sundhedstilbud ud i regionerne. 

- Specielt fordi kommunerne i sin tid har oprettet og investeret i de her tilbud, da regionernes sundhedsressourcer blev centraliseret, siger Martin Damm (V), der udtaler sig som formand for Kommunernes Landsforening og ikke som borgmester for Kalundborg Kommune. 

Formanden for Kommunernes Landforening, Martin Damm, frygter, at kommunernes arbejde med de nære sundhedstilbud, bliver taget fra dem.
Formanden for Kommunernes Landforening, Martin Damm, frygter, at kommunernes arbejde med de nære sundhedstilbud, bliver taget fra dem. Foto: Lauge Germundsson - TV2 ØST

Det er dog ikke den eneste bekymring, der følger med, når regionen skal overtage ansvaret. 

- Vi har svært ved at se, hvor vi skal finde snitfladen mellem kommunerne og regionerne og i praksis skille os ad ude hos borgerne i kommunerne, forklarer Martin Damm. 

Flere læger til yderområder

I sundhedsreformen er det ikke kun ansvaret for nogle af de nære sundhedstilbud, der skal rykkes. 

Det samme skal placeringen af flere praktiserende læger, og det skaber til gengæld glæde hos den konservative politiker Helge Adam Møller. 

Læs også
Få overblikket over regeringens udspil til en sundhedsreform her
Læs også
Få overblikket over regeringens udspil til en sundhedsreform her

- Jeg er tilhænger af, at vi slår de to regioner sammen, da der nu bliver mulighed for at fordele ressourcerne mere retfærdigt og sende læger til yderområderne. 

- På den måde kommer det til at gavne borgerne der, hvor folk er mest syge, siger Helge Adam Møller (K), der er regionsrådsmedlem i Region Sjælland.

Regionsrådsmedlem i Region Sjælland, Helge Adam Møller, er overbevidst om, at sundhedsreformen vil gavne landets borgere.
Regionsrådsmedlem i Region Sjælland, Helge Adam Møller, er overbevidst om, at sundhedsreformen vil gavne landets borgere. Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

Et af tiltagene i udspillet går på at gøre det mere fordelagtigt for nyuddannede læger at rykke fra hovedstaden og ud i yderområderne. På den måde kan de bevæge sig på tværs af megaregionen.

Borgerne kan miste indflydelse

Med sammenlægningen bliver den nye Region Øst Danmark den absolut største med i alt 2,8 millioner borgere. 

Heraf vil det kun være omkring 850.000 af dem, som er borgere i det tidligere Region Sjælland. 

Læs også
- Reformen bliver en kæmpe omvæltning, vurderer sundhedsreporter
Læs også
- Reformen bliver en kæmpe omvæltning, vurderer sundhedsreporter

Det er en ting, der bekymrer formanden for Region Sjællands regionsråd. 

- Det er helt afgørende, at vores borgere kan se sig repræsenteret i kommende regionsrådet, derfor er det også et stort opmærksomhedspunkt for mig, siger Heino Knudsen og tilføjer:

- Jeg håber, at de store visioner og initiativer, der er sundhedsudspillet bliver til virkelighed, så vi ikke ender med, at der sker en centralisering, siger Heino Knudsen (S). 


Nyhedsoverblik