Regeringen ønsker at sammenlægge Region Sjælland og Region Hovedstaden for i stedet at skabe en østdansk storregion kaldet Region Østdanmark.
Det kom frem, da regeringen med statsminister Mette Frederiksen (S) i spidsen klokken 10 præsenterede sit sundhedsudspil kaldet ’Tæt på dig’.
Sundhedsreformen byder på store ændringer og vil få betydning for den måde, som sundhedstilbuddene i det nuværende Region Sjælland kommer til at se ud i fremtiden – hvis det vel at mærke bliver vedtaget.
Det er nemlig vigtigt at understrege, at regeringens ønsker endnu blot er et udspil, og dermed er intet fastlagt.
Regeringen har dog et flertal, og dermed kan forslagene meget hurtigt blive en realitet.
Få overblikket over reformen her.
Sammenlægning af regioner
Regeringen lægger op til en sammenlægning af Region Sjælland og Region Hovedstaden.
Dermed ønsker regeringen at skabe en samlet østdansk storregion, som ifølge forslaget skal varetage sundhedsvæsenet for 2,8 millioner borgere, som i dag bor i de to regioner.
Heraf bor cirka 30 procent i det nuværende Region Sjælland.
Regeringen begrunder ønsket med, at en sammenlægning vil "bidrage til en mere bæredygtig geografisk fordeling af sundhedsvæsenets ressourcer med mere lige adgang til læger i alle dele af Danmark".
Med forslaget ser regeringen bort fra de tre forslag, som den regeringsudpegede sundhedsstrukturkommissionen fremlagde i juni.
Her lød anbefalingerne således:
- Forslag 1: Nedlæggelse af regionerne og etablering af otte til ti "sundheds- og omsorgsregioner", som ledes af folkevalgte politikere. En omkostningstung model.
- Forslag 2: Nedlæggelse af regionerne og indførelse af et "statsligt enhedssundhedsvæsen".
- Forslag 3: Bevarelse af fem regioner eller reducering til tre.
17 sundhedsråd
Regeringen har dog skævet mod Sundhedsstrukturkommissionens forslag, når det kommer til oprettelsen af 17 sundhedsråd på tværs af landet.
Heraf vil to af sundhedsrådene været geografisk placeret i det nuværende Region Sjælland.
Der vil således blive oprettet et sundhedsråd for Østsjælland og øerne samt et sundhedsråd for Midt- og Vestsjælland.
Sundhedsrådet for Østsjælland og øerne vil bestå af 20 medlemmer og kommer til at varetage sundhedsopgaverne i Køge, Solrød, Greve, Roskilde, Stevns, Faxe, Vordingborg, Guldborgsund og Lolland Kommuner.
Sundhedsrådet for Midt- og Vestsjælland vil derimod bestå af 19 medlemmer og kommer til at varetage sundhedsopgaverne i Slagelse, Holbæk, Næstved, Ringsted, Sorø, Odsherred, Kalundborg og Lejre Kommuner.
Sundhedsrådene skal sikre, at staten, regioner og kommuner taler bedre sammen, så patienter ikke bliver tabt mellem sygehuse, de praktiserende læger og andre behandlingstilbud.
Dermed er ønsket, at sundhedsrådene skal skabe mere nærhed for borgeren ved at omstille sundhedsvæsenet og bringe det tættere på borgeren.
Sundhedsrådene får til opgave at forvalte sundhedsopgaverne i et afgrænset geografisk område – inden for nationalt og regionalt fastsatte rammer.
De nye sundhedsråd vil blive skabt i regionerne og vil bestå af politisk valgte repræsentanter for både regionsrådet og byrådene i de kommuner, der indgår i sundhedsrådets geografiske område.
Repræsentanterne for regionsrådet vil dog altid udgøre flertallet af medlemmer i sundhedsrådet.
Hvert sundhedsråd får egen økonomi, der blandt andet skal finansiere en udbygning og styrkelse af de nære sundhedstilbud.
Sundhedsrådet kan dog ikke træffe beslutninger, der strider mod sundheds- og sygehusplaner, som er fastlagt i regionsrådet.
Det betyder eksempelvis, at sundhedsrådet ikke kan beslutte at flytte eller nedlægge funktioner på sygehusene.
I 2030 vil sundhedsrådene samlet kunne investere for 4,3 mia. kroner årligt.
Bedre fysiske rammer
Regeringen lægger op til, at de lokale sundhedsråd samlet skal have 3,5 milliarder kroner over perioden 2027 til 2031.
Pengene skal gå til at etablere bedre fysiske rammer for nye lokale sundhedsindsatser, så borgerne kan få træning, pleje og behandling tæt på, hvor de bor.
Sundhedsrådet for Østsjælland og øerne vil i udspillet få tildelt 260 millioner kroner, mens sundhedsrådet for Midt- og Vestsjælland må nøjes med 250 millioner kroner.
Regeringen understreger dog, at den endelige fordeling endnu ikke er på plads, såfremt sundhedsrådene bliver en realitet.
Flere læger på Lolland, Falster og Sydsjælland
Regeringen vil sikre, at der kommer flere læger på Sydsjælland, Lolland og Falster.
Målsætningen lyder på, at der i 2030 skal være cirka 45 procent flere læger i almen medicinske tilbud i Lolland, Guldborgsund og Vordingborg Kommuner sammenlignet med i dag.
De ekstra læger skal findes ved en række forskellige tiltag.
1. Regeringen ønsker blandt andet, at der skal uddannes flere læger.
2. Regeringen foreslår også, at der i 2025 skal lukkes for at etablere nye lægeklinikker i områder med i forvejen høj lægedækning.
3. Dernæst skal der skabes gode og attraktive forhold for praktiserende læger i de dele af landet, der i dag har svært ved at tiltrække læger blandt andet ved den måde, som lægerne honoreres på.
Det skal ske ved, at læger, der har praksis i dele af landet, hvor der mangler læger, får bedre betaling og færre patienter.
4. Samtidig foreslår regeringen, at der i en overgangsperiode for at styrke lægedækningen nu og her gives en særlig økonomisk støtte til læger med mange syge patienter i områder med svag lægedækning.
5. Derudover skal antallet og fordelingen af læger i almen praksis fastsættes nationalt. Håbet er, at det kan sikre let tilgængelighed, høj kvalitet og faglig udvikling af lægetilbuddene til gavn for borgerne.
6. Det skal gøres mere attraktivt for praktiserende læger at udskyde pensionen. Her skal ansættelsesformerne for eksempel være mere fleksible, særligt i de dele af landet, hvor der er hårdt brug for praktiserende læger.
Flere lægestuderende i Køge
Lægemanglen skal der ifølge regeringen gøres op med ved blandt andet at uddanne flere læger i de dele af landet, hvor behovet for læger er størst.
Det betyder, at regeringen foreslår at oprette 20 nye pladser på medicinstudiet i Køge, ligesom også Aalborg og Esbjerg tilgodeses.
Årsagen til, at man vil prioritere områder, der allerede er ramt af lægemangel, skyldes, at mange lægestuderende ifølge regeringen ender med at slå sig ned og stifte familie i den del af landet, hvor de har taget deres uddannelse.
- Med udvidelsen af den allerede eksisterende medicinuddannelse i Køge er håbet, at flere læger på sigt vil søge mod syd, lyder det fra indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V).
Dele af uddannelsen vil nemlig foregå på sygehusene i andre byer som for eksempel Nykøbing Falster, Slagelse og Holbæk.
Regeringen arbejder med en målsætning om, at der skal være mindst 5.000 læger i almen medicin på landsplan i 2035. Det er et løft på 1.500 læger i forhold til i dag.